Minden, amit tudni akartál a jövőről

Olvasási idő 4 perc
Kkv 011 Cikk Symposium

A legújabb trendek az ipar és a mezőgazdaság digitalizációjában, átalakuló banki-pénzügyi szolgáltatások, felhőszolgáltatások biztonsága, az oktatás jövője, okos városok, elektronizált közigazgatás – az idei T-Systems Symposium témái között mindenki megtalálja az őt érdeklőt, ha csak egy kicsit is érdekli, merre tart az informatika és rajta keresztül az egész világ.

Nyolc év, több mint 500 előadás, közel 16 ezer résztvevő – ez a T-Systems Symposium, amely 2012 óta a magyar infokommunikációs szakma egyik legjelentősebb eseménye. Idén az „Egy hullámhosszon – Közösen. Jobban. Most.” szlogen alatt keresi a választ napjaink legaktuálisabb kérdésére: hogyan lehet képes a gazdaság és a társadalom nem csak lépést tartani és együtt változni a technológiával, hanem irányítani is a fejlődést.

A számítógépek, az informatika térnyerése, az új technológiák villámgyors elterjedése és beépülése a mindennapokba – egyszóval a digitalizáció — már nem csak a műszaki kérdések iránt fogékony emberek érdeklődésére tarthat számot. Éppen azért, mert annyira áthatja, sőt, sok esetben gyökerestül felforgatja a magánélet és az üzleti tevékenységek minden aspektusát, a családja vagy vállalkozása jövőjét tervező embernek létérdeke, hogy tisztában legyen a legújabb trendekkel, előre lássa, milyen irányokat vesz majd a technológia fejlődése – és az milyen hatással lesz magára az emberre, a társadalomra. Pontosan ezt a tudást képes megadni a T-Systems Symposium. A november 26-án, a szokásos helyszínen, a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezendő eseményen nem lesz hiány a nagyívű képet felfestő előadásokból.

A hazai digitális fejlesztésekről beszél majd a terület első számú kormányzatai letéteményese és felelőse, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a Telekom-csoport részéről pedig Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgató; Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Srini Gopalan, a Deutsche Telekom európai szegmenséért felelős igazgatósági tagja.

A ma divatos technológiák mindegyikéről is bőven lesz szó, ám messze nem csak műszaki szempontból. Lévay György orvosbiológiai mérnök – maga is érintett lévén – a kézzelfogható mesterséges intelligenciáról, vagyis a minden korábbinál jobb protézisekről beszél majd, és arról a felismerésről, hogy az embereknek és a gépeknek meg kell tanulni alkalmazkodni egymáshoz. Egy másik előadásból az is kiderül majd, hogy a mesterséges intelligencia és a robotok biztonságosabbá, vagy éppen veszélyesebbé teszik-e az életünket.

Azt is tudja minden vállalatvezető, hogy a jövő gazdasága az adatra fog épülni. Aki több és jobb adatot tud begyűjteni, majd azokat hatékonyabban fordítja át tudásra és gyors döntésre, előnybe kerül az üzleti versenyben. Erre is látunk majd több gyakorlati példát, de a résztvevők azt is megismerhetik, hogy a Fradinál hogyan lesz a nyers adatokból vezetői döntés, a számokból győzelem, vagy éppen miként tudja (újra)hasznosítani az általa őrzött adatokat a közigazgatás.

A digitalizáció elérte a feldolgozóipart és a mezőgazdaságot is: a Symposiumon az Ipar 4.0 és a digitális agrárium témaköréből is láthatunk majd gyakorlati, az életben már bevált példákat. Megismerkedhetünk azzal is, hogy a közeljövő technológiai sztárja, az 5G mobilhálózat miként tudja megkönnyíteni az üzleti felhasználók életét. A fintech forradalom éppen mostanában alakítja át a pénzügyi világot, és ez nem csak a bankoknak, illetve a fintech startupoknak kínál lehetőségeket, hanem számos új, minden üzleti vállalkozás számára elérhető szolgáltatások előtt nyitja meg a kaput – egy teljes szekció foglalkozik a témával, hogy annak minden aspektusát körbejárják.

De nagyot téved, aki azt hiszi, hogy Magyarország legnagyobb infokommunkciós rendezvényén csak az informatikai szakembereké a terep. A komoly témákról is lehet könnyed hangnemet megütve beszélni. Mire nyújthat megoldást a technológia? – teszi fel a kérdést és ad választ Litkai Gergely, a Dumaszínház társulatának tagja. Hogyan lehet innovatív ötletekkel előállni és azokat kreatív módon megvalósítani a legkülönfélébb szakmákban? Lengyel Tamás színész, Hodász András katolikus pap, Fördős Zé gasztroblogger vagy Lévai Zsófia fashion tech designer gondolatai és meglátásai minden bizonnyal más környezetekben is iránymutatóak lehetnek.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!