Így készülj fel a karrierváltásra! Tippek vállalkozás indításához

Olvasási idő 7 perc
Kkv 011 Cikk Karriervaltas

Miközben úgy tűnik, hogy a sikeres vállalkozó hétfőről keddre születik, valójában fegyelmezett és következetes munka áll a jó eredmények mögött. Nem csupán a pénzügyi alapok megteremtésére van szükség, de a vállalkozói léthez emberileg is fel kell nőni. Egy őszinte cikk azoknak, akik újraterveznék az életüket és hajlandók keményen dolgozni a sikerért.

Rögtön az elején el is lőnénk korunk egyik legnagyobb közhelyét: csak a változás állandó. S noha vannak az életnek olyan területei, ahol nem árt a viszonylagos vagy a teljes állandóság, ugyanez a munkára, a szakmai életútra már nem feltétlenül igaz. Képzeld el: harminc éven át ugyanahhoz az asztalhoz ülsz le minden reggel és csak tolod a rutint… Őrület lenne, igaz? Ez ma már szinte elképzelhetetlen. Aki változtatni akar és valami újba, kihívást jelentőbe vágna bele az emberi és a szakmai kiteljesedése reményében, az megtalálja hozzá a motivációt és a lehetőségeket is, legyen szó munkahelyváltásról vagy egy új státusz megteremtéséről. Persze mindez romantikusan hangzik, ám az addig ismeretlen helyzetek és új kihívások komoly stresszt és elbizonytalanodást is hozhatnak magukkal. Bruckner Zoltán team- és business coach szerint az önreflexió és az önismeret segíthet ebben az időszakban. „Rácsodálkozás a működésünkre, erre van szükség. Ahhoz, hogy ismeretlen helyzetekben is rugalmasan működhessünk, jobban kell ismernünk, hogy a szokásos helyzetekben hogyan reagálunk, hogyan érzünk és mi a jó nekünk ebben” – hívja föl a figyelmet a szakember.

Egy nagyszerű pillanat: amikor elgondolkodsz a jövődről

Az újratervezés és -kezdés mögött persze sokféle motiváció húzódhat meg a szabad választástól kezdve egészen a kényszerig. Az általános vélekedés szerint a vállalkozói lét népszerűségét leginkább a szakmai szabadság, a valóban elérhető anyagi függetlenség és az önmegvalósítás lehetősége adja. Ebben sok igazság van, de bontsuk ki az igazságot teljes egészében; két nehezen összehasonlítható helyzetről van szó, amikor például valaki egy jól menő cégtől szuper piacismerettel és tőkével lép ki a piacra, s megint más, amikor egy állásvesztés löki az embert a vállalkozói létbe. 

„Az a tapasztalatunk, hogy általában valamilyen krízishelyzet, trauma katalizálja leginkább a váltást” – osztotta meg velünk a tapasztalatait Túri Márton, az ujraterveztem.hu karrierváltó blog alapítója (az oldalon karrierváltó vállalkozók beszélnek kendőzetlen őszinteséggel a váltás során jelentkező nehézségekről, buktatókról és megoldásokról – a szerk.). A közgazdász szerint ilyen lehet valamilyen betegség, egy kiégés vagy depresszió, egy felmondás vagy elbocsátás, de akár a gyermekvállalás is. Mindezek olyan tényezők, amelyek a „korábban biztonsági játékosként sodródó embert kizökkentik az addigi élethelyzetéből és rákényszerítik arra, hogy elgondolkozzon a jövőjéről”. 

Ugyanakkor Bruckner Zoltán szerint a váltás idején és az új státuszban is érdemes foglalkozni például a kiégés megelőzésével. Nem véletlenül: egy igazán motivált és sikerre törő ember hajlamos lehet mindent az új szakmai céljainak alárendelni, aminek a legritkább esetben maradnak el a negatív következményei. A coach szerint ennek legjobb módja a folyamatos önreflexió akár barátok, akár szakemberek segítségével.

Az biztos, hogy vállalkozni hazánkban is népszerű dolog; a KSH tavaly közel 1,8 millió regisztrált vállalkozást jegyzett. Az igaz, hogy az utóbbi években a társas vállalkozások száma egy picit csökkent, ám az önálló és ezen belül az egyéni vállalkozók száma nőtt, utóbbiak száma több mint kilenc százalékos bővüléssel lassan félmilliónál jár. De ezek csak számok, mi pedig főleg arra vagyunk kíváncsiak, hogy „hogyan is születik a vállalkozó”, mivel kell szembenéznie annak a karrierváltónak, aki belép a vállalkozók lehetőségekkel teli világába. 

Tudd és érezd, hogy mit is akarsz!

A vállalkozásindítás speciális és igencsak energiaigényes újrakezdést jelent egy ember életében, aminek lépéseit és várható következményeit érdemes tényleg nagyon alaposan átgondolni. Ha kell, ezerszer is fel kell tenni a „biztosan ezt akarom?” kérdését. Az elég jó döntéshez szükséges az is, hogy tisztán lásd az adott élethelyzeted, keresve abban a pozitívumokat. A motiváció megtalálása és a célok kijelölése a következő lépés. Ha mindezen túl vagy s tényleg villog a piros jelzés, akkor valószínűleg tényleg váltani kell. Túri Márton még egy alapvető dologra is felhívja a figyelmet: a vállalkozójelöltnek összhangba kell kerülnie a saját belső értékrendjével és értékeivel, mert egy ideig ugyan lehetséges ezekkel szemben dolgozni, ám ez előbb-utóbb megbosszulja magát. Szerinte félgőzzel nem lehet vállalkozást vinni, s miközben sokan a pénzügyi kihívás minimalizálása miatt a meglévő munkájuk mellett kezdenek bele valami újba, eljön a pillanat, amikor dönteni-választani kell.

