Hogyan lehet olcsóbb a céges kocsi?

Olvasási idő 4 perc

Ha megvan az imázs, és készen van a logó, érdemes feltenni a vállalkozás kocsijára is. De legyen-e egyáltalán a cégnek kocsija? Mikor éri meg a vállalati autó, és mikor jobb, ha csak a magántulajdonban lévő kocsit használjuk céges célokra? Ezt vesszük most sorra.

A vállalkozás sokszor egyenlő a rohangálással. Árut hozni-vinni, vagy az egyik ügyféltől a másik megrendelőig menni – megannyi lehetőség a cég megjelenítésére is. Ha a kocsink sokat mozog, sokan látják majd a cég logóját – ha ügyesek vagyunk, akkor a márkánk más üzeneteit is. 

Mi is az a személyautó?

A probléma a cégautóval nem is ott kezdődik, amikor reklámfelületként használnánk, hanem amikor adózunk utána. Pontosabban: amikor az autóval kapcsolatos költségeket számolnánk el.  Azt ugyanis, hogy mennyit és hogyan kell fizetni a kocsi után, öt törvényben írják le – és ezek sokszor nem teljesen ugyanazon az alapon minősítenek. Közös pont egy van: mindenütt fontos, hogy egy kocsi személy- vagy teherautónak minősül-e. Előbbinél például cégautóadót kell fizetni, míg az utóbbinál ez szóba sem kerül. De még inkább zsebbe vágó kérdés lehet az, hogy teherautó esetén a benzin áfája leírható, míg személygépkocsiknál erre nincs lehetőség.

Nézzük meg részletesen, mi minősül személyautónak az egyes jogszabályok szerint!

Áfa

A vámtarifa-besorolást veszi alapul, az a fontos, hogy a kocsit személyek vagy áruk szállítására tervezték-e, vagyis a személyautó jellemzői:

 • 5 tonnánál kisebb bruttó tömegű;
 • 9 főnél kevesebb személyt szállít;
 • hátul van állandó ülések rögzítésére szolgáló rész (vagyis a kiszerelt üléssel nem vágható át a rendszer);
 • nincs elválasztva az első és a hátsó rész fallal vagy ráccsal;
 • van hátul ablak;
 • igényes a kivitel és a belső felszereltség.

Cégautóadó, szja

A cégautóadózás a személyi jövedelemadó besorolását veszi alapul, itt az a fontos, hogy a kocsi megfelel-e a tételes leírásnak. E szerint a személyautó:

 • 2,5 tonnánál kisebb;
 • 2 – 8 fő szállítására alkalmas;
 • hátsó részén el lehet vagy korábban el lehetett helyezni üléseket.

Illeték, súlyadó

Az illetéket és a súlyadót a forgalmiba bejegyzett minősítés szerint határozzák meg, vagyis az számít, hogy személyautóként vagy teherautóként szerepel-e a kocsi a forgalmiban.

Mennyibe is kerül?

Ezek alapján akár elő is fordulhatna, hogy az illetéket és a súlyadót személygépkocsira fizetjük, ám a cégautóadónál és az áfánál már teherautónak sikerül minősíteni a kocsit – ezzel járunk elméletileg a legjobban. Valójában azonban inkább az a helyzet, hogy a forgalmiban teherautónak minősített kisáruszállítót az adóhatóság átsorolhatja személygépkocsinak, ami súlyos összegeket jelenthet, akár bírság formájában is. A minősítés ugyanis minden egyes jogszabály esetében jelentősebb költségekkel járhat. 

Áfa személyautók esetén 

 • Nem lehet elszámolni a beszerzés áfáját (az sima költség, és nem vonható le áfaként).
 • Nem lehet elszámolni az üzemeltetési költség (a benzin és az alkatrészek) áfáját. (Kivétel, ha valaki útnyilvántartással bizonyítja, hogy céges célokat szolgált az út. Ám érdemes figyelni: az adóhivatal kérheti a céges jelleg igazolását is. Az a konferencia, ahol a család is megjelenik a hotelban, nem feltétlenül lesz igazolható költség.) 
 • A karbantartási szolgáltatások (a szerviz) áfájának fele számolható csak el.
 • Kivételt jelent a taxiként használt vagy a (legalább 90 százalékban) bérbe adott kocsi, ezeknél elszámolható az áfa.

Cégautóadó és szja

Azon személyautók után, amelyeket cég tulajdonol, vagy amelyek után költséget számoltak el, meg kell fizetni a cégautóadót. Vagyis: ha a benzinköltséget el szeretnénk a cégben számolni, akkor vagy teherautót (buszt) veszünk, vagy pedig az áfalevonási korlátozás mellett a cégautóadó megfizetésével is számolni kell. Két kivétel van:

 1. a munkába járás költségtérítése (itt kilométerenként maximum 15 forintot lehet fizetni);
 2. a kiküldetési rendelvény alapján kifizetett költségtérítés (itt az üzleti cél fontos).

Minden más esetben meg kell fizetni az adót, amelyet a környezetvédelmi osztály és a motor teljesítménye határoz meg.  Egy nagyobb teljesítményű régebbi kocsi a cégben akár havi 44 ezer forintos kiadást is hozhat, míg a legkisebb fizetendő összeg is 7700 forint havonta.

A cégautóadó mértéke
Teljesítmény (kw) 0-4 környezetvédelmi osztály 6-10 környezetvédelmi osztály 5, 14, 15 környezetvédelmi osztály
0-50 16 500 Ft 8800 Ft 7700 Ft
51-90 22 000 Ft 11 000 Ft 8800 Ft
91-120 33 000 Ft 22 000 Ft 11 000 Ft
120 felett 44 0000 Ft 33 000 Ft 22 000 Ft

Számoljuk ki, hogy megéri-e!

Miután a munkába járást a cég ki tudja fizetni a cégautó megfizetése nélkül (például a cafeteriakeretén belül), érdemes meggondolni, hogy kell-e a vállalkozásban megjelennie egy személygépkocsinak. Ahhoz, hogy a cégautóadó „megtérüljön”, havonta 86 ezer forintos költséget kell elszámolni a kocsival kapcsolatban – ennél kisebb költség esetén olcsóbb a nyereségadót megfizetni, mint a cégautó adóját.

Hogyan lehet mégis nyerni a személyautóval?

Nyílt végű pénzügyi lízing vagy tartós bérlet esetén a személygépkocsit nem megvásároljuk, hanem egy szolgáltatást veszünk igénybe – így az áfaügyi minősítés is megváltozik. A lízing egy pénzügyi finanszírozás, míg a tartós bérlet ezenfelül olyan extrákat is ad, mint a szerviz, a biztosítás vagy éppen a cégautóadó kifizetése. Mindkét szolgáltatásnak megvan az ára, ám kétségtelen előnyük, hogy segítségükkel a járművek beszerzésének áfatartalma is elszámolható.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.