Kele János: Az egyén segít, a rendszer győz – a kisvállalkozásokat is inspirálhatja az Aranycsapat példája

Olvasási idő 6 perc
Kkv 023 1080x610px 1020 03

Mit tanulhat a sporttól az üzlet? Milyen praktikákat leshetnek el a sztársportolóktól és edzőktől a vállalatvezetők? 11 cikkből álló sorozattal járjuk körbe ezt a kérdést. 
Az Aranycsapat londoni győzelme nem pusztán egy varázslatos csapat zseniális játékosainak csúcsteljesítménye miatt emlékezetes: itt bizonyosodott be végleg az is, hogy egy rendszer képes több lenni a részegységei összegénél. Ebből pedig egy vállalkozó is bőven tanulhat, mutatjuk is, miket!

Hidegkuti, Puskás, Czibor, Kocsis, Lóránt, Bozsik. Ha azt mondom Aranycsapat, te kapásból sorolod – ha nem is a tételes és teljes kezdőt – de minimum a világklasszis legendákat. Ez alapján könnyen azt hihetnénk, hogy a futballtörténelem egyik legjobb csapata zseniális specialistáival nőtt a világ fölé, holott a helyzet sokkal inkább az, hogy

az Aranycsapat elsősorban rendszerszemléletével hozott újat a sportág történetébe.

Sebes Gusztáv magyar válogatottja bebizonyította, hogy egy jó csapat több a részegységei összegénél, és a sikerhez nem elég „pusztán” brutálisan jó szólistákat egymás mellé pakolni a pályán: a halhatatlansághoz a zsenik tökéletes összhangját is meg kell teremteni.

1.Ökoszisztéma: figyelj a környezetedre, légy aktív szereplője a vitáknak, tanulj másoktól!

A két világháború között a magyar futballszakma hátországát világlátott, intelligens, művelt, nyelveket beszélő szakemberek adták. A 20. század elejétől fokozatosan kialakuló magyar (tágabb kontextusban: Duna menti) futballstílus alapvetően polgári-értelmiségi alapokon nyugodott, a sportágról kávéházakban diskuráltak, a klubokat jó módú sváb, zsidó és magyar polgárok alapították-igazgatták.

A futball közügy volt, s ennek megfelelő színvonalon is beszéltek-vitáztak róla.

Ennek a közegnek a szellemi nívója egyfelől kitermelt egy vb-döntős szereplést (1938), másrészt szakemberek tömkelegével árasztotta el az európai bajnokságokat. A hazai futballszakma ezzel párhuzamosan már a ’40-es évek elejére eljutott arra az elméleti felismerésre, miszerint a futball alapja a rendszer, rendszer nélkül pedig képtelenség sikeres csapatot építeni. Innentől ez a gondolat vált a sportág fejlődésének nulladik kilométerkövévé, a magyar stílus pedig evolúciós lépcsőfok lett a futball történetében.

2.Alkalmazkodj a külső kihívásokhoz a saját erősségeidre alapozva!

Mivel a lesszabály 1925-ös módosítása a támadójátéknak kedvezett, az addig megingathatatlannak hitt 2-3-5-ös formációt egyre több helyen az ún. WM-rendszer (3-2-2-3) váltotta a pályákon. Ez a sokkal defenzívebb felállás elsősorban a középcsatárok semlegesítését tűzte ki céljául, így ez utóbbiak szerepének is meg kellett változnia – Angliában például ekkor kezdtek el jól megtermett, fizikálisan nagyon erős játékosokat alkalmazni a poszton. Ott ez tökéletesen illeszkedett a saras-csúszós pályák és a folyamatosan szeles időjárás miatt amúgy is adekvát, hosszú labdákra, sok beadásra, rengeteg fizikai párharca alapozott játékstílushoz, Magyarországon azonban a Duna menti játékfelfogás és futballkultúra nem ilyen típusú középcsatárokat termelt ki elsősorban. A képzési piramis alsó szintjét jelentő grundokon egyszerűen nem volt terület és hely arra, hogy hosszú labdákkal játszanak a csapatok – mindent a tökéletes labdakezelés, a technikai képzettség jelentett. Ehhez vegyük hozzá, hogy a kisebb tér miatt a játékosoknak sokkal kevesebb idejük volt döntéseket hozni, egyszerűen gyorsabb volt a játék, kevesebb az érintés.

Elsőként Bukovi Márton, az MTK akkori edzője ismerte fel, hogy tankszerű centerek hiányában érdemes lenne a középcsatárt visszább vonni a pályán. Ezzel lényegében megalkotta a támadó középpályás ma ismert szerepkörét, miközben elöl összeállt a két szélsőből és két összekötőből álló, mozgékony, mélységből indulni is képes, flexibilis csatársor.

3.Kérdőjelezd meg a dogmákat: innoválj!

