Szerencse, hogy nem hallgattam a tanácsokra

Te hány lépésben találnád meg azt a munkát, amiért érdemes mindennap felkelned? Kiss Enikőnek hosszú út vezetett idáig, de a sportolói háttere segített, hogy ne adja fel. Az Újraterveztem digitálisan sorozatunk következő cikkében az ujraterveztem.hu csapata Enikő és a Hideg Nyalat történetét mutatja be.

Életút // Kiss Enikő

26 éves koráig többszörös magyar bajnok, válogatott hétpróbázó volt, a versenysportolás mellett a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szerzett diplomát.

A sportolás befejezését követően kilenc évnyi útkeresés következett (ingatlanközvetítés, cukrászda-üzemeltetés, értékesítés), míg bele nem vágott a Hideg Nyalat márka létrehozásába, ahol a fő célja az egészséges és finom élelmiszerek megalkotása lett.

A 2014-es induláskor még csak jégkrémeket kínált, majd hamarosan desszertekkel, joghurttal és szószokkal egészült ki a kínálata. A Hideg Nyalat Magyarországon az első olyan márka, aminek minden terméke paleo és vegán. A digitális megoldások kiemelt szerepet játszanak a cég életében, nemcsak a felfutás köszönhető az online hirdetéseknek, de a cukrászdák között egyedülálló módon webshoppal is rögtön megjelentek.

A sikereket jól jelzi, hogy alig négy év után már több mint 200 partnernek szállítanak, immáron húsz fős a csapat és idén közel 300 millió forintos árbevételt várnak. A jelenleg 68 termékből álló kínálattal sorra kapják az elismeréseket, idén az angliai Great Taste Awardon gasztronómiai Oscar díjat is nyertek. A nemzetközi terjeszkedés és a bővülő portfolió miatt lecserélik a korábbi nevüket és az újonnan megalkotott All-in Natural Food márka alatt folytatják.

Kkv 011 Cikk Hideg Nyalat 10
Mikor kezdtél el legelőször azon gondolkozni, hogy a versenyzés után mivel foglalkozz?

A mindennapjaim tizenhat éven át az atlétika körül forogtak, csak az edzésről és a versenyekről szólt az életem, semmi más nem érdekelt. Annyira, hogy apukám győzött meg arról, hogy továbbtanuljak és ezért beiratkoztam vendéglátó és szálloda szakra.

Miért épp ide?

Kisgyerekkorom óta imádtam sütni-főzni, emlékszem még a Burda magazinból lestem el a recepteket. Az összes lehetőség közül még a vendéglátás érdekelt a leginkább.

Az fel sem merült Benned, hogy a sportban maradnál?

Edzősködni nem szerettem volna, testközelből úgy láttam, hogy alulfizetett szakma és mivel tudtam, hogy saját magamat kell majd eltartanom, az anyagi kilátások is számítottak.

Mikor jött el a pillanat, hogy a sportot abbahagyd?

A főiskola alatt lesérültem, először a versenyeket és az edzéseket kellett kihagynom, csak erősíteni jártam hónapokon át. Kitartóan küzdöttem, hittem a visszatérés lehetőségében, de fél év után sem tapasztaltam javulást. Egyszercsak megkérdezte tőlem az edzőm, hogy súlyemelőnek vagy atlétának készülök? Ekkor tudatosult bennem, hogy le kell zárnom az életem addigi fejezetét. Nagyon nehéz volt ezt megtenni, de szerencsére nem egyik napról a másikra történt, hanem egy lassú, szenvedésekkel teli folyamat végét jelentette.

Kkv 011 Cikk Hideg Nyalat 1
Volt bármilyen terv a fejedben, hogy mihez kezdesz?

Fél éven át gondolkoztam és végül arra jutottam, hogy olyan szakmát keresek, ahol a sportban megszokott játékszabályok dominálnak: szabad lehetek és a teljesítményemmel arányos a jövedelmem. Mivel világéletemben nagyon tudatos voltam és saját magamnak tűztem ki a céljaimat, tudtam, hogy ilyen környezetben a maximalista és kitartó hozzáállásommal sikeres lehetek. Ugyan a szüleim azt tanácsolták, hogy inkább biztos állás után nézzek, sőt be is ajánlottak volna irodai munkára havi fix bérért, de nem hagytam magam.

Hosszas töprengés után elmentem ingatlanközvetítőnek, mert egyrészt emlékeztem arra, hogy évekkel azelőtt mennyire élveztem, amikor a testvéremnek segítettem a lakáskeresésben, másrészt itt tőled függ, hogy mennyi energiát teszel bele és mennyit érsz el.

Kkv 011 Cikk Hideg Nyalat 2
Pedig előtte a vendéglátóiparira jártál…

A vendéglátást akkor nem éreztem annyira közel magamhoz, valószínűleg amiatt is, mert távoktatásban, csak heti 2-3 napot foglalkoztam vele.

