„Szerintem a 2023-as év egy zseniális kaland lesz, alig várom!„ – vállalkozókat kérdeztünk, hogyan értékelik az elmúlt évet és hogyan tervezik a következőt.

Sokan felismerték már, hogy az év végi értékelés és az új év megtervezése fél siker. Ha ugyanis módszeresen átrágjuk magunkat a történéseken, sikereken, kudarcokon, számokon, kiderülhet hogy mi az, amiben sikerült elérni a kitűzött célokat, miben csak sodortak az események és tisztábban láthatjuk, hogy min kell változtatnunk és mi lesz jövőre a jobb irány.  

Három, különböző területet képviselő vállalkozó árulta el nekünk, hogy ők ezt hogyan csinálják

Moldoványi János a ‘Real Pimp Merchandise’ szitanyomó cég tulajdonosa, aki kizárólag magas minőségű zenekaros merchandise termékeket gyárt. Cége rövid idő alatt átütő sikert ért el a szakmájában, ma már világsztárokkal dolgozik együtt.  

Litter Éva az egyedi babahordozókat forgalmazó ‘Mybabyhug’ alapítója, aki  közel 10 éve gyártja az utánozhatatlan desing darabokat az anyukák és a babák számára. A cég termékei már a külföldi piacokon is keresettek.  

Karaszi Lajos az egyedi bútorokat gyártó, ’WooLa Design’ tulajdonosa, lelkes és elhivatott bútor tervező és készítő. Az első pillanatban felismerte a közösségi médiában rejlő lehetőségeket, így 4 éve izgalmas, kulisszatitkokat eláruló videókat is gyárt. 

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy mi volt számukra a LEGJOBB TÖRTÉNÉS ebben az évben, ami a vállalkozásukat illeti?  

Moldoványi János a Real Pimp tulajdonosa azt látja a legüdvözítőbb fejleménynek ebben az évben, hogy a kihívásokkal teli covidos két év után tavasszal hirtelen elindult az egész világ és vele együtt a zeneipar is. „Mindenféle baljós előrejelzés ellenére az emberek szórakozni és vásárolni akartak, méghozzá azonnal, így elképzelhetetlen tempóban kezdtünk dolgozni.  Ennél nagyobb öröm nem is érhetett volna minket!”- árulta el János. 

„A legjobb történés nekem mindig az az aprócskának tűnő mozzanat, amikor érkezik egy új vásárlói levél, amiben egy édes baba fotót küldenek a szülők, és elmesélik, hogy mennyire szeretik a hordozóinkat. „ – avat be a Mybabyhug kulisszatitkaiba Litter Éva. 

Karasz Lajos a WooLa Design-tól – amire nagyon büszkék vagyunk – a vele készült Hello Biznisz interjút említi elsőként, mint legjobb történést az évben. Úgy emlékszik, ennek örült a legjobban, hiszen egyfajta szakmai elismerésként fogja fel a megkeresést. “Az interjún kívül annak is nagyon örülök,  hogy idén már annyi a munka, hogy jövőre végre tudok azzal számolni, hogy alkalmazottakat vegyek fel. És az is nagyon motiváló, hogy egyre többen szeretik a youtube videóimat is!” – tette hozzá Lajos. 

Melyek voltak a leginkább KIHÍVÁST jelentő helyzetek?  

János a zeneipar nyitását követően érthetően sokkal többet dolgozott, mint valaha. „Az első három hónapban reggel 5-re jártam dolgozni, hogy este egy pici időt tudjak tölteni a kisfiammal. Folyamatosan túlóráznom kellett, sokszor hétvégén is bent voltam. Egy idő után elkezdtem nagyon durván fogyni, aztán nyár közepén pár hét leforgása alatt annyira legyengültem, hogy kórházba kerültem.” Jánosnál súlyos szívelégtelenséget diagnosztizáltak, ami miatt azonnal abba kellett hagynia mindazt, amit addig csinált. Nyilvánvalóan hatalmas kihívást jelentett számára ennek a helyzetnek a kezelése. 

Litter Éva úgy véli, hogy a szomszédos háború, az infláció, a covid és a gazdaságpolitikai intézkedések jelenleg mindenkit jelentős kihívások elé állítanak. „Azért ez most nem egy békés, általános versenygazdasági közeg a működésre.”  

Karasz Lajos a munkaszervezést említette mint fő nehézség, ami végigkísérte az évét. “A növekvő kereslet miatt egyre nehezebb beosztani az időmet, és a KATA-s mizéria is okozott fejtörést. “- tette hozzá. 

Mi volt az év LEGNAGYOBB SIKERE? 

János az év legnagyobb sikerének azt könyvelte el, hogy már nem ő vezeti a cégét, hiszen teljesen kiszállt a mindennapi működésből. Emellett a 30%-os emelkedést ügyfélszámban, illetve a 40%-os bevétel növekedést is óriási sikernek éli meg.  

