Kerülj képbe: idei pályázati lehetőségek összefoglalója

Olvasási idő 5 perc

Bár éppen két EU-s költségvetési ciklus közötti szakaszban járunk, a vállalkozásoknak nem kell attól félniük, hogy 2021-ben nem jutnak forrásokhoz. Fura módon, a vírusjárvány még növelte is a pénzbőséget.

Nincs minden esetben jó híre az állami vagy uniós pályázatoknak a kisvállalkozások körében. A hozzáférhető forrásokhoz képest túlzott lehet az adminisztrációs teher a pályázásnál, sok esetben nincs idő kivárni, amíg megítélik a támogatást és utalják a pénzt, ráadásul az utánkövetés is további adminisztrációt igényel.

Már 2020 is számos könnyítést hozott a pályázatok terén. A helyzet 2021-ben még könnyebb lehet – mondta el Barabás Tamás, a ProjectMine pénzügyi tanácsadó cég ügyvezetője, aki segítségünkre volt a tudnivalók összeállításában.

A vállalkozások szempontjából fontos idei változások között voltak a magasabb támogatási intenzitások és mértékek, a 100 százalékos előleglehívási lehetőség, a rugalmasabb megvalósítás és az egyszerűsített elszámolás. A kifutó hétéves uniós költségvetés terhére már valóban kevesebb program megjelentetésére volt lehetőség, de mivel a COVID miatt többletforrásokat csoportosítottak át támogatási célokra és a vállalkozások megsegítésére, összességében több pénz vált elérhetővé 2020-ban, mint a pandémia nélkül lett volna.

Ugyancsak a COVID számlájára írható, hogy felgyorsult az új, 2021-től élő programok kidolgozása. A korábbi ciklusváltásoknál valóban kiesett ilyenkor akár egy-két év is. A kormány azonban most úgy döntött, hogy azoknál a programoknál, amelyeknél várható az Európai Bizottsági jóváhagyás (környezetvédelem, foglalkoztatás, technológiafejlesztés), ott saját kockázatra már most elkezdi megjelentetni az egyes felhívásokat, amelyek társadalmi egyeztetése már zajlik is. Elvileg elképzelhető, hogy az egyes operatív programokat nem hagyják jóvá olyan módon, hogy abba beilleszthetőek legyenek ezek a kiírások, ám az említett témakörökben ennek rendkívül kicsi a kockázata.

Az új pályázati rendszernek még csak a széles keretei látszanak. Az operatív programok rendszere és főbb prioritásai már ismertek. Ezek alapján a kis- és középvállalkozások elsősorban a mostani GINOP helyét átvevő Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (VINOP) számíthatnak pályázatokra; ezen felül Humánfejlesztési OP (HOP) és a Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi OP (ZIKOP) tartalmazhat leginkább majd olyan felhívásokat, amelyek szélesebb körnek szólnak.

A VINOP első prioritása a vállalkozásfejlesztés és digitalizáció: ennek keretében tervezik a kkv-szektor általános technológiai, szervezeti és stratégiai megújulásának ösztönzését, valamint ezen kör digitális ellátottságának és használatának növelését. A második prioritás a K+F+I kapacitások erősítését szolgálja. A VINOP további prioritásai a munkaerőpiac fejlesztését célozzák, illetve külön prioritást kapott a turizmus és örökségvédelem is. A HOP-ban az egészségügyi és köznevelési fejlesztésekbe lehet bekapcsolódni, a ZIKOP-ban pedig az energiahatékonyság javítása a cél. Bár a gyártás és termelés fejlesztése, automatizálása továbbra is kiemelt cél marad, hangsúlyosabbá válik a klímavédelmi, a zöld gazdaság és az infokommunikációs fejlesztési célok támogatása; ugyanakkor továbbra sem számíthatunk a kereskedelmi és szolgáltató ágazatok kiemelt támogatására.

A kkv-kat érintő kiírásokat már 2021 első felében várhatunk. (Közben nem szabad megfeledkezni arról, hogy egyes GINOP-pályázatokra még lehet jelentkezni; ilyen például a Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztésének támogatása, a GINOP-1.2.9-20, vagy a divat- és dizájnipari cégeknek kiírt GINOP-1.2.14-20.) Az új felhívásokról pontos technikai információk, a megjelenések várható ütemezése a tervek szerint januárban ismertetésre kerül. A hírek szerint a felhívások száma kevesebb lesz, ami viszont jó hír a kkv-knak: a kisebb vállalkozásoknak jobban megfelel a szélesebb körben elérhető, időnként megismételhető, kiszámítható pályázati struktúra. A pályázatokat továbbra is online kell majd beadni.

Szintén nem lehet biztosat tudni arról, hogy mi lesz a sorsa a hitelkonstrukcióknak. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a támogatott hitelek elég jól működtek, a hitellel kombinált pályázatok viszont már kevésbé, hiszen ott külön folyamaton, külön felelőssel ment a hitel és a támogatás odaítélése, valamint folyósítása.

A közép-magyarországi régióban (Budapesten és környékén) működő vállalkozások már a most lezárult időszakban kevesebb pályázatból válogathattak. Ez a következő években Budapesten továbbra is így lesz, hiszen a régió az EU átlag feletti GDP-vel rendelkezik, így ide kevesebb pénz áramlik. Az itteni vállalkozásoknak ezért arra kell berendezkedni, hogy leginkább csak hazai támogatási források lesznek számukra elérhetőek. Jó hír viszont a pest-megyei vállalkozásoknak, hogy a központi régióból külön válva, már az itt működő cégek is indulhatnak a GINOP utódprogramján a VINOP támogatási konstrukcióin. A fentieken kívül hazai forrás terhére megjelenített támogatási konstrukciókra is számíthatunk. A járványhelyzet okozta gazdasági nehézségek enyhítésére már eddig is számos támogatási formát dolgoztak ki kormányzati szinten. Ezen a téren az EU-s támogatási alap elfogadásával számos új pályázat várható majd, mint ahogy a Növekedési Hitelprogram (NHP) kedvezményes hitelei is lehetőséget teremtenek külső források bevonására.

Hasznos linkek:
https://www.palyazat.gov.hu/
https://vali.ifka.hu/hu/page/palyazati-felhivasok
https://palyazatok.org/kkv-palyazatok/
https://palyazatmenedzser.hu/aktualis-palyazatok-vallalkozasoknak-vallalkozoknak-kkv-knak/
www.vallalkozasnavigator.hu 

Szerző:
Schopp Attila
Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.