A jó reklám alapjai

Olvasási idő 3 perc

A szomszéd kertje mindig zöldebb, tartja a mondás, így van ez az üzleti életben. Miért van az, hogy a másik szörpjét veszik le a polcról és nem az enyémet?

Nagyot hibázunk, ha kizárólag az áruházban keressük a probléma okát, polcpénzt, jobb helyet emlegetünk. Gondolkozzunk inkább azon, hogy mit gondolhatnak a vevők a sikeresebb versenytársunk termékéről és mit a mienkről? Ha erre tudjuk a választ, már félig készen van a reklámunk.

Az egyediség döntő tényező lehet, ezt számos nagy márka sikere bizonyítja. A megkülönböztethetőség nagyon fontos a vásárlásnál és már a reklámnak is azt kell erősíteni.

Milyen a jó reklám?

A jó reklám hangsúlyozza a termék egyediségét, értékét, és kiemeli, hogy miért kedvező választás a vásárlónak. Egy termék egyediségét amit a vevők gondolnak róla. S mivel ez nagyon sokat érhet, a reklám alapvető célja ennek a gondolatnak az alakítása.

Tanulhatunk a nagyoktól

A Coca-Cola abból él, hogy az emberek percepciója szerint a receptje titkos és egyedi,  ő az igazi, meg talán van valami titkos összetevő. Könnyű a Colának! Évtizedek óta reklámozza a termékét, dollármilliókat költhet a megjelenésre, de akár egy-egy hirdetésre is, amellyel a termék imázsát befolyásolják. A Cola márkaértéke komoly, s hiába van egy magyar vállalkozásnak lényegesen kevesebb pénze reklámra, lehet tanulni a nagyoktól.

Balogh Levente, a Szentkirályi ásványvíz egykori tulajdonosa tanult is. Cége még kifejezetten kicsi volt, amikor eldöntötte, hogy ő a kiváló minőségre és a különlegességre épít, amikor márkát csinál a Szentkirályiból. Rövid és tömör üzenetekkel operált, letisztult grafikával csomagolta be, s kitalált a termékéhez egy hihető sztorit.

A jó reklám az agyra hat. Hathat az érzelmekre, közvetíthet életérzést, mint a Cola esetében. Apellálhat az emberekben meglévő igényességre, mint a Szentkirályi esetében. És építhet arra is, hogy minden ember szeret okos üzletet kötni, vagy épp élni egy soha vissza nem térőnek tűnő lehetőséggel.

A reklám ugyanakkor hathat az érzékekre is: egy jó fotóval, egy értékes művészeti alkotással, vagy épp egy magható történettel is reklámozhatunk egy történetet, amennyiben illik a mi termékünkhöz. Az üzenetnek azonban mindig egyszerűnek, könnyen befogadhatónak kell lenni.

Így neveld a brandedet

Az igazán jó hirdetés valamilyen bevezetett márkára épül, vagy éppenséggel egy márka bevezetése a célja. Fantázia kérdése a siker titka, nem is elsősorban a pénzé. Hiszen az interneten ma már akár ingyen, vagy nagyon szerény összegekért is olyan dolgokat tudunk közzétenni magunkról és a termékünkről, amik alkalmasak a termék megkülönböztetésére. A Fantázia ahhoz kell, hogy kitaláljuk, mi is tulajdonképpen a mi márkaötletünk.

A márkaötlet sokszor már nyitás előtt megvan.  Óbudán a KávéZoo tele van aranyos állatokkal, akinek gyereke van, ha teheti elmegy ide, mert amíg ő a barátaival beszélget a gyerkekek a nyulakat simogatják. Az Újlipót egyik kávézójában Down kórosok szolgálnak fel, ide azok járnak, akik ki akarják fejezni, hogy minden embert egyformán értékesnek tartanak.

Egy mosoly, egy szívecske a kávéhabon mindkét kávézót hatékonyan reklámozhatná. Kényelmes székek, vagy a diszkét sarkok, az extra minőség, a barista jelenléte, sok minden megkülönbözteti a helyeket. És a reklámban ezt kell megmutatni. Sikeres csak az lesz, aki ezeket a jeleket, különbségeket sikeresen alkalmazza, kombinálja, és kommunikálja, hogy a hely minden elemében ugyanazt a márkaötletet sugározza.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!