Hogy tetszett az ingatlanos szakma? Miért váltottál onnan?

Nagyon szerettem, rengeteg energiát fektettem bele és ez meghozta a sikereket is. Előfordult, hogy a kollégáim megkérdezték, hogyan tudok ennyi ingatlant eladni? Gyerekek, én dolgozom! – válaszoltam.

Sajnos a menedzsment rossz irányba vitte el a céget, ezért kiszálltam és hátat fordítottam a területnek. Ugyan hívtak máshová és lehettem volna magánzó is, jobban vonzott az, hogy egészséges süteményekkel foglalkozhassak.

Hogyan jött ez a nagy váltás számodra?

Egyrészt azt a tanulságot vontam le a korábbi munkahelyemről, hogy biztosabb az, ha a magam ura vagyok, másrészt valahol mindig bennem volt, hogy kipróbáljam magam a vendéglátásban. Ezért átvettem egy cukrászdát a budapesti Astoria közelében. Bátran és kicsit ész nélkül vágtam bele az önmegvalósításba, azt reméltem, hogy milyen jó lesz majd…

És jó volt?

A valóságban halálra dolgoztam magamat és rengeteg pénzt elbuktam. Ugyanis hiába produkáltam akármilyen nagy forgalmat, olyan magas volt a bérleti díj, hogy képtelenség volt nyereséget termelni. Csak ezt az elején nem mértem fel megfelelően. Utólag belegondolva azért érte meg mégis, mert kísérletezhettem az egészségesebb süteményekkel, pedig akkor még ez korántsem volt annyira trendi.

Hol húztad meg a határt, hogy mikor kell ebből kilépni?

Másfél év után láttam, hogy üzletileg kilátástalan a helyzetem, és akármennyire is szerettem, nem akartam még több pénzt elveszteni. Így is elúsztak az addigi megtakarításaim. Ezért visszaadtam a bérleti jogot és csatlakoztam egy egészséges étrend kiegészítőket forgalmazó céghez.

Ez mennyire volt álmaid állása?

Bizonyos szempontból kényszer hozta, mert pénzt kellett keresnem, és emiatt feladtam a szabadságomat, de legalább itt is teljesítmény arányában tudtam a fizetésemen alakítani. Amit nagyon élveztem, hogy az orvosi háttéranyagoknak köszönhetően új dolgokat tanultam a helyes táplálkozás szakmai hátteréről, a tej- és gluténmentes étrend előnyeiről. Sajnos azonban három év elteltével ez a cég is – hasonlóan a korábban megélt helyzethez – a tulajdonosok döntései miatt rossz irányba fordult. Amikor ezt észrevettem, kiléptem, de azt éreztem, hogy valami nincsen rendjén, ha ennyire nem találom a helyemet. Úgy döntöttem, hogy ahelyett, hogy negyedszerre vakon beleugranék valamibe, megkeresem azt, hogy mi az, ami igazán érdekel és a továbbiakban a célom lehet.

Három-négy hónapnyi gondolkodás után tisztáztam le, hogy az egészséges táplálkozás és a desszertkészítés az, amivel szívem szerint megállás nélkül foglalkoznék.

Megérkeztünk a Hideg Nyalat ötletéhez. Hogyan vágtál bele?

Ehhez is bátorságra volt szükség, mint a sportban is, hogy a 183 centi magas léc elé odaállj és átugord. Mivel az édességek között a fagylalt régi kedvencem volt, de olyan, ami egészséges és finom is lenne egyszerre, nem létezett akkor, eldöntöttem, hogy én megalkotom. Fél évig, minimális befektetéssel, otthoni körülmények között kísérleteztem. A családom és az akkori párom voltak a tesztalanyok, volt olyan, amikor a testvérem azt mondta, hogy inkább bízzuk egy profi cukrászra a fejlesztést (nevet). De én biztos voltam benne, hogy ezt meg lehet csinálni.

Nem vagy az a feladó típus…

Addig mentem, amíg nem tudtam az ízre és állagra is tökéletes jégkrémet megalkotni. Még egy külvárosi, kocsma háta mögötti mini fagyiüzemet is kibéreltem, hogy üzemi körülmények között dolgozhassak. Több hónapnyi próbálkozás után, amikor végre azt éreztem, hogy sikerült, az olyan csodálatos érzés volt, hogy könnyek csorogtak végig az arcomon.

Kkv 011 Cikk Hideg Nyalat 4
Korábban mondtad, hogy már nem akartál semmibe vakon beleugrani. Honnan tudtad, hogy lesz rá kereslet?