„Önmagában siker, hogy ebben a borzasztó kihívásokkal teli évben növekedni tudtunk. A termékeinket még fejlesztettük is, így idén még jobb minőséget tudtunk produkálni, és új termékeink is lettek.  Az is siker, hogy úgy orvosoltuk a költségeink növekedését, hogy az a vásárlóinkat nem érintette.„- összegezte az év legjelentősebb pozitív fejleményeit Éva. 

Lajos számára az év legkiemelkedőbb pozitív fejleménye volt, hogy a feleségével az egyszobás panellakásukból kertes családi házba költöztek. “Mondjuk konyhabútorunk még nincs, pedig konyhabútorokat gyártok egymásutánban mindenki másnak…” – tette hozzá nevetve a WooLa Design tulajdonosa. 

Mi ennek az évnek a LEGFONTOSABB TANULSÁGA? 

Jánosnak egyértelműen az volt a legfontosabb tanulság idén, hogy az élet nagyon törékeny. Rájött arra, hogy nem kell mindent neki egyszemélyben megoldania, főként nem kell halálra dolgoznia magát, hanem meg kell találni a legrátermettebb embereket minden pozícióra. „Rábízni egy ’idegenre’ a ’saját gyerekedet’ persze nem egyszerű, de jó látni, ha ő sokkal jobban neveli.” Ahogy visszaemlékszik, úgy látja, hogy iszonyatosan nehéz volt elengednie ezeket, mert meg volt győződve, hogy bizonyos dolgokat ő csinál a legjobban. 

Litter Éva legfontosabb tanulsága, hogy nem kell a változástól félni. „Kicsit talán hiszek is a sorsszerűségben és azt gondolom, ha az ember jó úton jár, akkor a változások sem az ellenségeink. Ha történik valami kellemetlen esemény, amit nem tudunk befolyásolni, venni kell egy nagy levegőt és változni, változtatni!” – tapintott rá a lényegre a Mybabyhug vezetője. 

Lajos hasonlóképen vélekedik: „Merni kell nagyot álmodni! Az ember merjen nekimenni annak, amit eltervezett. Ha régóta motoszkál valami az ember fejében, akkor azt érdemes meglépni.” Tanulságként említette azt is, hogy bízzunk jobban magunkban, és ne foglalkozzunk a lehúzó kritikákkal, amelyek például a social mediából jönnek. 

MI vagy KI SEGÍTETT a legtöbbet ebben az évben?  

Moldoványi Jánosnak a családja és a sok-sok online üzleti tréning segített a leginkább ebben az évben. Szüksége is volt rá, hiszen találkozott egy nagyon furcsa szituációval:  ”A covid után azt éreztem, hogy olyan mértékű a növekedés, hogy ebbe bele fogunk pusztulni. Fura, nem?  Amikor annyira durván megy előre a cég, hogy azt érzed, pár hét múlva csődbe megy. Aztán találtam egész sok videó anyagot arról, hogy rengeteg cég a növekedésbe hal bele, így tudtam kezelni ezt a helyzetet.” 

„Nekem óriási segítség a családom. – meséli Litter Éva –  Elsősorban a szüleim példája, akik szintén vállalkozók. Hihetetlen energikusak még 60 felett is, ami nagyon motiváló. Segítség az is, hogy olyan közegbe is járok, ahol hasonló emberekkel találkozom, ahol érzem, hogy nem vagyok egyedül ezekkel a kihívásokkal.” 

“Abszolút a feleségem az, aki leginkább támogat és bíztat. – meséli Lajos – Türelmetlen vagyok ugyanis néha és magamat is tudom ostorozni, ha valami nem úgy sikerül, ő pedig mindíg segít átlendülni a holtpontokon.” 

Hogyan értékelik az előző évet? 

Nyilván fontosak a számok, de ugyanilyen fontos számomra a csapat is.” – kezd bele az értékelésbe János.  -„Leírhatatlan öröm, hogy egy olyan ember vette át a helyemet, aki tényleg a hiányzó láncszem volt. Napi szinten bizonyítja, hogy a legjobb döntést hoztam vele kapcsolatban. Óriási öröm, hogy csatlakozott hozzánk egy olyan kolléga, akivel a cég indulása óta voltunk napi kapcsolatban partnerként.” A felesége és tulajdonostársa, Anikó teljesen átvette tőle az értékesítést. Úgy véli, sosem volt még ennyire rendszerbe és rendbe rakva a ’sales’ a cégnél. Hasonlóan büszkeséggel töltötte el, (minket is !) hogy a Hello Biznisz-es első interjúja alapján hívták be meghallgatásra a „Cápák Között” című RTL-en futó műsorba versenyzőnek. „Sok csodálatosan jó embert ismertem meg, nagyon hálás vagyok nekik – meséli – de úgy döntöttem az utolsó forduló előtt, hogy nem folytatom tovább. „ 

Éva a Mybabyhug-nál gazdasági szempontból mindíg elég egyszerűen értékeli az előző évet, mindíg azt veszi alapul, hogy hogyan alakult a bevétel.  

