Fontos adóváltozás: szakképzési hozzájárulás „újra-vissza hangolása” 2021. január 1-től

Olvasási idő 2 perc

Az év elején váratlanul érintette a vállalkozások zömét, hogy a béren kívüli juttatások, üzleti ajándékok, adóköteles marketing-juttatások, reprezentáció és egyes tőkejövedelmek után szakképzési hozzájárulást kell fizetni.

Erről a január 11-i cikkünkben össze is szedtük a legfontosabb tudnivalókat, most azonban új kormányrendelet született, amiről szintén hoztunk egy összefoglalót.

Januárban a NAV honlapján és egyéb más közösségi oldalon ellentétes jogértelmezésekkel találkozhattak az Olvasók, aminek egy új kormányrendelet tett pontot a végére, visszamenőleges hatállyal, azaz 2021.01.01-től módosította a korábbi rendelkezéseket.

Ennek az értelmezésben szeretnénk most segítséget nyújtani, így lássuk a részleteket!

A magyar Közlöny 2021/13. számában megjelent a 22/2021. (I.28.) Kormányrendelet a veszélyhelyzet ideje alatt igénybe vehető szakképzési hozzájárulás-fizetési kedvezményről. Ennek 1.§ (3) bekezdése kedvező intézkedéseket takar, miszerint a régi jól megszokott szabályok szerint nem terheli szakképzési hozzájárulási kötelezettség

  1. a SZÉP kártya juttatást,
  2. az egyes meghatározott juttatásokat pl. reprezentációt, üzleti ajándékozást, az adóköteles üzletpolitikai célú juttatásokat, a csekély értékű ajándékokat stb. és
  3. a tőkejövedelmeket.

Ugyanakkor értelmezési problémát vetett fel, hogy ha a rendelet 2021. 02.08-án hatályát veszti, akkor ezt hogyan kell a gyakorlatban alkalmazni?

A fenti visszásságot oldotta fel a Magyar Közlöny 2021/15. számában megjelent 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről. Ez számos rendelet, így a korábbi 22/2021. (I. 28.) kormányrendelet hatályát is kiterjeszti a meghosszabbított veszélyhelyzet idejére. Ez azt jelenti, hogy a fent említett juttatásokat, ha egy vállalkozás 2021. 02. 08. után juttatja, akkor az ugyanúgy mentes a szakképzési hozzájárulás alól, mintha 2020. február 8-át megelőzően adta volna. A gyakorlati alkalmazást az nehezíti, hogy a rendelet a meghosszabbított veszélyhelyzet idejére vonatkozik és annak időtartamát, senki nem tudhatja előre. Így azt tanácsoljuk, hogy folyamatosan figyelni kell a Magyar Közlönyben megjelenő ide vonatkozó jogszabályokat, amelyek közül valamelyik talán „időben véglegesíti” a fenti juttatások utáni szakképzési hozzájárulás mentességet.

SZÉP Kártya és egyéb juttatások költségkeretének megállapításához szükséges szorzószámok (pl. reprezentáció, ajándék)
A Szakkepzesi Hozzajarulas2021
*A SZÉP kártya várható szorzószáma 2021.07.01-től 3 (három) paramétertől függhet, és az alábbiak szerint alakulhat:
  1. Kiterjesztik-e év végéig a szocho és szakképzési hozzájárulás mentességet? → ekkor továbbra is 15% szja kötelezettség lesz
  2. Változik-e a szocho mértéke? → 15,5%-ról 13,5% -ra
  3. Véglegessé teszik-e a szakképzési hozzájárulás mentességét?
A Szakkepz Hozzaj 01

Szerző:
Németh Gabriella – okleveles adószakértő
Magyar Telekom Nyrt.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!

Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
regisztrálj a hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.