Ha még nem tudod, milyen ajándékot vásárolj karácsonyra, mutatunk 5 tech-tippet

Olvasási idő 5 perc
Hb Cikk Kutyuk 3

Egyre könnyebb dolga van a tech-mániásoknak, ha magukat vagy másokat akarnak meglepni. Alig található már olyan eszköz a házban vagy a ház körül, amelynek ne lenne elektronizált és/vagy felokosított változata. Ezekből, no meg a hagyományosabb eszközökből válogattunk ki egy csokorra valót, kedvcsinálóként karácsony előtt.

Hb Cikk Kutyuk 5

Okostelefon

Unod már, hogy az újabb és újabb generációs mobiltelefonok igazából semmi újdonsággal nem lepnek meg a jobb kamerán, hosszabb üzemidőn és egy-két új funkción kívül? (Ha nem, akkor mindenképpen vess egy pillantást az Apple iPhone 11 Pro Max-ra és a Samsung Galaxy Note 10-re.) Ha igen, akkor idén karácsonykor már itthon is lecsaphatsz az utóbbi idők egyik nagy – bár nem feltétlenül mindenkinek hasznos – dobására, a kihajtható Samsung Galaxy Fold telefonra. Összehajtott állapotában a telefon előlapja egy ma már átlagosnak számító méretű, 4,6 hüvelykes (1680×720 pixeles) képernyő, de kinyitva teljes valójában elénk tárul a kisebb tablet méretű, 7,3 hüvelykes, 2152×1536 képpontos AMOLED kijelző. Magyarországra egyelőre korlátos készlet érkezik, de nem csak ezért lesz keveseknek ilyen készüléke, hanem azért is, mert kártyafüggetlen ára közel 700 ezer forint lesz.

Fülhallgatók

A Galaxy Foldhoz jár Bluetooth-os headset (ennyi pénzért még szép), de az Apple által divatba hozott vezeték nélküli earbud-ok mástól is elérhetők. A tesztelők egyik kedvence a Sony WF-1000XM3, amely nem csak hat órás üzemidőt biztosít, de könnyen kezelhető is és jó a zajszűrő képessége is. Jár hozzá egy mobilapp is a hangprofil beállításához és a zajszűrés finomhangolásához. Ha kisebb feltűnést szeretnénk, vagy nem akarjuk elhagyni a kis fülest (és nem érdekel bennünket annyira a hangminőség), választhatjuk a Bose headsettel kombinált napszemüvegét, a Bose Frames-t is. Miközben egy meleg nyári napon a szemüveg kiszűri az UV-sugarak 99 százalékát, a beépített hangszórókból csak számunkra hallhatóan szól a zene. Mikrofon is van benne, így a hívásainkat is tudjuk fogadni, miközben tisztára James Bond-nak érezhetjük magunkat.

Mobilos kiegészítők

Ha már egyszer szuper kamerák vannak a mobiltelefonokban, hát használjuk is ki őket videók készítésére. Akinek már lógott be az ujja egy felvételbe, az tudja, hogy kézben tartva nem lehet hosszabb felvételeket csinálni. Nem úgy a DJI Osmo Mobile 3 kézi kamerastabilizátor (gimbal). Egy ilyen kütyü mindig stabilan tartja a kamerát, így szó szerint a legrázósabb helyzetekben is ugrándozás- és rázkódásmentes felvételeket készíthetünk. A telefont egy kis joystickkel irányíthatjuk, a markolatról tudunk zoomolni, üzemmódot és orientációt (fekvő/álló) váltani.Ha már egyszer szuper kamerák vannak a mobiltelefonokban, hát használjuk is ki őket videók készítésére. Akinek már lógott be az ujja egy felvételbe, az tudja, hogy kézben tartva nem lehet hosszabb felvételeket csinálni. Nem úgy a DJI Osmo Mobile 3 kézi kamerastabilizátor (gimbal). Egy ilyen kütyü mindig stabilan tartja a kamerát, így szó szerint a legrázósabb helyzetekben is ugrándozás- és rázkódásmentes felvételeket készíthetünk. A telefont egy kis joystickkel irányíthatjuk, a markolatról tudunk zoomolni, üzemmódot és orientációt (fekvő/álló) váltani.Ha már egyszer szuper kamerák vannak a mobiltelefonokban, hát használjuk is ki őket videók készítésére. Akinek már lógott be az ujja egy felvételbe, az tudja, hogy kézben tartva nem lehet hosszabb felvételeket csinálni. Nem úgy a DJI Osmo Mobile 3 kézi kamerastabilizátor (gimbal). Egy ilyen kütyü mindig stabilan tartja a kamerát, így szó szerint a legrázósabb helyzetekben is ugrándozás- és rázkódásmentes felvételeket készíthetünk. A telefont egy kis joystickkel irányíthatjuk, a markolatról tudunk zoomolni, üzemmódot és orientációt (fekvő/álló) váltani.

