Egyszerű tippek az eladás felpörgetésére

Olvasási idő 3 perc

Minden vállalkozásnak szüksége van arra, hogy mozgósítsa ügyfeleit, vásárlóit! Fontos, hogy a partnerekben időről időre felkeltsük azt a természetes érzést, hogy életükben vagy mindennapi működésükben szükségük van ránk.

Aktivizálnod kell a partnereidet, vásárlóidat, mert fontos, hogy azt érezzék, szükségük van Rád, vagy amit éppen meg akarnak vásárolni, azt Tőled szeretnék megvenni. Új terméket vezetsz be a piacra? Kitaláltál egy kreatív szolgáltatást? Átáraztad a meglévő portfóliódat? Szeretnéd, ha a lassabb időszakokban is emelkedne valamennyit a forgalmad? Vess be olyan kommunikációs praktikákat, amelyekkel hatékonyan pörgetheted az üzletet.

Drága?

Nem kell megijedni, az ilyen módszerek a legtöbbször inkább kreatívak, mintsem drágák! Kommunikációs és értékesítési módszerek keveréséről beszélünk, tehát nagyon fontos, hogy az ötlet jó legyen, kerüljük a sablonos, unalmas, tucatszám látható megoldásokat. Ha nem nagy céget működtetünk nem szükséges erőből kommunikálnunk, tehát egy jó ötlet, egy látványos újítás sokkal hasznosabb lehet, mint valami drága megoldás.

A célunk az, hogy a partnerekben, vásárlókban időről időre felkeltsük azt a természetes érzést, hogy életükben vagy mindennapi működésükben szükségük van ránk, arra a szolgáltatásra vagy termékre, amit kínálunk.

De arra is apellálhatunk, hogy sokkal jobban megéri nekik tőlünk megvenni valamit, mint a versenytársainktól. Hiszen mindenki szeret okos üzleteket kötni, függetlenül attól, hogy csaptelepet vásárol, vagy kávét. Ha pedig új dolgot vezetünk be a piacra, a kommunikációban vessünk be valami olyat, amiről mindig az új ajánlat jut az eszébe a leendő vagy jelenlegi ügyfelünknek!

Légy nagyvonalú!

Nem nagydolog, igazán akkor lehetsz hatásos, ha meg is mutatod a portékádat! Ezért érdemes kis kiszerelésű mintákat osztogatnod néhány kedves szó kíséretében! Ha nem valamilyen terméket adsz el, hanem mondjuk tanácsokat adsz, akkor biztosíts valamennyi ingyenes konzultációt. Ha szereléssel foglalkozol, akkor tudatosítsd a vevőkben, hogy szaktanácsadásért bármikor fordulhatnak hozzátok. Az ilyen lehetőségeket kihasználhatod termékeid promóciójára, de vigyázz, hogy ne légy tolakodó! Az ügyfeled mindig érezze azt, hogy hasznos dolgot kapott tőled!

Vezess be kedvezményeket! Visszatérő vásárlóknak, vagy alacsonyabb forgalmú időkben megjelenő ügyfeleknek honoráld a hűséget és a rugalmasságot! Erre példa a vendéglátóhelyeken alkalmazott happy hours.

Függelmi viszonyok

  • Függelem helyet alakíts ki jó értelemben vett függést. Erre kiválóak a kuponok! Az emberek szeretnek okos üzleteket kötni, a kuponos kedvezmények hatékonyan teszik őket hűségessé, ha tényleg értéket kapnak a kuponokban. A hagyományos kuponok előnye, hogy mindig ott vannak az ember pénztárcájában. Az elektronikus, emailes kuponoké viszont az, hogy kedvedre variálhatod a kuponokra írt üzenetet és a gyártási költségük is lényegesen alacsonyabbak.
  • A kuponok, hűségkártyák felsőbb szintje a törzsvásárlói rendszerek. Ezek is nagyon hasznosak, de csak akkor érdemes belevágni, ha megbízhatóan tudja működtetni a cég. Ha az információáramlás hiányos, vagy nincs meg a technikai háttér, inkább válassz más megoldást.
  • Nyeremények – nagyon szeretik a vásárlók. Hiszen a szerencsére mindenki szeret apellálni, a játék öröme pedig bármikor jól jön. Arra azonban figyelj, hogy a nyeremény értékes legyen. Nem kell drágának lennie, de legyen olyan, ami valóban hasznos. Ha repülőjegyeket árulsz, egy pár száz forintos bőröndmérleg is nagyon hasznos az ügyfeleidnek. Ha olyan dolgot ajánlasz, amiről már a sorsolás előtt tudják, hogy a szemétben köt ki, kár a gőzért.

Összefoglalva, sok dologgal biztosíthatod a folyamatos kapcsolatot a cég és az ügyfelek és a vásárlók között, amelynek eredménye, hogy a cég forgalma fejlődik. Ilyenkor meglévő és új kuncsaftok esetén is fontos, hogy a cégetek legjobb arcát mutassátok. Visszafelé sülhet el az eladásösztönző aktivitás, ha a cég nem felkészült és sok csalódott kuncsaftot kell majd vigasztalni.

Légy tudatos!

A tudatos célcsoportválasztás és az eredménymérés mindegyik esetben fontos. Egy csomó olyan szoftver, vagy kereskedelmi megoldás létezik, amellyel ezt biztosíthatod is.Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!