Tippek a szabadságolások idejére

Olvasási idő 4 perc

A szabadságon lévő kollégák pótlása nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat. Átgondolt stratégiával a nyári időszak sem lesz horror – munkaügyi szempontból. Összegyűjtöttük a legjobb tippeket, trükköket arra, hogyan add ki a szabadságot és szervezd a munkát nyáron.

A cégeknél a nyári időszakban jellemzően a megszokottnál jóval kevesebb emberrel kell megoldani ugyanazokat a feladatokat. Ez kihívások elé állítja a cégvezetőt és az éppen nem szabadságon lévő kollégákat is. Egy nagy cégben is nehéz megszervezni a folyamatos működést, de ha csak néhányan vagytok, akkor igazi kihívás a nyári szabadság megszervezése. Csüggedni azonban nem érdemes, mindig van megoldás – nem kell feltétlenül leállnia a vállalkozásodnak azért, mert itt a nyár.

Munkaszervezési alapelvek nyárra

 • Hozz létre egy belső szabályrendszert, amelyhez minden munkatársadnak igazodnia kell a szabadságok igénylésekor! Tevékenységtől és munkakörtől függően döntsétek el, milyen alapelveket kell betartani. Előnyt élveznek a kisgyermekesek, vagy pusztán az igénylés sorrendje dönti el, hogy ki mikor mehet szabadságra? Valójában mindegy, mi a belső szabály, az a lényeg, hogy mindannyian ismerjétek.

 • Figyelj oda, hogy legyen jól követhető, kinek mennyi szabadsága van, ki megy el. A dokumentálás nemcsak kötelező, de számodra is fontos.

 • Ne engedd el egyszerre szabadságra az összes embert, aki egy-egy területhez ért. Ha munkaügyi vagy éppen pénzügyi kérdés, probléma merül fel a cégnél, és mindenki elérhetetlen, aki megoldhatná, az kockázatossá teszi a vállalkozás működését. Erre is ügyelj, amikor megtervezed a szabadságolási menetrendet!

 • Ne engedj el egyszerre irreálisan sok embert! Osszátok be úgy a június eleje, augusztus vége közötti időszakot, hogy mindenkinek legyen lehetősége kivenni a jogszabályban foglalt mennyiségű szabadságát, de ne lehetetlenedjen el a vállalkozás mindennapi működése.

 • Ne akard elvégeztetni a munkatársaiddal a szabadságuk előtti vagy a visszatértük utáni napokban egyszerre azokat a feladatokat, amelyek a pihenés alatt felgyűltek. Ez aránytalan terhelést és fölösleges stresszt okoz mindenkinek.

 • Gondolkozz alternatív megoldásokban is, ha a szabadságon lévő kollégák pótlásáról van szó! Ilyen a diákmunka, esetleg a munkaerő-kölcsönzés, a gyakornokok bevonása.

 • A lehetőségekhez mérten vedd figyelembe az egyéni élethelyzetekkel – szülés, házasság, válás – és az életkorral kapcsolatos speciális igényeket! Egy huszonéves munkavállaló valószínűleg inkább a nyári fesztiválok felé venné az irányt, és több hosszú hétvégére szavaz, ha a szabadsága felosztásáról van szó. Egy kisgyerekes családapa pedig minden bizonnyal a hosszabb, összefüggő nyaralást választja majd.

 • Gondolj arra, hogy mindenkinél nyár van: a beszállítóknál, az alapanyag-ellátásban éppúgy előfordulhatnak problémák, ahogyan a könyvelődnek is szüksége lehet pihenésre. Számolj a nehezebb ügyintézéssel is, hiszen a hivatalokban is szabadságra mennek az emberek.

Mit ne csinálj a nyári szabadságok idején?

 1. Ne zavard szabadságon lévő kollégáidat, csak ha elkerülhetetlen! Ne küldj e-mailt, és ne hívogasd őket telefonon. Mindenkinek az az érdeke, hogy a csapat tagjai kipihenten, motiváltan és nyugodt lelkiállapotban vegyék fel a munkát nyaralás után. Senki sem tud megfelelően kikapcsolódni, ha a munkahelyi problémák lépten-nyomon felbukkannak.

 2. Ne hozz kulcsfontosságú döntést olyan területen vagy projekt esetében, amelynek felelőse szabadságon van! Ha bízol a szaktudásában, várd meg, és határozzatok együtt arról, mi legyen a következő lépés. Ha nem várhat az ügy, akkor hívd fel, keresd meg  – de vedd figyelembe az előző pontot.

 3. Ne feledkezz meg magadról, pihenj te is! Vezetőként ugyanúgy szükséged van a nyaralásra, mint kollégáidnak. Fel kell töltened az elemeket, hogy újult erővel vághass bele a problémamegoldásba. Ha végre szabadságolod magad, ne akard folyton kontrollálni, mi történik a cégednél! Ha egyfolytában telefonálsz, nézed a céges e-maileket, nem fogod kipihenni magadat, a munkatársaid pedig azt fogják hinni, hogy nem bízol meg bennük.

A főbb szabályok összegyűjtve

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hol tájékozódhatsz hivatalosan a szabadságolásokkal és a nyári időszakra vonatkozó speciális előírásokkal kapcsolatban. Érdemes ezeket a honlapokat újra és újra felkeresni, emellett pedig követni a napi munkaügyi híreket is.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.