Kinézetre nem látványos, de beltartalomra annál hasznosabb az Anker PowerCore+ 26800 PD hordozható akkuja. Igen, a neve már le is lőtte a poént: a kis tégla 26800 Ah-s kapacitással rendelkezik, vagyis egy átlagos mobiltelefont 6-7-szer fel lehet vele tölteni. De ami még jobb, egy USB-C porton keresztül 30 W-os teljesítményt is le tud adni egyetlen eszköznek, így akár nagy tableteket vagy laptopokat is tölthetünk vele.

Hasznosak az okoseszközök, de ha több is van belőlük, rémálom a töltésük a csomó, gubancolódásra hajlamos kábellel. Kivéve, ha Apple-fanok vagyunk és megvesszük a Mophie három-az-egyben vezeték nélküli töltőjét. A csinos kis eszköz egyszerre képes tölteni az iPhone-t, az Apple Watch-ot és még az AirPod fülhallgatókat is – és mindehhez csupán egyetlen kábelre és egyetlen konnektorra van szükség.

Konyhai eszközök

Anyáink és nagyanyáink jó öreg kuktája is megérkezett a digitális korba. Az Instant Pot az egyik legnépszerűbb konyhai okoseszköz az USA-ban (a hivatalos Facebook-oldalnak 1,9 millió követője van!), és jó okkal. Az elektromos árammal működő, LCD-vel is ellátott eszközön egyetlen gombnyomással kiválaszthatjuk a kívánt funkciót a tíz közül, és máris párolhatunk, rizst főzhetünk vagy éppen szuvidálhatunk, hogy előcsalogassunk a magunkban rejtőző mesterséfet. A cég ráadásul most összeállt a Williams Sonomával, és piacra dobtak néhány Star Wars tematikájú Instant Pot-ot, így ha valaki akarja, Darth Vader vagy R2D2-stílusban is megfőzheti kedvenc levesét.

Mindig is szeretted volna lenyűgözni barátaidat, családodat a koktéljaiddal, de egyszerűen nem vagy elég ügyes hozzá? Akkor nyűgözd le őket azzal, hogy mennyire high-tech módon készíted a koktélokat. A Bartesian úgy működik, mint egy kapszulás kávéfőző, csak a kapszulákban itt különféle koktélok ízesítői vannak, a víz mellett pedig vodkát, tequilát, whiskyt, vagy rumot is kell tölteni a gépbe. Innentől kezdve viszont pofonegyszerű a dolog. Betesszük a kapszulát, beállítjuk az erősséget, megnyomjuk a gombot, és már készül is a Margarita, a Sex-on-the-Beach vagy a többi koktél.

Játékok

Vannak dolgok, amik megmaradnak klasszikusan ódivatúnak, hiszen mi jellemezné jobban az elektronika berobbanása előtti játékok világát, mint a bűvös kocka vagy a játékkard, ugye? Hát nem. Ezeket is utolérte a digitalizáció. A Giiker Smart Supercube például egy Bluetooth-képes bűvös kocka, amely minden egy lépést, forgatást átküld az okostelefonra, és ezzel a lehetőségek végtelen tárházát nyitja meg. Tanítja a kirakást, és javítja a hibáinkat, megmutatja, hogyan tudjuk gyorsan kirakni, méri az időt, a lépéseket és mindenre kiterjedő statisztikát készít, és még minijátékokat is kínál.

A Hasbro Lightsaber Academy a minden gyerekben benne élő Jedi-lovagot tanítja meg a fénykarddal bánni. Beépített szenzorai érzékelik a mozgást, a Bluetooth-on kapcsolódó mobilapp pedig tréningprogramot kínál, és folyamatosan ellenőrzi, mennyire jól hajtotta végre az ifjú padawan a mozdulatot, a visszajelzés pedig a markolaton keresztül érkezik. Ahogy a tanítvány egyre jobban forgatja a kardot, úgy lesznek egyre nehezebbek a feladatok is. A játék persze jobb, ha többen játsszák: két kard kapcsolódhat egyazon apphoz, a párbaj pedig, ha nem is vérre, de végre objektív pontszámokra mehet, mert az alkalmazás figyeli a találatokat.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!