Így tedd stresszmentessé az év utolsó heteit és az ünnepeket!

A decemberi, év végi időszak elvileg a lecsendesedés, az elmélyülés és a közösen eltöltött minőségi együttlétek időszaka, ugyanakkor rendre olyan feladattömeg szabadul rá az emberekre és a családokra, amelyek sokkal inkább feszültté, mint nyugodttá teszik az év utolsó heteit. Nagyon egyszerű tippeket mutatunk annak érdekében, hogy az ünnepi időszak valóban ünnepi legyen.

Az év végi, decemberi időszakot minden esetben nagy várakozás előzi meg az emberek életében, hiszen az év utolsó hónapja elviekben a pihenésről, a közösen töltött minőségi időről, a számvetésről és meghittségről szól. Ám miközben az ember a „lassulásról” és az „elengedésről” ábrándozik, legtöbbször mégsem éri el e célját; immáron közhely, hogy az ünnepre való készülődés és az ünnep megélése is – különösen a családok életében – az esztendő egyik legstresszesebb időszakká válhat. Ennek pedig számos oka van, amiért a túlzott belső elvárások és a külső körülmények együttesen felelnek.

A modern embernek alapvetően is számos elvárással kell megküzdenie minden egyes nap, ám az év végi „hajtás” során szinte mindennel egyszerre kell foglalkoznia. Miközben számos munkaterületen – például a kereskedelem vagy a szolgáltatások piacán – az év vége hagyományosan extrém terhelést jelent időben és energiában is. Tehát a napi munka – a családok esetében a gyerekkel kapcsolatos teendők – mellett egyszerre kell(kene) minden területen a maximumot nyújtani. Ebben a helyzetben kell megoldani az ünnepekre való felkészülést is; nagytakarítás és bevásárlás, ajándékok beszerzése és készítése, miközben érződik az a nyomás is, hogy közben minőségi időt kellene tölteni a szeretteinkkel is. Nyilvánvaló, hogy mindez így lehetetlen.

Van megoldás!

„Egyébként is óriási a nyomás mindenkin, hiszen egyszerre kell megfelelni a munka- és az ünnepi időszak elvárásainak és közben ki is kellene szállni a mókuskerékből” – hívja fel a figyelmet az ellenmondásokra C. Szabó Helga időmenedzsment business coach. A szakember szerint a munkával járó kötelezettségeket alapvetően is nehéz leválasztani az élet egyéb területeiről, ugyanakkor a covid még nagyobb nyomás alá helyezte az embereket, legyenek akár alkalmazottak, vállalkozók vagy éppen szabadúszók. Nem kevesen vannak, akik a munkájuk elveszítéstől való félelmükben még több energiát tesznek bele a decemberben is, ami viszont visszatükröződik az ünnepi időszak megélésének minőségében is.

Szerencsére megvannak azok a nagyon is egyszerű praktikák, amik segítségével az ebben az időszakban jelentkező nehézségek egy része sikeresen kivédhető. C. Szabó Helga viszont kiemelte, hogy nincsenek százszázalékos receptek, ezt pedig el kell fogadnunk. „Bármennyire is szeretnénk, nem tudunk kibújni a bőrünkből és mindig nehéz az elengedés, a kellő rugalmasság megtartása és a nemet mondás. Így engedjük meg magunknak, hogy bármennyire is szeretnénk stresszmentesek lenni, ez nem mindig fog sikerülni” – tette hozzá.

Szóval, mit tehetünk?
 • Tervezés

Már december elején kezdjük el megtervezni az elkövetkező heteket. Jó, ha tudjuk, hogy mikortól és meddig vagyunk szabadságon, mert ez keretet ad az elkövetkező időszakra. Legyünk tisztában a legfontosabb feladatainkkal és azokkal a programokkal, tevékenységekkel, amelyek a kikapcsolódásunkat, a regenerációnkat és a családunk érdekeit szolgálják. Ha szükséges, vezessünk listát és pontos naptárat akár papíron, akár online.

 • Állítsunk fel prioritásokat

Legyen tökéletes a halászlé és a bejgli, süssünk a gyerekekkel mézeskalácsot, közösen díszítsük föl a karácsonyfát és készítsünk mindenkinek egyedi ajándékot, mindezt persze egyszerre. Igaz, hogy minden milyen lehetetlennek tűnik? Merthogy az is, de mivel legtöbbször mégis mindent egyszerre szeretnénk megcsinálni – ráadásul száztíz százalékosan – borítékolt a kudarc és a stressz. Tehát akkor járunk el jól, ha eldöntjük, hogy mi az igazán fontos egyéni és családi szinten. Minden mást félretehetünk, hiszen elviszik az időt és az energiát.

 • Használd ki a digitalizáció és az online kereskedelem előnyeit

Nagyon sok időt és energiát tudunk felszabadítani egyéni és családi szinten is, ha bátran élünk az online lehetőségekkel és más szolgáltatásokkal. A nagybevásárlás több órás – és a covid idején nem is biztonságos – művelete pillanatok alatt kiváltható online vásárlással és házhoz szállítással. Ugyanígy megvan a lehetőségünk arra is, hogy változatos ebédet is vacsorát rendeljünk magunknak így senkinek sem kell folyamatosan menüket terveznie és „beköltöznie” a konyhába. Éppen ilyen egyszerűen megoldhatjuk az év végi nagytakarítást is, hiszen számos, kedvező árú takarító szolgáltatás érhető el már egy-két klikkelés után is.

