Keresőoptimalizálással előzte meg versenytársait az építőipari családi vállalkozás

Saját ágazatukban elsőként volt weboldaluk, lekövették a Google minden egyes algoritmus változtatását és kemény munkával a maximumra járatták a keresőoptimalizálást. A Kovi-kő Térkőgyár közel harminc éve indult, azóta pedig a kockás füzet helyébe a technológia lépett. Mutatunk egy nem mindennapi digitális fejlődéstörténetet.

A kockás füzet, a rádiós- és a kábeltévés hirdetések világából kilépve írta meg digitális fejlődéstörténetét a Kovi-kő Térkőgyár. A cég sztorija pontosan megmutatja: az innovatív gondolkodásmód, az újra való nyitottság, a jó helyzetfelismerés és cselekvés alapvetően meghatározza egy cég sikerességét egy brutális versennyel övezett piacon is. A közel három évtizedes piaci jelenléttel bíró családi vállalkozás online jelenléte során lépésről lépésre lekövette a technológiai változásokat; nem csupán a Google algoritmusai nem tudtak kibabrálni vele, de jó érzékkel választották meg a magas szintre húzott keresőoptimalizálással (SEO) elért vevőiket is.

Tabut döntöttek, weboldalt fejlesztettek

Az online jelenlét igénye ma már a vállalkozások DNS-ének szerves része, ám a Kovi-kő Térkőgyár 1995-ös indulása során ez még az akkori vásárlói szokások, lehetőségek és technológiai viszonyok okán sem volt téma. A vevők a ‘90-es évek elejéig csak a monopolhelyzetben lévő állami „Kőfaragó” vállalattól vásárolhattak műkövet vagy térkő-lapot, ám a vevők gondolkodásmódja nem változott az utódcégek megjelenése során sem.

„Az édesapám e vállalattól kilépve 1995-ben alapította meg a cégünket, s akkor a digitalizációnak még nyoma sem volt, ő maga is kockás füzetben vezette a megrendeléseket, teljesítéseket” – emlékezett vissza a kezdetekre Kovács Vilmos, a Kovi-kő Térkőgyár ügyvezetője. Ekkoriban még nem a célzott online kampányok, hanem „az egyébként meglehetősen sikeres rádiós hirdetések és a nagykereskedőkkel ápolt személyes kapcsolat adta meg a jelenlét alapjait”.

A villamosmérnök, informatika szakon diplomát szerző Kovács Vilmos 2002-ben érkezett a céghez és azonnal megkezdte a digitálisan fejleszthető pontok feltárását. Az adminisztrációban az excel, míg a hirdetésekben az általa szerkesztett és a helyi kábeltévén futtatott digitális reklámok jelentették az első lépéseket. Ám az igazi nagy durranás az iparági sztereotípiákat megdöntő, úttörő lépésük volt: lefejlesztették az első, mindössze egy oldalas, csak az alapvető információkkal bíró weboldalukat.

„Míg a kétezres évek elején is tartotta magát a nézet, hogy az építőiparban nem lehet online értékesíteni, az elkövetkező évek ennek az ellenkezőjét bizonyították, mivel ekkor már a vevőink fele online talált ránk” – mondta Kovács Vilmos. A lakossági vásárlók felé forduló cég online stratégiája ekkor még a mennyiségi linképítésen alapult, „kihasználtuk a Google akkori lehetőségeit, tehát, hogy a mennyiség győzött a minőség felett, így a magunk által létrehozott és ránk mutató linkeket ingyenes hirdetési oldalakra és linkparkokba helyeztük el”. E megoldás közel három évig a találati lista első helyére repítette a céget és a következő öt évben azzal küzdött a cég, hogy képesek legyenek kiszolgálni az iszonyatos mennyiségű megrendelőket imázs veszteség nélkül. Viszont a siker ellenére is szükség volt egy kis időre ahhoz, hogy a cégvezetés meglássa a keresőoptimalizálás döntő szerepét a piaci sikerekben, de a Kovi-kő Térkőgyár ezen a ponton nem állt meg.