“Ami biztos, hogy olyan sokan keresnek meg munkákkal, hogy egyedül már nem győzöm. Ezt pozitívan értékelem.” – kezd bele Lajos – “Ennek kapcsán kell bővítenem a csapatot is. Ha viszont annyira beindul a dolog, akkor már érdemes lesz egy saját kis raktárkészletet is kialakítanom, hogy kevesebbet kelljen az árubeszerzéssel foglalkozni.” Idén ezek mellett arra is ráőjött, hogy a kis javítgatások elveszik az idejét a nagyobb munkáktól és ezeket jövőre már nem szeretné elvállalni. 

Mik a terveik a jövőre?  

„Képzeld el, eddig bevételt mindig terveztünk, de profitot soha. – kezdi János – De ez a ’majd, ha marad valami, akkor örülünk’ dolog 10 év után már nem kivitelezhető. 2023-ra a bevétel növekedés mellett már a profitot is megtervezzük.”  Ezen a változtatáson kívül elmondta, hogy szeretnének 2 komolyabb beruházást is, ill. 3 olyan partner megszerzése is céljuk, akiket nagyon régóta szeretnének. Nagyobb hangsúlyt akar fektetni a csapatépítésre is, mert úgy véli, ahogy ő fogalmaz: ’ebben elég béna volt’ az utóbbi években. 

Litter Éva alapvetően szeretné megtartani a növekedési ütemüket és kicsit jobban külföld felé kacsintgatni, amit idén már el is kezdtek. „Ebben az évben annyi minden történt körülöttünk, hogy elvesztünk a részletekben, de jövőre célirányosabban növekedhetünk! 

Karasz Lajos mindenképpen szeretné bővíteni a termékpalettát: teraszokat, loggiákat, pergolákat és tömörfa bútorokat is szeretne gyártani a jövőben és ezekhez tervezi az új gépek beszerzését is. Ezen kívül a létszámfejlesztés és az új teherautó vásárlás az, ami számára most  nagy mérföldkövek lesznek. “Szeretnék kisebb késztermékekkel egy webshop-ot is elindítani, és van egy kamaszkori álmom, hogy a gördeszka gyártásban is valamilyen szinten kivegyem a részem. Sokat gördeszkáztam ugyanis még a középiskolai éveim alatt, és ez azóta motoszkál bennem…” – osztotta meg terveit Lajos. 

Mennyire optimisták az új év tekintetében 1-től 10-ig terjedő skálán? 

10-es! Ez nem is kérdés! Szerintem a 2023-as év egy zseniális kaland lesz, alig várom! „ – fejti ki egyértelműen a pozitív elvárásait Moldoványi János. 

Litter Éva  is azt mondja, hogy ő mindig optimista. „Lehet a jövő év ennél rosszabb? Viccet félre téve, én megelőlegezem a 10-est a jövő évnek!” 

“A vállalkozásom jövőjét tekintve nagyon is optimista vagyok – állítja Lajos is –  így 10-es, ami az optimizmusomat illeti!” Viszont ugyanezt a 2023-as évvel kapcsolatban kevésbé érzi ennyire biztosnak, az agresszív infláció, ami mostanság jellemzi a gazdaságunkat, úgy véli biztosan hatással lesz az emberek vásárlási szokásaira. “A sok negatív gazdasági tényező ellenére, a folyamatos fejlesztés és a termékpaletta bővítése jelenti szerintem a versenyben maradás zálogát!” – osztja meg a jövőre vonatkozó, előremutató gondolatait Karasz Lajos. 

Interjúalanyainkat végül megkértük, árulják el a legfontosabb tippjeiket a jövő évre vonatkozóan, amelyek nem csak nekik de másoknál is beválhatnak: 

Moldoványi János /Real Pimp:   

 • A legfontosabb a tanulás! Ha sokkal többet tudsz erről az egészről egy év múlva, mint most, akkor szerintem minden rendben lesz! 

Litter Éva/Mybabyhug:  

 • Azt tegye mindenki, amit a megérzése diktál, jelölje ki az utat, de ne féljen tőle, ha kanyargósra sikerül. Vállalkozni nem csak számok és gazdasági mutatók, hanem tömény intuíció is. Engedjen a megérzéseinek és merjen változtatni!  

Karasz Lajos/WooLa Design:  

 • Az a legfontosabb, hogy az álmok megvalósításához nagyon ragaszkodni kell! 

Szerző:
Mekis Csilla – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 6

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

   Értesítések engedélyezése OK Köszönöm, nem kérem