Munka bárhonnan laptoppal

Nem csak az irodában van szükségünk internetre, egyre gyakoribb az igény, hogy útközben, tárgyalásokon és egyéb külsős helyszíneken is úgy tudjunk dolgozni, mintha bent ülnénk a megszokott helyünkön. Nem kell sokat visszamenni az időben, amikor még az is kiváltság volt, ha az ember telefonjára megérkeztek az emailek, mára azonban alapvető elvárás, hogy bárhol és bármikor tudjunk kapcsolódni az internetre. Ehhez viszont műszaki háttér is kell, ha valaki most úgy határoz, hogy a notebookjára és a netre szüksége lenne, akkor ezt sokféleképpen meg tudja oldani: 

 • Megosztja az okostelefonján az internetet 
  Ebben az esetben azonban a telefon gyorsan merül, tehát csínján kell bánni az erőforrással, valamint a telefonban levő előfizetéshez kapcsolt internetcsomag terhére fogunk adatot forgalmazni, ráadásul folyamatban levő hívás közben sem biztos, hogy elérjük a világhálót 
 • Egy hordozható routert használunk 
  Ez mindenképpen beruházást igényel, hiszen szükségünk van egy különálló eszközre. Ennek is van áramigénye, tehát gondoskodnunk kell arról, hogy mindig fel legyen töltve. Az első használat előtt szükség lesz egy különálló SIM-re, amin van adatforgalom, valamint némi beállítási macera is hozzátartozik az elvárt működéshez. 
 • A laptopban van beépített SIM 
  Ez a legkomfortosabb megoldás, hiszen nincs szükség extra készülékre, maga a notebook ismeri fel, hogy ha nincs a közelben WiFi, akkor a SIM-en elérhető adatcsomagot használja a kapcsolódáshoz, sokszor az ügyfélnek nem is kell foglalkoznia azzal, hogy mobilnetet, vagy épppen WiFi-t használ, mert a laptop ezt automatikusan megoldja 

A Telekom Instant Laptop szolgáltatásának keretében lehetőségünk nyílik olyan notebookot választani, amelyben nem csak benne van a SIM, hanem a havidíj magában foglal internetcsomagot is. A Telekom két ilyen csomagot is kínál, a Dell Latitude 5420 mellé 10 GB havi adatforgalom jár, akiknek pedig ennél többre van szükségük, azok választhatják a Dell Latitude 5430-at 100 GB-os kerettel, amely az általános tapasztalatok szerint bőven elég a legtöbb irodai feladathoz. Kaló Csaba, a Telekom szakembere elmondta, hogy a szolgáltatás kialakításakor kifejezett szempont volt az, hogy az ügyfeleknek biztosítsanak ilyen lehetőséget is. Kézenfekvő volt tehát ezeket az opciókat csomagként kínálni, így még több terhet és adminisztrációs feladatot levéve a KKV szegmens válláról, hogy valóban úgy lehessen dolgozni bárhonnan, hogy ne azzal teljen el az idő jelentős része, hogy az ügyfél az internetkapcsolat összerakásán fáradozik, miközben ugyanezen idő alatt ennél jóval produktívabb is lehetne. 

Ezekben a notebookokban úgynevezett eSIM található, illetve természetesen a rádiós jelek vételéhez maga a laptop is olyan, hogy beépített antennákon keresztül kommunikál. Mivel integráns része a gépnek az eSIM, ezért üzembiztos, könnyen kezelhető és operációs rendszer szinten támogatott megoldás. Az eSIM és a mobilinternet mellett még egy biztonsági faktor is szól, ezek a hálózatok ugyanis jóval védettebb adatátvitelt szavatolnak, mint egy ismeretlen WiFi kapcsolat. Érzékeny adatok továbbítását nem érdemes egy kávézói internetre bízni. 

Ugyanakkor viszont nem csak annak alapján döntünk egy notebook mellett, hogy van-e benne SIM. Rengeteg egyéb paramétert is érdemes figyelembe venni: 

 • Üzemidő 
  Döntés előtt nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mennyit fogjuk hordozni a gépet, milyen hosszan nem kerülünk konnektor közelébe. Bár minden gyártó megadja, hogy mekkora akkumulátort szerelt a termékébe, ez mégsem határozza meg egyértelműen az üzemidőt, mert az nem csak a telep kapacitásának függvénye, hanem az is fontos, hogy milyen a hardver. Egy csúcskategóriás masina jóval többet fogyaszt, mint egy egyszerűbb notebook, viszont ha erőforrásigényes alkalmazásokat futtatunk, akkor pont a hardveresen gyengébb gép küzd majd kihívásokkal, mert annak jobban terheljük a komponenseit. Ma már szinte minden laptop elketyeg 6-8 órát is általános feladatok mellett (böngészés, levelezés, irodai alkalmazások), a grafikai szempontból megterhelőbb munkavégzés viszont nagyobb akkumulátoros és erősebb gépet igényelnek. 
 • Biztonság 
  Egyre több olyan notebook van piacon, aminek van valamiféle beépített, biometrikus azonosításhoz rendelhető védelme. Sokszor ez egy ujjlenyomat-olvasó (az Apple termékekre például ez jellemző), ami meggátolja, hogy illetéktelenek hozzáférjenek az adatainkhoz. Más eszközöknél utólagosan lehet hardverkulcsot igényelni, de arra ma már minden notebook és rendszer képes, hogy jelszóval tudjuk védeni. 
 • Kialakítás 
  Egy hordozható berendezésnél az egyik legfontosabb parameter a termék tömege. A gyártók igyekeznek minél vékonyabb és könnyebb eszközöket készíteni, ám ez sokszor az üzemidő rovására, vagy a hűtésrendszer hatékonyságának kárára történik. Érdemes keresni egy arany középutat. 
 • Kijelző 
  Egy üzleti célú notebook esetében nem feltétlenül az a fontos, hogy érintésérzékeny kijelzőt, vagy teljesen hátracsapható fedlapot kapjunk. Fontosabb, hogy jó fényerejű, tükröződésmentes képernyőt lássunk kültéren is, beltéri, irodai feladatoknál viszont ez kevésbé szempont. A sokat úton levő munkatársak számára azonban olyan masinát érdemes választani, ami akár direkt napfényben is láthatóan meg tudja jeleníteni a kívánt tartalmakat. 

A beépített SIM-mel és a megfelelő mobilinternetes adatkerettel pedig tényleg a bárhol elérhető, gyors internet szabadságát kapja meg az ügyfél. Ehhez természetesen partner a Telekom hálózata, ahol a 4G/ 5G lefedettség bőséges, tehát urbánus környezetben az ország területén bárhol elérhető az internet, az adatforgalmi keret aktuális állapotát pedig magán a gépen is nyomon tudjuk követni. Aki tehát sokat utazik a munkájával kapcsolatosan, aki sokszor kell elővegye a gépét különböző helyeken, hogy az internetre tudjon kapcsolódni, annak már érdemes elgondolkodnia azon, hogy az eddig ismert, a beépített eSIM-hez képest barkácsmegoldások helyett olyan eszközt választ a Telekom Instant Laptop szolgáltatás kínálatából, amely megkönnyíti az internetre való csatlakozást bárhol és bármikor. 

Szerző:
Khell Bogdán – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 4.5 / 5. Összes értékelés: 4

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

   Értesítések engedélyezése OK Köszönöm, nem kérem