SEO: az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb vevőszerzői csatorna

„Az online értékesítő vállalkozásnak szükségük van legalább egy olyan online csatornára, ahol vevőket tudnak szerezni” – erősítette meg Papp Gábor, a The Pitch alapítója is a keresőoptimalizálás szükségességét. Csatorna pedig van bőven, hiszen a Facebook, a Facebook hirdetés, a Google-hirdetés, a keresőoptimalizálás vagy épp az email marketing számos lehetőséget biztosít a vállalkozások számára. A SEO több iparágban is a legjobb és legköltséghatékonyabb vevőszerzői csatorna, s noha egy helyi pékség számára inkább a szájhagyomány, addig egy webáruház vagy online értékesítésben utazó cég számára a SEO jelenti a legfőbb vevőszerzői csatornát, amit egy jól meghatározott stratégia mentén érdemes felépíteni.

Ismerd meg a versenytársad!

A SEO stratégiának három nagy területre – a technikai és a tartalmi részre, illetve a linkekre – kell fókuszálnia. Az alaplépések egyike a kulcsszókutatás; ekkor azt nézzük meg, hogy az iparágunkra, tevékenységi körünkre jellemző kulcsszavakkal mennyi embert lehet potenciálisan elérni; mennyien keresnek a kulcsszavakra adott időintervallumban s földrajzi régióban. Ebben számos egyéb lehetőség mellett segít a Google hivatalos kulcsszótervezője, Keyworld Planner vagy akár több ingyenes és fizetős eszköz is. Papp Gábor szavai szerint a SEO stratégiát aszerint kell meghatározni, hogy a többi versenytárs mennyire bír erős pozícióval a találatok között és mennyi ideje foglalkozik a keresőoptimalizálással. Az időtényező fontos, hiszen bizonyos iparágakban – legyen szó például hitelkártyákról vagy autóbiztosításokról – öldöklő, akár évtizedes küzdelem is folyik a top helyezésekért. Őket a találati listán utolérni csak évek kitartó munkájával lehet, míg az újabb iparágak terén, vagy csak néhány éves SEO-múlttal bíró cégekkel való verseny során sokkal jobbak az előrejutás lehetőségei és esélyei.

„Nem mindegy, hogy egy fél évtized, vagy csak egy-két év, vagy akár hónapok hátrányát kell ledolgozni” – emelte ki Papp Gábor. Ennek kiszámításához fel kell mérni, hogy a saját weboldalunk milyen messze helyezkedik el a top három-öt pozícióban lévő versenytárstól tartalommennyiségben, linkek számában és egyéb szempontok alapján.

„Ha egy nagyon jól szereplő autókereskedés weboldalán van harminc tartalom, mondjuk tíz szolgáltatásokkal kapcsolatos leírás mellett húsz blogposzt található, míg adott versenytárs oldalán csak egy poszt olvasható, akkor havi egy poszttal számolva harminc hónap múlva éri el ugyanazt a tartalom mennyiséget, és ennyi ideje pedig sok vállalkozónak nincs” – hozza a példát Papp Gábor. A különbségek alapján és az elvárások mentén kell tehát összerakni a stratégiát.

A Google változtatott, a Kovi-kő Térkőgyár nem hagyta magát

A Kovi-kő Térkőgyár bő egy évtizede új weboldallal jelent meg és a keresőoptimalizálásra még nagyobb hangsúlyt fektettek. „Néhány évig nagyon hasítottunk, ám a Google változtatásai egyre inkább büntették a mennyiségi linképítést, amire az akkori webmesterünk minőségi linkekkel válaszolt” – emlékszik vissza az egyébként nem egyszerű helyzetre Kovács Vilmos. Viszont a találati listán való jó szereplés egyre nagyobb kihívást jelentett, így a cég 2014-től, történetében először, elkezdett dolgozni egy SEO-ügynökséggel. A sikerdíjon alapuló együttműködés a legfontosabb kulcsszavak pozícióinak felmérésével és a cég célkitűzésének megfogalmazásával kezdődött. A közel félévtizedes partnerség a Google újabb nagy változtatásáig tartott, „estek a pozícióink, az ügynökség pedig korrekten elmondta, hogy nem tudják, mit tegyenek a jobb találati helyezésekért”. 