Egyrészt a paleo étrend már nagyon ismert volt itthon addigra, és sok ilyen termék kapható volt, de a fagylalt még hiányzott, másrészt a cukrászdai tapasztalatomból láttam, hogy az egészséges édességre lesz vevő.

Készen állt a fagyi. Hogyan indultál el vevőket szerezni?

Májusban két ismerősön keresztül sikerült bekerülnöm egy-egy boltba, ezzel párhuzamosan elkezdtem hirdetni a Facebookon keresztül. Ebben sokat segített, hogy a testvérem, Beleznay Endre is szerepelt a fotókon (nevet). Nagyon gyorsan, még a nyáron 30-40 viszonteladóm lett, növelni kellett a kapacitást. El is kellett költöznöm egy nagyobb üzembe és mire szépen berendeztük, eljött a szeptember. Ott szembesültem azzal, hogy a magyar ember ősszel már nem eszik fagyit. Apukám javasolta is, hogy csak tavasszal nyissak ki újra.

Kkv 011 Cikk Hideg Nyalat 3
Te viszont…

Én inkább hallgattam a megérzéseimre és továbbra is készítettem a jégkrémeket, igaz, nagyon kicsi volt rá a kereslet. Szörnyű nehéz időszak következett, mindent egyedül csináltam – gyártottam, beszereztem, kiszállítottam, hirdettem. Hazaérve sokszor csak beestem az ágyba és ruhában elaludtam. Az is világos lett, hogy kell még a fagylalt mellé más is, így kezdtem el süteményekkel is foglalkozni. Teljesen egyedül voltam, még a párommal is szakítottunk. De végül sikerült talpon maradnom a következő szezonig, amikor már szerencsére sokkal többen ismertek és innen tudtam tovább növekedni.

Ebben az időszakban volt olyan, hogy azt érezted, nincs tovább?

Minden este (nevet). Szinte minden nap eszembe jutott, hogy az álmomat rettenetesen nehéz megvalósítani és nem biztos, hogy valaha sikerülni fog ebből céget építeni. De minden alkalommal felálltam a padlóról, mert nincs annál csodálatosabb, hogy úgy kelhetek fel reggelente, hogy azzal foglalkozom, amit igazán szeretek. A mai napig az motivál, hogy olyan élelmiszereket fejlesszek, amik nem csak egészségesek, de finomak is.

Hogyan kapott az online központi szerepet ebben a koncepcióban?

A kezdetektől nagyon fontosnak tartottam a kapcsolattartást a fogyasztóinkkal és erre a webshop tökéles megoldás volt. Itt a viszonteladók választásától függetlenül mindig, mindegyik termékünk elérhető. Mivel ma már 68 különböző dolgot gyártunk, ez nehezen elvárható egy kisebb üzlettől vagy kávézótól. A hűtés viszont szűk keresztmetszet, mert a jégkrémeket, desszerteket nem lehet csak úgy futárral feladni. Rudi kollégám a furgonjával egyelőre csak Budapesten és Pest megyében jár.

Az online hirdetés szintén kulcsfontosságú volt az első évek túlélése szempontjából, hiszen ekkor nem volt értékesítőm és én sem tudtam a közvetlen eladással foglalkozni. A legtöbb bolt a netes hirdetéseink alapján találta meg a Hideg Nyalatot és ugyanúgy az online reklámok segítettek abban, hogy a vevők levegyék a polcról a termékeinket. A kezdetekben én csináltam a Facebook, Instagram posztokat és Google Ads hirdetéseket, most már van egy PR- és marketing menedzserem és neki egy 2-3 fős külsős csapata arra, hogy fotókat készítsenek és tartalmat gyártsanak.

Nagyon hosszú út áll mögötted, több váltással, mire rátaláltál az igazi álommunkádra. Mi az, amit visszatekintve másként csinálnál?

Minden lépés nagyon kellett, ez egy olyan iskola volt, amin muszáj volt végigmennem. Így alakult ki a hozzáállásom az élethez, az emberekhez. De ha előre tudtam volna, hogy ez mennyi mindennel fog járni, biztos, hogy nem vágtam volna bele (nevet).

Kkv 011 Cikk Hideg Nyalat 11
Zárásként mit tanácsolnál azoknak az olvasóinknak, akik újratervezésen gondolkoznak?

Számomra az volt a mérföldkő, amikor kimondtam, hogy innentől azzal foglalkozom, amit igazán szeretek. Csak ezt tudom javasolni, a pénzkereset miatt ne vállaljanak be akármilyen munkát, szánják rá az időt, hogy az igazit megtalálják. Tudom, ebben a gyors világban nem könnyű megállni egy pillanatra és befelé figyelni, de higgyenek nekem, megéri. Ráadásul ha olyat csinálnak, amit szívből szeretnek és amire az embereknek is szüksége van, akkor nem kell aggódni, meg is fognak élni belőle.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.