Ötletelj és tervezz okosan akár online is

Olvasási idő 4 perc
ötletelés

Vírus ide vagy oda, még ha tudunk is személyesen találkozni, a papíralapú és táblás ötletelés egyik hátránya, hogy a ragacs leesik, az írás olvashatatlan, arról nem is beszélve, egy-egy alkalom után valakinek mégiscsak be kell gépelnie az egészet, hogy a feladatok és gondolatok követhetőek legyenek, ne vesszenek el.

Erre hoz bőséges lehetőségekkel felszerelt alternatívát a MURAL, ahol ingyen, sokan, egyszerre, távolról tudunk tervezési és ötletelési folyamatokat elvégezni, melyek később is megmaradnak, kereshetőek és akár dokumentumba is lementhetőek.

1

Forrás: https://www.mural.co/

Hogyan kezdj hozzá?

Első használatkor egy nagyon rövid regisztrációs felület fogadja a látogatót, ahol névvel és e-mail címmel könnyen bejutunk:

2

Amennyiben Google e-mail címünk van, az oldal lehetővé teszi, hogy azt automatikusan összekössük a Murallal, és így legközelebb könnyebben jelentkezzünk be. Ha már van hozzáférésünk, legközelebb már elég lesz majd a ‘Click here to sign in’ opcióra menni.

Munkaterület létrehozása

Ha már bent vagytok, első körben létre kell hozni az első munkaterületet (Workspace) és a csapatot is rögtön meg tudjátok hívni e-mail címek alapján:

3

Később lesz lehetőség több munkacsoportot is létrehozni több munkaterületen is akár, de induláskor elég egyet beállítani.

Következő lépésként ki tudjátok választani, milyen típusú feladattal fogtok együtt dolgozni, és ez az a lépés, ami segít behívni azokat a kész sémákat, amik a munkafelületen a segítségetekre lesznek:

 • Tervezz projektet vagy sprintet
 • Járj körbe egy problémát
 • Értsd meg, kiknek tervezel
 • Ötletelj a csapatoddal
 • Tervezz és értékelj ki egy megoldást
 • Nézd át a csapatod folyamatait

Én példának az ötletelést kiválasztva, utána kész sémák közül tudok válogatni:

4

Egy üres falat hoztam létre. Ezek után az oldal egy kis oktatáson terel minket végig, ahol megmutatja, mikor hova miért kell klikkelni, hogyan működik az oldal.

Ha bent vagyunk

Amint bejutottunk, megjelenik az a felület vagy séma, amit választottunk. Az én esetemben ez egy üres fal, amire én magam választhatok majd sémát:

5

Amint látjátok, a jobb alsó sarokban van egy nagyítás panel zölden, itt tudjátok állítani, hogy a falat mozgatjátok-e, vagy épp tudtok írni a falra, vagy éppen nagyítani vagy kicsinyíteni szeretnétek.

A bal oldali szürke panel tartalmazza a lehetőségeket, amilyen eszközöket használhatunk a felületen:

 • Szöveg – akár szövegdobozban, akár szép színes cetliken
 • Formák és nyilak összekapcsolni őket
 • Ikonokat tudtok keresni és hozzáadni
 • Sémákat és keretrendszereket tudtok kiválasztani – erre még visszatérek
 • Képet tudtok keresni és beszúrni, vagy akár saját gépről csatolni
 • Fájlokat tudtok beimportálni és hozzácsatolni
 • Szabadkézzel tudtok rá írni vagy rajzolni – ez olyan tableten könnyebb, aminek a képernyőjére eleve lehet ceruzával rajzolni vagy írni

Első körben nálam ezek így jelentek meg:

6

És ami a plusz: egyszerre mindannyian tudjuk szerkeszteni, rakosgatni az ötleteinket.

Sémák és keretrendszerek

A MURAL egyik legjobb funkciója, hogy kész mintákat tudunk felhasználni a következő kategóriákban:

 • Elrendezés – ez csupán annyi, milyen struktúrában lehessen a tartalmat elhelyezni a vásznon: keretben, szabadon, 3×3-as táblázatban, stb.
 • Tervezés – ebben a részben találjátok a szolgáltatás tervezés, azaz Service Design és design gondolkodás, azaz Design Thinking sémákat.
 • Agile – itt vannak azok a vásznak, amik mentén az agile munkát lehet lekövetni.
 • Üzleti – ha épp céget terveztek, itt találjátok az üzleti modell vásznat, azaz a Business Model Canvas-t is, de emellett még egy teljes lista van üzleti folyamatokat elősegítő mintákból.

Egy stratégia tervező minta például így néz ki:

7
A felső sáv
8

A fal felső sávjában még van pár hasznos funkció. Bal felül tudtok műveletet visszavonni, visszaállítani, szavazást indítani az ötletekről, időt állítani egy-egy feladathoz.

Jobb oldalon pedig látszik, hány résztvevő van, meg tudjátok osztani a munkaterületet másokkal is, le tudjátok menteni a fal tartalmát különböző fájl formátumokba, tudtok egymással csetelni, tudtok kommenteket írni a munkaterületen lévő elemekről és gondolatokról, meg tudjátok nézni, ki mit mikor módosított, be tudtok tölteni eligazítást, hogyan kell használni egy-egy vásznat, illetve tudtok keresni a munkaterületen. Plusz van egy általános segítség lehetőség is, ahol el tudjátok olvasni, hogyan kell használni a felületet.

Amikor végeztetek

Amikor kész vagytok, a teljes munka megmarad, mivel a MURAL menti a felhőbe folyamatosan. Mivel ez is egy felhő alkalmazás, ha felvinnétek ide ügyfél vagy személyes adatot is, előtte nézzétek meg az ügyféllel kötött szerződéseitekbe foglalt és GDPR szabályozásokat is. A munka könnyen kiexportálható és megosztható másokkal is, akár szöveg formában is. Sok sikert!

Szerző:

Laczkó Katalin

IT és általános menedzsment szakember. Az informatika mellett kiemelten foglalkozik vállalati digitális transzformáció be- és végigvezetésével. Fontos számára a nők helyzete az IT-ban, személyes célja, hogy ledöntse a sztereotípiákat ezen a területen.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!

Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
regisztrálj a hírlevelünkre!