Nem lehet sumákolni, mert azonnal jön a visszajelzés – Mogyorósy Mihály késes, köszörűs mester és a százéves családi hagyomány

Olvasási idő 6 perc

Nem ők vannak értünk, hanem mi dolgozunk az ügyfeleinkért – állítja Mogyorósy Mihály késes és köszörűs mester, aki ötven éves vállalkozói munkájáért megkapta az Aranykoszorús Mester címet is. E rendkívül széles ügyfélkörre bíró kisiparos családi vállalkozás története több mint száz éve indult és a szakma azóta is apáról fiúra száll. A mester még közel nyolcvan évesen is dolgozik, és mondott néhány olyan dolgot is a vállalkozások sikerességét illetően, amit érdemes megfontolnia korunk vállalkozóinak is.

Vállalkozóként több mint ötven éve van a pályán Mogyorósy Mihály késes és köszörűs mester, aki a mai napig bent dolgozik a kaposvári műhelyben – vagy ahogyan ő fogalmazott, a „szentélyben”. A mester és az immár több mint két évtizede mellette dolgozó fiával, Csabával közösen szolgálják ki sikeresen a város és Somogy megye legkülönbözőbb területein dolgozó szakembereinek kifejezetten magas elvárásait, igényeit. Mogyorósy Mihály 2020-ban ötvenéves vállalkozói munkája elismeréseként megkapta az Aranykoszorús Mester címet, és szolgálatát Kaposvár városa is oklevéllel ismerte el.

Több mint száz év történelem

E kisiparos vállalkozás története egészen a huszadik század elejéig nyúlik vissza, ugyanis Mogyorósy Mihály nagyapját, Mogyorósi József késes segédet 1903-ban tüntette ki a Győri Kereskedelmi és Ipar Kamara arany jutalomdíjjal és elismerő oklevéllel. Aztán a nagypapa öt fiából négyen tanulták ki a mesterséget, ám hárman odavesztek a második világháborúban. „Csak az apám, Mihály és a nagybátyám, József élték túl a háborút” – mondta Mogyorósy Mihály. Viszont az ő édesapja hat évet töltött hadifogolyként a Szovjetunióban, ahonnan megrendült egészségi állapotban tért haza, majd felépülése után egy győri gyárban kezdett el dolgozni köszörűsként.

Az apám kérése az volt…

Viszont Mogyorósy Mihály inkább szakácsként képzelte el az életét, ám a múlt század közepén ez még egy érettségihez között szakma volt, s a kitűnő iskolai eredmények ellenére sem tudott továbbmenni, mert az édesapja az egészségi állapota okán nem tudta biztosítani a továbbtanulás feltételeit.  „Az volt a kérése, hogy tanuljam ki a nagypapa szakmáját” – emlékezett vissza Mogyorósy Mihály. S mivel a nagybátyja 1927-ben nyitotta meg a köszörűs műhelyét és az üzletét Kaposváron, minden adott volt az új szakma elsajátítására.  Mogyorósy Mihály immár a nagybátyja műhelyében tanulhatta ki a köszörűs mesterség titkait, majd 1961-ben kitűnő eredménnyel végzett a kaposvári szakiskolában. Öt év múlva pedig tizenkét mester előtt adott számot a tudásáról, ahol a vizsgamunka tökéletes bemutatása után mestervizsgát is tett. „A nagybátyám tanított meg a szakma fogásaira, ő volt az én mesterem” – emlékezett vissza. Ezt követően néhány évig a győri kórházban dolgozott köszörűsként, ahol szikéket, gipszvágókat, bonckéseket, orvosi műszereket élezett.

Tizennégy négyzetméter és egy ma is működő csodamasina

Viszont a nagybátyja halála után mégis Kaposvárra költözött, és üzletvezetőként kezdett el dolgozni nagynénje mellett a családi vállalkozásban, majd 1970-ben kiváltotta az iparengedélyt, s azóta önálló kisiparosként dolgozik a műhelyben. Az induláskor egy mindössze tizennégy négyzetméteres alapterületű helység adta a vállalkozás székhelyét, mindössze „egy 1939-es köszörűgép, egy polírozó és egy kis pult fért el benne”. A napjaink gyorsan elhasználódó eszközeihez szokott emberek számára talán hihetetlennek tűnik, de az említett köszörűgép a mai napig működik és teszi a dolgát. Egyébként – tudtuk meg Mogyorósy Mihálytól – a köszörűs szakma rendkívüli kézügyességet és precizitást, illetve számos célszerszámot igénylő mesterség. „Más és más eszközökre van szükség a kések- és az ollók, a korcsolyák, a szalámi szeletelő körkések és húsdarálók, vagy hajnyírógépek élezéséhez, emellett többféle polírozót is használunk” – mondta az Aranykoszorús mester. 

