Ezekre az adóváltozásokra figyelj vállalkozóként 2022-ben!– 2. rész

Olvasási idő 5 perc

Kétrészes összefoglalóm második felében az iparűzési adóra, társasági adóra/KIVÁ-ra, általános forgalmi adóra és egyes támogatásokra fókuszálva tekintem át a kkv-szektort is érintő legfontosabb 2022. évi változásokat.

Helyi adók és társasági adó 

A kkv-szektort érintő talán legjelentősebb intézkedés, hogy meghosszabbításra kerül a helyi iparűzési adó  maximum 1%-os adómértéke. Ez azon KKV-nak kedvez, melyek árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot. Az így „meg nem fizetett” helyi iparűzési adó állami támogatásnak minősül. Az adókedvezmény az uniós támogatási szabályok alapján a vállalkozó döntése alapján vagy de minimis támogatásként, vagy (amennyiben pl. a vállalkozás de minimis kerete kimerült) átmeneti támogatásként vehető igénybe. Amennyiben a vállalkozás átmeneti támogatásként kívánja igénybe venni az adókedvezményt, úgy erről 2022. február 25-ig nyilatkoznia kell. Nyilatkozni szükséges abban az esetben is, ha a vállalkozás már az iparűzési adóelőlegből is érvényesíteni szeretné a kedvezményt, azonban 2021-ben erre vonatkozó nyilatkozatot nem nyújtott be.

Az önkormányzatok adóztatási jogát korlátozza az a rendelkezés, miszerint a pandémia negatív hatásainak mérséklésére a települési önkormányzatok 2022-ben sem vezethetnek be új helyi, települési adót, nem emelhetnek adómértéket és nem szűkíthetik a már meglévő kedvezmények körét

A társasági adózásban az alábbi, kkv-ket érintő, 2022-től hatályba lépő változásokra hívnám fel a figyelmet: 

A kkv beruházásokat ösztönzi az a rendelkezés, miszerint a kisvállalkozások esetében már 50, a középvállalkozások esetében pedig 100 millió Ft értékben megvalósított beruházás után fejlesztési adókedvezményt lehet igénybe venni társasági adóban, az idei 200/300 millió Ft -os beruházási értékhatárok helyett. A kedvezmény a beruházás üzembe helyezésének évében, illetve azt követő 13 adóévben érvényesíthető.

A beruházásnak induló beruházásnak kell minősülnie, azaz új létesítmény létrehozatalát, meglévő létesítmény bővítését, termékkínálat bővítését vagy a termelési folyamat lényegi átalakítását kell eredményeznie. Induló beruházásnak minősül továbbá az is, ha egy bezárt, vagy bezárásra ítélt létesítményt az eladótól független fél megvásárol.  A támogatásintenzitás eltérő attól függően, hogy kis vagy középvállalkozás -e a beruházó, illetve, hogy Magyarország melyik részén történik a beruházás. Újdonság, hogy 2022-től Pest megyei cégek is élhetnek ezzel a kedvezménnyel 50 % támogatási intenzitással, budapesti cégek azonban továbbra sem férhetnek hozzá a kedvezményhez.

Tekintettel kell lenni támogatáshalmozódási szabályokra is, ugyanis nem feltétlenül alkalmazható más kkv-kedvezményekkel együtt ez a kedvezmény.

Technológiaváltó támogatási program nem katás kkv-knak 100 milliárd forintértékben.
 • a program célja a termelő és a szolgáltató ágazatokban működő KKV-k termelékenységének növelése, technológiai és szervezeti megújulásának támogatása a legkevésbé fejlett régiókban.
 • a program keretében vállalkozásonként 10 és 150,5 millió forint közötti feltételesen vissza nem térítendő támogatás igényelhető.
 • a támogatás intenzitása maximum 70 százalék, azaz 30 % önerővel kell rendelkeznie a pályázó cégeknek.
 • a támogatást azok a legalább 3 főt foglalkoztató mikro-, kis-, és középvállalkozások vehetik igénybe, amelyek rendelkeznek legalább 1 lezárt, teljes üzleti évvel.
 • a támogatott fejlesztésnek négy legkevésbé fejlett régió területén (Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak Alföld, Dél-Alföld régióban), vagy az azon kívül elhelyezkedő, szabad vállalkozási zónának minősülő településeken kell megvalósulnia. 
 • a támogatás igénybe vehető pl.  infokommunikációs technológia fejlesztésére, üzleti felhőszolgáltatások igénybevételre, továbbá az infrastrukturális és ingatlan beruházásokra, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására stb.
 • A pályázatok 2022. január 17-től nyújthatók be.  

A technológiaváltást támogató programokon túlmenően képzési és kiválósági (pl. zöldgazdaságot vagy multivárományos hazai vállalkozásokat támogató) programok is hozzáférhetők lesznek a kkv-k részére.

Általános forgalmi adó, turizmusfejlesztési hozzájárulás, automatikus fizetési könnyítések
 • Késik az ÁFA bevallási tervezet kiajánlása. 
 • Meghosszabbítják a fordított adózás alkalmazhatóságát egyes gabona-, illetve acélipari termékek értékesítése, illetve az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog (kibocsátási egység) átruházása kapcsán.
 • A webshopokat érintő uniós és importszabályozás 2021. évi változásairól már korábbi cikkemben írtam. Ennek kapcsán emlékeztetnék, hogy a feltételek fennállása esetén   2021-től a webshopok is mentesülhetnek a számlaadási kötelezettség alól, amennyiben azonnali fizetési rendszeren keresztül történik a kiegyenlítés.
 • Az OSS rendszerben regisztráltak negyedéves, az IOSS rendszerben regisztráltak havi gyakorisággal tudják bevallani a fizetendő ÁFÁ-jukat.
 • Az e-kereskedelemre vonatkozó ÁFA-szabályokhoz kapcsolódóan bővül a pénzforgalmi szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettsége is, így a 2022-től a NAV is jobban képben lesz a webshopos tranzakciókkal.
 • 2022-től speciális kérelmezési eljárásban, illetve önellenőrzéssel kérhető vissza a behajthatatlan követelések ÁFÁ-ja
 • A jövő évtől újra turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetni az arra kötelezetteknek.
 • A veszélyhelyzeti automatikus fizetési könnyítések (fizetési halasztás, részletfizetés, adómérséklés) 2022. június 30-ig vehetők igénybe 5 millió Ft összeghatárig.
 • 2022. június 30-ig meghosszabbították az építőanyag külföldre történő értékesítésének/kivitelének a belgazdaságért felelős miniszterhez történő regisztrációs /bejelentési kötelezettségét.

Szerző:
dr. Horváth Zoltán – Telekom Hello Biznisz szakértő


Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.