Legyen hatékony a céged nyáron is!

A nyár sok szempontból speciális időszak: a vendéglátó cégek egy része ilyenkor pörög fel igazán, míg más vállalkozásoknál a szabadságolások miatt a túlélés a cél. Kis odafigyeléssel elérhető, hogy a szeptemberi iskolakezdésre minden munkavállalónk kipihenje magát, de a cég nyáron se álljon meg. Megmutatjuk, hogyan!

Míg egyes ágazatokban – a vendéglátásban, a turisztikai tevékenységhez kötődő területeken vagy éppen a mezőgazdaságban – a nyár a legintenzívebb szakasza az évnek, a vállalatok zöménél inkább a szabadságolások jelentette kihívással kell megküzdeniük a vezetőknek.

A június–augusztus közötti időszak

 • munkaszervezés terén és
 • az évszak sajátosságai miatt

is különbözik az év más hónapjaitól, ezért ilyenkor érdemes fokozottan odafigyelni a cég működésére.

Fontos, hogy a vezetőt ne érje váratlanul, hogy beköszöntött a nyár.

 1. Ha több emberre van szükség, mert az év más szakaszaiban megszokottnál intenzívebb munka folyik, a szükséges létszám biztosításáról ne májusban kezdjünk gondoskodni, hanem már jó előre. A gazdaságban jellemző munkaerő-hiányos helyzetben ugyanis nem könnyű kellő számú szakembert találni – akár a mezőgazdaságról, akár a kereskedelemről, akár a szolgáltató szektorról beszélünk.
 2. Ha a cégünk azok közé a vállalkozások közé tartozik, amelyek nyáron alapjáraton dolgoznak, ütemezzük megfelelően a kollégák szabadságolását. Lehetőség szerint ne engedjünk el egyszerre túl sok embert, vagy – ha nagyobb vállalkozásról van szó –  egyszerre mindenkit egy-egy területről.
 3. Szükség van a nyári munkavégzésre vonatkozó speciális – például munkavédelmi, a pihenőidőre vonatkozó – szabályok ismeretére is. Érdemes ellenőrizni, hogy nem változtak-e az előírások az előző évhez képest.

Mi a nyár jelentősége a kollégák feltöltődése szempontjából?

A legtöbben nyáron szeretnek szabadságra menni: ilyenkor tudják a legjobban kipihenni magukat, ráadásul az iskolaszünet miatt is ez a magától érthetődő.  

A nyári szabadság munkavállalókra gyakorolt jótékony hatását sokan alábecsülik, pedig a kipihent kollégák:

 • hatékonyabban dolgoznak,
 • kevésbé hajlamosak a betegségekre,
 • konfliktuskezelő és stressztűrő képességük javul,
 • motiváltabbak,
 • fittebbek,
 • mint fáradt, leterhelt társaik. Ezt számos tudományos kutatás bizonyítja.

Ezeket kell feltétlenül tudni a szabadság jogi hátteréről

A szabadságolásra vonatkozó jogszabályok időről időre változnak, ezeket a cégvezetőnek vagy – szerencsésebb esetben – a HR-rel foglalkozó munkatársnak a feladata nyomon követni. Jelenleg a legfontosabb tudnivalók az alábbiak:

 • A szabadság felhasználásának szabályairól A munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezik.
 • Az alapszabadság Magyarországon évente 20 nap, ehhez adódnak hozzá az életkor alapján számított pótszabadságok (25 éves kortól 1, 45 éves kortól 10 munkanap).
 • A szabadnapok számát az életkor, a gyermekek száma, egyes speciális élethelyzetek és a betöltött munkakör is befolyásolja.
 • Ha a munkavállaló év közben kezdte meg vagy szünteti meg a munkaviszonyát, úgy arányosan számítandó ki a szabadság.
 • A szabadság felhasználásáról részben a munkáltató, részben a munkavállaló jogosult dönteni.
 • A szabadságot úgy kell kiadni, hogy időtartama a naptári évben egy alkalommal legalább tizennégy összefüggő napot elérjen. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie. Ettől eltérni közös megállapodással lehet.
 • A munkáltató évente hét munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – köteles a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kiadni.

Következő cikkünkben részletes útmutatást adunk ahhoz, hogy a gyakorlatban miképpen érdemes megszervezni a nyári szabadságolás időszakát.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.