 • Az énidő fontossága

Manapság minden nap megjelenik egy cikk az énidő fontosságáról és nem véletlenül. Mindannyiunknak érdemes megtalálni azokat a tevékenységeket, dolgokat az életében – legyen szó olvasásról, sportról, sorozatnézésről vagy egyedüllétről – amik valóban pihentetnek, kikapcsolnak és energiával töltenek föl. Ezekre a tevékenységekre a szükségleteinknek megfelelően időt kell szánni. Egyfajta kölcsönhatásról van szó: ha az egyén jól érzi magát a bőrében, nagyobb eséllyel érez így a környezete is.

 • Alakítsuk ki a saját ünnepi rituáléinkat

A decemberi-ünnepi időszaknak megvannak a saját és széles körben rögzült szokásrendszerei onnantól kezdve, hogy mikor kell megfőzni az ételt vagy feldíszíteni a karácsonyfát. Ugyanakkor a meghittséget és a szellemiséget nem befolyásolja, ha megengedjük magunknak, hogy egy kicsit a saját viszonyainkra és igényeinkre szabjuk a menetrendet. Például nem szükséges hosszú-hosszú órákat sütéssel és halászlé-főzéssel tölteni december 24-én – főleg, ha nem születtünk Gordon Ramsay-nek és közben még a fenyőfát is faragni kellene. Megfőzhetünk napokkal korábban is lefagyasztva a menüt, s ma már szinte nincsen olyan ételköltemény, amit ne lehetne házhoz rendelni. Az így felszabadult időt pedig fordíthatjuk önmagunkra vagy a közös családi programokra is. Az ajándékokat is csomagolhatjuk délután az éjszaka helyett, ahogy a fenyőfát is feldíszíthetjük napokkal korábban – főleg, ha az gyerekeknek ez külön örömöt jelent. Nyugodtan lehetünk rugalmasak.

 • Nyílt és őszinte kommunikáció

Ahhoz, hogy tényleg zavartalan és stresszmentes legyen az ünnep, nyílt kommunikációra van szükség. Mivel a munkával együtt járó impulzusok akár december 24-én este is megtalálhatnak bennünket, elsődleges feladatunk, hogy nyíltan kommunikáljuk mind a munkáltatónk, mind az ügyfelelink felé, hogy az ünnepi időszak alatt nem- vagy csak korlátozottan vagyunk elérhetők. Ha a munkakörünk, a tevékenységi területünk bizonyos időközönként mégis megkívánja a figyelmünket, akkor jelezzük pontosan, hogy mettől meddig és milyen csatornákon vagyunk elérhetők.

 • Tevékenységmegosztás a családon belül

Nagyban segíti elkerülni a káoszt és a túlterheltséget, ha családban, a környezetünkben pontosan megbeszéljük, hogy ki, milyen feladatokban szeretne és tud részt venni. Azt is megtehetjük, hogy az életkoruktól függően a gyerekek is bevonjuk a tevékenységekbe; segíthetnek a főzésben, a sütésben, egyéb területeken. Fontos elkerülni, hogy a teendők elvégzése során aránytalanság alakuljon ki.

 • Digitális detox

Talán nem is vagyunk tudatában annak, hogy a folyamatos online jelenlét és elérhetőség mennyi figyelmet igényel és mennyi energiánkat emészti föl már napi szinten is. Érdemes kialakítanunk egy saját protokollt arra, hogy az év utolsó heteiben mennyi időt szánunk a közösségi médiára vagy az emailjeink olvasására. Több dolgot is tehetünk; lenémítjuk a mobilunkat, vagy nem csupán a netet lőhetjük le, de magát az eszközt is kikapcsolhatjuk bizonyos napszakokban és időközökben. De eljárhatunk fordítva is: csak meghatározott időpontban csekkoljuk a mobilunkat, ha számunkra ez mégis fontos. Ha végképpen nem tudunk meglenni a közösségi média nélkül, használhatunk blokkoló appokat is (pl.: SocialX).

Jól látszik, hogy minimális szervezéssel és előre tekintéssel sokat tehetünk azért, hogy az év utolsó hónapja a legkisebb stresszt okozza, lehetőséget adva a pihenésnek, a közös együttléteknek.

Összefoglalva

 • Azonosítsuk be, melyek lehetnek az ünnepi időszak legstresszebb pontjai
 • Állítsunk föl prioritási listát, a felesleges dolgokra ne szánjunk figyelmet
 • Kommunikáljuk a szabadságunk idejét a munkáltatónk, ügyfeleink felé
 • Alakítsuk ki a saját ünnepi rituáléinkat
 • Törekedjük az igazságos feladatmegosztásra
 • Tartsunk digitális detoxot

Szerző:
Lippai Roland
Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!

Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
regisztrálj a hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!

Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.