Lépések, amiket nem kerülhetsz meg

Tehát a saját vállalkozásod elindításakor nagyon sok mindent át kell gondolnod az operatív és pénzügyi kérdésektől kezdve egészen az emberi tényezőkig.  Úgy is mondhatnánk: látnod kell magad vállalkozóként.

Túri Márton segített nekünk rendet vágni és megadni azokat az alappilléreket, amikre építened kell.

 • A nulladik lépés: ismerd meg önmagad!

Alkalmas vagyok-e vállalkozónak? Mindent eldöntő kérdés, hiszen a vállalkozói lét számos olyan készséget és tulajdonságot igényel, amikre az alkalmazotti státusz során nem, vagy csak alig van szükség. Érdemes akár egy coach segítségével feltérképezned az erősségeidet és a gyengeségeidet, pontosan megismerni a vélt vagy valós félelmeidet, a kritikus helyzetekre adott reakcióid. Az őszinte szembenézés teszi lehetővé a magas szintű önismeretet, ami szinte minden kihívás során segítségedre lehet.

 • Ismerd meg a piacot és a konkurenciát!

Talán vannak helyzetek, amikor a vakrepülés beválik, ám a vállalkozásindítás biztos nem tartozik ezek közé. Tehát fektess energiát abba, hogy a lehető legjobban megismerd azt a piaci környezetet, ahová szeretnél betörni a termékeddel vagy a szolgáltatásoddal. Ne másolj, de tudd, hogy mit csinál a konkurencia. Ők is figyelni fognak téged.

 • Szükséged van egy mesterre!

Főleg az indulás idején fontos, hogy legyen melletted egy lehetőleg tapasztalt ember, akitől tudsz tanulni, aki jól ismeri az adott szakterületet, iparágat, azok szakspecifikus nehézségeit. Ő nem csak a fejlődésed segítheti, de le is hűt téged, ha forrófejűvé válnál egy-egy döntés vagy lépés előtt. Segíthet tisztán látni.

 • Alakítsd ki a vállalkozásod kereteit!

Pontos tervezés és fegyelem nélkül már egyetlen nap is képes a feje tetejére állni, így egy vállalkozás esetében kifejezetten lényeges annak meghatározása, hogy milyen keretek között és milyen módon működik. A pénzügyek és az anyagi finanszírozás meghatározása kulcskérdés az esztelen pénzégetés és a későbbi anyagi problémák elkerülése miatt.

 • Ne hanyagold el az érzelmeket, vond be a környezeted is!

Egy vállalkozás indítása, a „saját lábra állás” érzelmileg is megérinti az embert annak magas csúcs és mélypontjaival együtt. Az újrakezdés hatással lesz a magánéletedre, a családodra, az anyagi helyzetetekre is. Fontos ezzel foglalkoznod, tehát a váltást és annak lehetséges következményeit beszéld meg a családoddal is. Optimális esetben közösen születik döntés a jövőről.

 • Térképezd föl, hogy milyen kihívásokkal és nehézségekkel találkozhatsz és készülj föl azokra!

Noha mindenhonnan sikersztorik ömlenek rád, biztos lehetsz benne, hogy a sikerhez vezető út a legritkábban nyílegyenes és kátyúmentes. Motivációs kihívások éppen úgy érhetnek, ahogyan pénzügyi nehézségek is, így modellezd le ezeket, legyenek válaszaid az adott helyzetekre.

 • Alakíts ki magad körül támogató közeget!

Látni fogod, hogy amint mersz nagyot álmodni és tenni is azok eléréséért, a legváratlanabb helyekről ugranak elő a huhogók és az ellendrukkerek. Egy-egy sztenderd leszerelő mondattal készülhetsz számukra, ám a legjobb dolog, amit tehetsz a folyamatos és energiapazarló magyarázkodás helyett, ha támogató, benned és a céljaidban is hívő emberekkel veszed körbe magad. A „hiszek benned!” szárnyakat ad majd neked és átlendít a holtpontokon is.

 • Csak hittel érdemes!

Higgy a célodban és abban, hogy azt el is éred. A hit olyan kötőanyaga minden emberi cselekvésnek – így a vállalkozás működtetésének is – ami nélkül nem képzelhető el valódi siker. Ráadásul a jó vállalkozó egyfajta küldetéstudattal is bír; nem csupán a pénzért, hanem valami nagyobb jóért is dolgozik.

Új kihívások a régi privilégiumok nélkül

Tehát amikor elindítod a vállalkozásod, számos, addig ismeretlen kihívással és érzéssel találkozol majd. Bekopogtathat a pénzügyi visszaesés, a bizonytalanság- és a biztonságérzet hiánya, adott esetben fel kell dolgozni az alkalmazotti léttel korábban együtt járó privilégiumok elveszítését is. Szuper, ha mindenre számítasz és felkészülsz, mert akkor olyan védettségre és megküzdési stratégiákra tehetsz szert, ami után az első nehézségek esetén nem a CV-d akarod frissítve kiküldeni a világba, hanem megoldásokat keresve mész tovább a saját utadon, s válsz sikeres vállalkozóvá.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.