Hogyan vásárol a jövő generációja?

Olvasási idő 3 perc
Kkv 011 Cikk Kidsnews Vásárlás

Hogyan vásárolok én és a barátaim? Akár így is feltehetném ezt a kérdést. Számunkra fontos haladni a korral, követni az aktuális divattrendeket és mindemellett egy környezetbarát, fair trade céget választani.

A (be)vásárlás nem munka a fiatalok számára, sokkal inkább szórakozás. Sokan hobbiként tekintenek a boltokban való járkálásra, vagy éppen egy webáruházban való böngészésre, de a különböző termékek végtelen rengetegében nem könnyű megtalálnunk a számunkra legideálisabbat. Eközben persze a cégeknek sem könnyű kiszolgálni a fiatal korosztály folyton változó ízlését. Egyre elterjedtebb az internetes vásárlás, így, ha a kereskedők lépést akarnak tartani vevőikkel, kénytelenek könnyen átlátható webáruházakat létrehozni. Tudomásul kell venni azonban, hogy a webáruházak még nálunk, tinédzsereknél sem tudják teljesen kiszorítani a hagyományos boltokat, hiszen a plázában való „boltjárás” egyfajta szórakozási, közösségi program a barátokkal. A webáruházak inkább a fiúk körében elterjedtek, míg a lányok inkább rendes boltokban vásárolnak.

Nem az ár az elsődleges szempont!

Gyakran találkozhatunk ugyanolyan vagy nagyon hasonló termékekkel élesen különböző árakon, de bármennyire meglepő, nem az ár az elsődleges szempont az önálló keresettel még nem rendelkező fiatalok számára sem. Persze nem a legdrágább márkákat választjuk, azonban nem is feltétlenül a legolcsóbbat, ha az nem felel meg az általunk támasztott elvárásoknak.

Fontos szempont a termék előállítása és annak körülményei!

Napjainkban trend -főleg a fiatalabb korosztály körében- a fair trade termékek vásárlása. Nem akarnak a tinik olyan cégeket támogatni, amelyek velük egykorú, sőt akár fiatalabb gyerekeket dolgoztatnak potom összegért. Eközben a környezettudatosság is egyre fontosabb szemponttá válik már a vásárlásnál is. Olyan terméket szeretünk vásárolni, melynek előállítása kevesebb szennyezőanyag kibocsátással jár, minél több természetes anyagból készül, és a csomagolása is kevesebb műanyaggal terheli a környezetet. A szervezetükre káros anyagokat is kerülik, és minél egészségesebb alternatívákat keresnek. A fiatal lányok nagy része már nem vásárol alumíniumsót tartalmazó dezodort, mivel tudja, hogy a kutatások szerint ez az összetevő mellrákot okozhat.

Multik vagy helyi manufaktúrák?

Nem lehet egyértelműen választ adni erre a kérdésre. A fiatalok mindkettőt szeretik. A nagyvállalatokhoz leginkább a nagy kampányok, reklámok hatására vonzódnak. Jelenleg talán a társadalmi felelősségvállalás szárnya alá vett termékeket a legkönnyebb eladni, hiszen azért szívesen fizetnek többet a fiatalok. A közösségi média sztárjai által használt menő termékeket előszeretettel szerzik be, hiszen mindenkinek az van. Érvényesül a századik majom hatás, de ha valami egyedire vágynak akkor helyi manufaktúrákat választanak. A kis cégek most élik második virágkorukat, hiszen egyre többen választják az olcsót, a helyit és a minőséget. Fontos ezeknél a termékeknél, hogy amellett, hogy a tömegárutól eltérnek, a fiatalok saját egyéniségüket is megmutathatják velük.

A tinik nem terméket választanak, hanem kiszolgálást!

Fontos a tizenévesek számára, hogy azt éreztessék velük: fontosak a kereskedő számára. Nemcsak ők választják a boltot, hanem a márka is őket. Ezért nagyon fontos, hogy kedves, személyre szabott kiszolgálásban részesüljenek, egyéni ajánlatokat kapjanak, VIP tagok lehessenek, kapjanak törzsvásárló és pontgyűjtő kártyákat és apró ajándékokkal lepjék meg őket.

Mit tennék én, ha olyan vállalat vezetője lennék, amely akár jövő munkavállalójaként akár vásárlóként szeretné megszólítani a tizenéveseket?

Egy olyan vállalatot alapítanék, amelynek fontos a társadalmi felelősségvállalás, a minőségi termékek, a barátságos kiszolgálás és ezt meg is mutatnám a jövő generációjának!

Dercsi Barbara kidsnews.hu szerkesztője Eötvös Loránd Tudományegyetem első évfolyamos jogász szakos hallgatója.  

Azért szeretek írni a kidsnews.hu-nál mert számomra fontos témákat oszthatok meg a jövő generációjával.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!