A (SEO) tartalom a király!

Kovács Vilmos a „tartalom a király!” jegyében éppen ebben az időszakban indította el a céges blogot, szem előtt tartva azt is, hogy a keresőóriás kifejezetten értékeli a szakmailag releváns tartalmakat. „Az első hatvan poszt kifejezetten a vásárlóink részéről megfogalmazott kérdésekre adott pontos válaszokat” – mondta Kovács Vilmos, aki négy év alatt közel négyszáz bejegyzést írt. Jól látszott, hogy a siker alapját a szakmai tartalmak és a SEO jelenti, így 2018-ban már The Pitch segítségével dolgoztak közösen a keresőoptimalizáláson az erősebb pozíciókért. Az egyik első lépésük a korábban megírt posztok minőségének emelése volt, amiknek a szövegek SEO-optimalizálása éppen úgy része volt, ahogyan a minőségi fotók használata is.

Papp Gábor szerint a jól keresőoptimalizált tartalomnak két ismérve van: a felhasználónak íródnak, de az algoritmusra optimalizáltak. „Vagyis a kreatív szövegírás a SEO ellensége, mert az előbbi olyan kifejezésekkel, szófordulatokkal, akár szlengekkel dolgozik, amit az algoritmus önmagában nem biztos, hogy megért” – hívja föl egy fontos szempontra a figyelmet a szakember. Vagyis hiába jópofa egy szöveg, ha nem keresőoptimalizált. Tehát a jó SEO-tartalom lekutatott, releváns kulcsszóra íródik, betartva a fő optimalizálási szabályokat, majd erre az alapra érdemes ráhúzni a kreatív részeket. A minőségi, SEO-kulcsszavakkal elnevezett fotók szintén erősítik a találati pozíciót. A Kovi-kő Térkőgyár mindezek mellett meghallotta a „mobil first” szavát is, így a közelmúltban teljesen átalakították és mobilkompatibilissé tették a weboldalukat számos újítással. A cég a 2018-as „spamháború” idején még hezitált, így bő egy éve vált igazán sikeressé a ritkán kiküldött, de személyre szabott hírleveleivel. 

Noha egy cég keresőoptimalizálása nem történik meg hétfőről keddre, a napi működtetés nem egy időigényes feladat. „A SEO-val kapcsolatos feladatokat kiszerveztük, ezzel párhuzamosan én persze napi szinten figyelem a számokat, mert Gáborék úgy alakították át a saját eszközeiket, hogy én is rálássak a helyezésekre, a kattintásszámokra, s hogy ezekből mennyi ajánlatkérés vagy konkrét megrendelés érkezett” – monda Kovács Vilmos. Mindez segít a masszív mennyiségű eladás fenntartásában és a gyártókapacitás lekötésében.

Összefoglalva:
 • az innovatív vállalkozások alkalmazkodnak az adott kor kihívásaihoz
 • egyetlen vállalkozás sem nélkülözheti az online jelenlétet
 • a digitális tér folyamatos változásait le kell követni
 • a keresőoptimalizálás az egyik leghatékonyabb vevőszerző csatorna
 • a tartalom a király
Ha Te is szeretnéd megelőzni versenytársaidat keresőoptimalizálással, csakúgy, mint a Kovi-kő Térkőgyár, keresd fel D tervünket, melyben végigvezetünk az ehhez szükséges lépéseken!

Szerző:
Lippai Roland – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.