eSIM: a SIM-kártya, amit már csak letölteni kell

A GSM-korszak hajnala óta folyamatosan csökkent a telefonokba való SIM-kártyák mérete, egészen addig, míg mára teljesen el is tűnt. A jövő minden jel szerint a sokoldalúbb, könnyebben kezelhető eSIM-é, amely a jelenben egyelőre csak a Magyar Telekomnál érhető el.

A jó öreg SIM-kártya a legelső mobiltelefonoktól kezdve velünk van. A mérete folyamatosan csökkent, de az alapelv nem változott: egy kis műanyag tokban található egy chip, amely tartalmazza mindazokat az azonosítókat, amelyek révén a készülék a hálózathoz tud csatlakozni. Ugyancsak a SIM-en lévő információ határozza meg, hogy az előfizető milyen díjcsomagot használ, mennyi adatkerete van, és így tovább.

Nagyon valószínű azonban, hogy a fizikai SIM-kártyának meg vannak számlálva a napjai, és felváltja őt az utóbbi néhány évben mind nagyobb teret nyerő eSIM. Az eSIM-ben az e betű kivételesen nem az elektronikus helyett áll, hanem embedded (beágyazott) szót rövidíti, és annyit jelent, hogy a kártya – ez esetben egy alig 30 négyzetmilliméteres chip – már eleve be lett építve a készülékbe. A chip tartalmaz egy 32 számjegyből álló EID azonosítót, amely alapján a szolgáltató hálózata képes felismerni a készüléket. Az ügyfélnek nincs más dolga, mint megrendelni a szolgáltatást (akár elektronikusan), majd a felhőből letölteni az úgynevezett szolgáltatásprofilt, amely az előfizetésre vonatkozó információkat tartalmazza.

Igazából mindenki nyer azzal, hogy a SIM-kártya megszűnik a jelenleg ismert fizikai formájában létezni. A szolgáltatónak azért nyűg a hagyományos SIM, mert a „nyersen” megvásárolt kártyákat először fel kell programozni, párosítani kell a hálózati elemekkel, majd még el is kell juttatni az értékesítési pontokhoz. A készülékgyártók azért szabadulnak meg szívesen tőle, mert az egyre okosabb és mind több funkciót tartalmazó telefonokban minden milliméternyi helyre szükségük van egy nagyobb akkumulátor, egy jobb kamera vagy bármi más funkció céljaira. Arról nem is beszélve, hogy ha eltűnik a nyílás a készülék oldalán, sokkal könnyebb víz- és porállóvá tenni azt.

De, ami talán még ennél is fontosabb, az eSIM az ügyfelek számára is számtalan előnyt tartogat. Nézzük csak ezeket sorban!

1. Kényelmes

Az új előfizetés megvásárlása, a szolgáltatói profil letöltése és az aktiválás percek alatt, elektronikusan megvan. Ez még egy magán előfizető esetében is nagy könnyebbség, de képzeljük el, amikor a vállalkozás egyszerre több tucat előfizetést vásárol. Nem kell a kártyákat fizikai formájukban leszállítani, menedzselni, behívni az embereket, kiosztani nekik a kártyákat, cserélgetni azokat, hanem mindezt pár gombnyomással el lehet intézni.

Hasonlóképpen könnyen megoldható a meglévő (eSIM-képes) telefonokra a céges előfizetések aktiválása. Nem kell a fizikai SIM-re várni, a szolgáltatói profil pillanatok alatt átküldhető és máris él a céges szám is.

2. DualSIM képességek

Az előbbivel függ össze az is, hogy a jelenlegi, hibrid (vagyis még fizikai SIM-kártyát is fogadni képes) eSIM-telefonok dualSIM-essé tehetőek. A fizikai SIM tartalmazza mondjuk a magán előfizetést, az eSIM pedig a cégeset. Így megmaradhat a magán szám is, és mégsem kell két telefont hurcolni. Mondjuk amikor egy ételkiszállítással foglalkozó cég akar előfizetést adni a futároknak: ők továbbra is használhatják saját eszközeiket, amelyek közben céges mobilként is funkcionálhatnak.

3. MultiSIM képességek

Egy előfizetéshez több eSIM is tartozhat. Ha például a meglévő előfizetésed mellé a tabletedhez eSIM-et vásárolsz, nem korlátoz többé a két készülék közötti Bluetooth-kapcsolat. Az előfizetésed, a telefonszámod és a mobil adatkereted a tablet vagy éppen a számítógéped számára is elérhetővé válik, függetlenül attól, hogy éppen a telefon közelében vagy-e. Nem kell a mobilhotspot beállításaival bajlódni, mert a tableten ugyanúgy hozzáférsz minden netes szolgáltatáshoz, utolérnek a hívások, üzenetek, miközben továbbra is csak egy számod van és egy számlát fizetsz. Ugyanezeket az előnyöket az okosórádon is élvezheted, és nem kell a futáshoz magaddal vinned a telefont. Vagy mondjuk ugyanaz a központi telefonszám csörög az autókereskedés vagy a bemutatóterem minden értékesítési munkatársánál, és az veszi fel, aki éppen ráér.

4. Rugalmasság

A szolgáltatói profil letöltése és az eSIM használata teljesen biztonságos, nem lehet az előfizetést „eltéríteni”, jogosulatlanul használni. Ennél is fontosabb azonban, hogy az eSIM-et nem lehet (sőt, hatóságilag tilos) eltávolítani a telefonból. Ha el is lopják a telefont, nem tudják kivenni a SIM-kártyát, és azzal eltüntetni a készüléket a hálózatról. Amíg a telefon le nem merül, nyomon lehet követni, hogy éppen merre jár. Ehhez tartozik az is, hogy ez eSIM, ellentétben a fizikai kártyával, nem karcolódik, rongálódik, nem tud elveszni.

A mobilvilág számtalan újítását a Magyar Telekom vezette be a magyar piacra, és ez az eSIM-mel sincs másképp. A többi szolgáltatónál nem elérhető a beágyazott SIM-kártya, és így például a multiSIM lehetősége sem. A készülékgyártók között az Apple és a Samsung vállalta fel az úttörő szerepét, számos telefonjuk és tabletjük a fizikai SIM mellett/helyett már eSIM-et is képes fogadni, mint ahogy okosóráik is kiegészíthetők ezzel a képességgel.  (A Magyarországon elérhető eSIM-képes készülékek teljes listája ezen a linken olvasható). Szakértők szerint az igazi nagy áttörés akkor várható, amikor a középkategóriában is megjelenik az eSIM – erre egy-két éven belül biztosan sor kerül.

Szerző:
Schopp Attila – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.