Angliában egészen a hatvanas évek derekáig hajthatatlan volt a közeg, az újságok kizárólag a klasszikus WM-rendszer szerint voltak hajlandók közölni a kezdőcsapatokat, és a mezszámok kiosztása is ezt a rendszert követte. Sebes Gusztáv, az Aranycsapat kapitánya ehhez képest nem törődött a konvenciókkal: nála a balszélső Czibor időnként a jobboldalon tűnt fel (mint pl. Puskás legendás, visszahúzós gólja előtt, a Wembley-ben, amikor is a gólpasszt adta), a kilencessel játszó Hidegkuti egyértelműen középpályást játszott, az eredendően fedezetként számozott Zakariás pedig a bekksorban segített ki. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Grosics volt a világtörténelem talán első söprögető kapusa (aki ráadásul az akkor bevett szokásnak számító, sokszor céltalan kirúgás helyett kézzel dobta ki a labdát a támadásépítés megkezdéséhez), akkor már jól látszik, az Aranycsapat innovációi megoldhatatlan feladat elé állították a futballvilágot. Az addig kötött posztokon játszott rugósfocit felváltotta az állandó labda nélküli mozgásra alapozott, a játékosok helyezkedését a labda helyzetéhez optimalizáló játékstílus, ami lényegében a totális futball előfutárának tekinthető.

4.Az egyén is fontos, de a rendszer visz sikerre

„Lényegében minden a taktikán múlt” – foglalta össze az angolok elleni, idegenbeli 6-3-as siker titkát egy visszaemlékezésben Buzánszky Jenő, a magyar válogatott jobbhátvédje. Valóban erről volt szó: a meccs két rendszer, két futballfelfogás csatáját hozta, amelyben az innovatív, rendszeralapú szemlélet brutális pofont osztott ki a tradicionális, hagyományelvű hozzáállásnak.

Sebes zseniális húzásainak egyike volt, hogy a klubjában, az MTK-nál eredendően jobbszélsőt játszó Hidegkutit visszavont középcsatárként szerepeltette. A válogatott egyik legrutinosabb játékosa ezzel lényegében kivonta magát a fizikai párharcok alól, és a fedezet Bozsik József mellől osztogatott, hogy második hullámból azért a támadásbefejezésekhez is odaérjen – végül is laza mesterhármast hintett. Ugyanígy korszakos húzásnak bizonyult, hogy a fedezetként elkönyvelt Zakariás rengetegszer visszahúzódott a védelembe Lóránt mellé, ezzel lehetőséget adva a két szélső hátvédnek (Lantos, Buzánszky), hogy felfutásaikkal segítsék a magyar csapat támadásépítéseit. Sebes válogatottja ilyen módon konstans emberfölényben volt a labda körül, ami biztosította a passzjáték folyamatosságát. Lényegében kipasszolták az angolokat, akiknek esélyük sem volt olyan erősségeik kidomborítására, mint a fizikai erő, vagy a test-test elleni párharcok.

És, hogy mit üzen ez a sztori neked, vállalkozónak?
1. Figyelj a környezetedre, légy részese a vitáknak és az eszmecserének, mert az igazságot mindig ezek üllőjén kalapálják.

2. Tanulj másoktól!

3. Ha kihívással szembesülsz, alkalmazkodj úgy, hogy közben a saját erősségeidre alapozol.

4. Merd megkérdőjelezni a dogmákat! A kitaposott út ismerete fontos, de versenyelőnybe csak úgy kerülsz, ha le mersz térni róla.

5. Higgy a munkavállalóidban, foglalkoztasd a legjobbakat, de sose felejtsd el: az legzseniálisabb egyén sem ér semmit egy rosszul működő rendszerben.

Kele János

Szerzőről:
Kele János (29) közgazdász, futballszakíró. 2011 óta jelennek meg meccselemzései különböző internetes felületeken, 2017 óta a 24.hu-n publikál rendszeresen. Az angol futball nagy rajongója, Cold Rainy Nights in Britannia címmel alapított blogja éveken át volt virtuális otthona a szigetországi klubok hazai szurkolóinak. Jelenleg a Ziccer és a Közös Albion c. futballpodcastok házigazdája, az analitikus sportági gondolkodás lelkes támogatója. Közgazdászként elsősorban a történések és a jelenségek értelmezése motiválja, így nem meglepő, hogy a futballban is a trendek megértése, az adatalapú elemzés érdekli leginkább. Őszintén és feltétlenül hisz egy új típusú, benyomások helyett inkább tényekre alapozott futballdiskurzus magyarországi meghonosításában.

A képért köszönet Fortepan/ Kovács József

A LEGENDÁS 6:3, AHOGY MÉG SOSEM LÁTTAD!

Amiről eddig csak a nagyszülők sztorijaiból hallottál, most végre te is átélheted, digitálisan felújítva és kiszínezve. A legendás mérkőzés 2020. november 25-én este a Super TV2-n!

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!

Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
regisztrálj a hírlevelünkre!