Az idő teltével egyre Mogyorósy Mihály egyre jobban megszerette a szakmát, s az évek során rengeteg ügyfélre és persze barátra tett szert. Jellemzően napi tizenöt-tizennyolc órákat dolgozott, így a nyolcvanas években már a felesége vitte és viszi a mai napig a vállalkozás könyvelését (Ő az akkori OTP-nél dolgozott könyvelőként, és a családi vállalkozás segítése érdekében mondott föl). Gyermekük – Mogyorósy Csaba – érettségizett szerszámkészítő, aki kitanulta a köszörűs mesterséget is, így 1993-tól az édesapja mellett dolgozva viszi tovább a több mint egy évszázados családi hagyományt.

Rettentően széles az ügyfélkör

S hogy mit is csinál egy köszörűs szakember a huszonegyedik században? Talán nem is gondolnánk, de a szakmunkája nagyon sok területen nélkülözhetetlen, ugyanis megélezi és újra használhatóvá teszi az életlen eszközöket, legyen szó késekről, ollókról vagy kerti szerszámokról. „Amíg lesznek életlen szerszámok, köszörűsre mindig szükség lesz” – hívta fel a figyelmünket a mester. A vállalkozás ügyfelei Kaposvár és Somogy megye lakossága és szakemberei; a szakácsok, a hentesek, a szabók, a varrónők, a manikűrösök és a vadászok is itt javíttatják, éleztetik az eszközeiket, vagy vásárolnak újakat, ha arra van szükség. De az üzemi konyhák, éttermek és vendéglők, illetve szállodák éleztetnek műhelyben. Mint mondja, szolgáltató iparban dolgozni nagy kitartást és szorgalmat igénylő feladat, nagyon jól kell az ügyfelek keze alá dolgozni, mert életlen eszközökkel ők sem tudják elvégezni a feladataikat. „Nem lehet sumákolni, azonnal jön a visszajelzés” – tette hozzá a mester. De persze – ahogy mindenhol – a késes-köszörűs szakmában is vannak kóklerek. Viszont Mogyorósy Mihály szerint az igazán jól végzett munkához igazi szakmai tudásra, szívre és érzésre van szükség. „A mai napig szigorú vagyok magammal, de már megesik, hogy a fiam is megnézni a munkáimat, igaz, még mindig tudok újat mutatni neki” – árulta el Mogyorósy Mihály.

A sikeres vállalkozás legfontosabb összetevői

Cikkek ezrei szólnak arról, hogy milyen tényezők játszanak szerepet egy vállalkozás, egy cég sikerességében az ügyfélélmény rejtelmeitől kezdve a digitális megoldásokig. De hiába például a weboldal és a hirdetések alkalmazása – ami lehetőségekkel Mogyorósy Mihály és Csaba is él – valami még szükséges. A mester szerint nem lehet sikeres az a vállalkozás, ahol hiányzik az udvariasság és a vevők tisztelete, mert „nem ők vannak értünk, hanem mi dolgozunk értük és ezt érezniük is kell”. S hogy ez mit is jelent a valóságban, egy példával világította meg. Eszerint megesik, hogy valaki bevisz az üzletbe egy olyan ollót élezésre, javítása, amit valójában már nem érdemes megcsinálni. „Vannak, akik a munkadíjért cserébe mégis elvállalják a munkát, én viszont azt mondom, hogy ez az olló éppen annyira elkopott már, tehát érdemesebb egy újat vásárolni itt az üzletben” – mondta Mogyorósy Mihály, aki abszolút vevőpártinak vallja magát.

A nagy múltú családi vállalkozás természetesen kihasználja a digitalizáció adta lehetőségeket is. Az adóbevallásokat, az árumegrendeléseket az interneten keresztül intézik és folyamatosan frissítik a Facebook oldalukat is. Ezek mellett hirdetnek a Kaposvár Most rádióban, a Kaposvár és térsége telefonkönyvben és a Kaposvár kézikönyvben is megtalálhatók.

Szerző:
Lippai Roland – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.