KATA adózás pro és kontra

Olvasási idő 3 perc
Kata adózás pro kontra

Népszerű adózási forma a kisvállalatok tételes adózása, más néven a KATA, több százezren már választották is az elmúlt években. Egyáltalán nem biztos ugyanakkor, hogy mindenkinek ajánlható. Az alábbiakban összeszedtük, kinek és miért érheti meg a KATA választása, de azt is, hogy kinek és miért nem.

Miért válaszd a katát?

1. Mert önfoglalkoztató vagy

Elsősorban azoknak éri meg ez az adózási forma, akik önállóan, alkalmazott nélkül és kevés költséggel dolgoznak. Tipikusan ilyenek lehetnek a szellemi tevékenységet folytatók és a szolgáltatók (coach, mérnök, újságíró, grafikus, nyelvtanár, személyi edző), de akár a fodrászok, kozmetikusok is.

2. Mert kiszámítható

Nem kell számolgatni, a tételes adó alapesetben minden hónapban 50 ezer forint (mellékállású katásnak 25 ezer forint). Ha nem akarsz költséget elszámolni vagy esetleg bevételarányosan fizetni, a helyi iparűzési adó is fix 50 ezer forint évente. (A katás adózás rejtett buktatóiról ebben a cikkben írtunk bővebben.)

3. Mert egyszerű az adminisztrációja

Könnyen és gyorsan el lehet indítani a vállalkozást, és utána is csak bevételi nyilvántartást kell vezetni. Onnantól kezdve csak a havi befizetési és az éves bevallási határidőkre kell figyelni, mód van a vállalkozás szüneteltetésére, egyszerű újraindítására, mindezt akár online is. (A katás adminisztrációnak is vannak esetleges rejtett nehézségei, ezekről itt írtunk.)

4. Mert kiváltja a legtöbb közterhet

Az általány megfizetésével gyakorlatilag minden, a személyünkkel kapcsolatos közterhet letudtunk az állam felé. Nem kell személyi jövedelemadót, TB-járulékot, szociális é szakképzési hozzájárulást vagy osztalékadót fizetünk.

5. Mert bármikor választható

Nincs időponthoz kötve, hogy mikor kezdhet katázni egy vállalkozás. Ha frissen alakul, a működés megkezdésének napjától már eszerint adózik; ha év közben tér át egy már működő vállalkozás, a következő naptári hónaptól alkalmazhatja a szabályokat.

Miért ne válaszd a katát?

1. Mert 12 millió forintot meghaladó éves bevételed van

A kata évente 12 millió forint bevételig biztosítja a kedvezményes adózás lehetőségét – a túllépése esetén sem szűnik meg a katás státusz, de az efölött összeget már 40 százalékos adó sújtja és még áfát is kell fizetni.

2. Mert igazából alkalmazott vagy

Ha csak azért léptél át a katába, mert így többet kapsz kézhez, de egyébként ugyanannál a cégnél és ugyanazt csinálod, mint eddig, csak már éppen nem munkavállalóként, hanem megbízott partnerként, könnyen megütheted a bokádat. A hatóságok komolyan ellenőrzik és szankcionálják a bújtatott foglalkoztatást.

3. Mert csak egy partnered van

Az előző pont miatt törekedni kell arra, hogy a bevételnek legfeljebb 50 százaléka származzon ugyanazon megbízótól, vagyis lehetőség szerint minél több partnertől jöjjön össze a bevétel, különben szintén felkelted a hatóságok gyanúját. Ugyancsak a bújtatott foglalkoztatás megakadályozását szolgálja, hogy külön jelenteni kell a NAV felé, ha adott évben egy partnertől 1 millió forintot meghaladó bevételed keletkezik.

4. Mert alkalmazottat is foglalkoztatsz

Semmi nem tiltja, hogy a katás vállalkozó alkalmazottat foglalkoztasson. Ezzel viszont magára veszi ennek minden ódiumát, a bejelentési kötelezettséget, az alkalmazott után járó közterhek megfizetését és bevallások megtételét. Ezzel viszont pont a kata fő előnye vész el – ha mindenképpen kell alkalmazott, alighanem jobban jársz egy más társasági és adózási formával.

5. Mert így kevésbé gondoskodsz a jövődről

A katások jogosultak táppénzre és az öregségi nyugdíjba beszámító szolgálati éveik is gyarapodnak, de mindkettő igen kis összeget biztosít baj esetén. Így ha keresőképtelen leszel, nem lesz semmilyen érdemi jövedelmet. Mindenképpen érdemes külön betegség- és nyugdíjbiztosítást kötni, vagy más módon gondoskodni forrásokról a rosszabb időkre.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.