Egy meccs, amit minden generáció ismer, most digitálisan felújítva élhető újra

Olvasási idő 5 perc
6 3 Fbcov 1640x720px 02 Final

Mit tanulhat a sporttól az üzlet? Milyen praktikákat leshetnek el a sztársportolóktól és edzőktől a vállalatvezetők? 11 cikkből álló sorozattal járjuk körbe ezt a kérdést. 
6:3. Ha ez a mérkőzéseredmény szóba jön, mindenki tudja, miről van szó: a sportág foci, a mérkőzés még 1953-ból való, amikor is a legendás magyar Aranycsapat a házigazda angol válogatottat győzte le a londoni Wembley Stadionban. Ezekkel az alapinformációkkal még azok is tisztában vannak, akik jóval „az évszázad mérkőzéseként” emlegetett esemény után születtek. A londoni 6:3 hozzátartozik a közös emlékezethez, nemzeti büszkeségünk része. Még akkor is, ha magát a mérkőzést csak kevesen látták, legfeljebb a gólösszefoglalókkal találkoztak. A Telekom most nem kevesebbre vállalkozott, minthogy újra elhozza az otthonokba az emlékezetes rangadó élményét – digitálisan felújított változatban.

Amikor a mérkőzést játszották, Magyarországon még nem volt televíziós közvetítés. Szepesi György kommentálását hallgatva izgultak a rádiók előtt a hazai futballrajongók, a gólokat csak elképzelni tudták. Évtizedekkel később, 1996-ban a BBC Magyarországnak ajándékozott egy kópiát a meccs felvételéből, amelyre rákeverték Szepesi hangját, ezt a verziót láthatták a magyar nézők. Fekete-fehérben, szemcsés képeken.

Látni a Wembley zöld gyepét, érzékelni a 105.000-es tömeget a lelátókon, tisztán kivenni Puskás cselét a harmadik gólnál – apró részletek, amelyek a digitális technológia segítségével most valóban megelevenedhetnek.

„A Telekom megmenti az enyészettől a mérkőzés kópiáját és a hat magyar gólt kiszínezi, így a digitális világ tüneményeinek köszönhetően úgy láthatjuk majd a meccset, ahogy még sosem” – meséli Sántha Tamás, a Telekom márka aktivációs vezetője – „Ha összevetjük majd a digitálisan felújított felvételt a régivel, megdöbbentő lesz a különbség. Olyan érzésünk lehet, mintha csak egy mai meccset néznénk.”

Merthogy megnézhetjük az előző század leghíresebb magyar vonatkozású összecsapását, a tervek szerint a meccs évfordulójának napján, november 25-én. Ráadásul nem is akárhogyan kerül adásba: ahogy az mostanság már a fociközvetítéseknél általános, stúdióban helyet foglaló szakértők vezetik fel a meccset, és a szünetben is értékelik a látottakat. Az Aranycsapat egykori tagjait sajnos már nem tudják a stúdióba invitálni, de az utódaikat igen. Bozsik József fia, Bozsik Péter ráadásul apja nyomdokaiba lépett: nemcsak labdarúgó lett belőle, hanem ugyanúgy szövetségi kapitány is, ahogy korábban apja – így most abszolút hiteles résztvevője lehet az eseményeknek.

Apáról fiúra szállt tovább valahogy az is, hogy felidézzük a legendás meccs emlékét. Melyik focirajongó apa ne mesélné el fiának, hogy szerezte meg a vezetést Hidegkúti már az első percben?

„Gyerekként én is az apámtól hallottam először arról, hogy mekkora győzelem volt ez, mert idegenben verte meg a magyar csapat az angolokat, ráadásul igen nagy arányban. Emlékszem, hogy nagyapám mesélte, hogy nem tudták akkor még tévében nézni a meccset, rádióban hallgatták Szepesit. Később aztán a Játszd újra, Tutti, vagy leginkább  6:3 néven ismertté vált  filmet látva pontosan el is tudtam képzelni, hogy lehetett ez” – emlékszik vissza Tamás, hogyan találkozott ő először a sztorival.

A generációkon átívelő közös emlékezet ragadta meg a Telekomot is, ezért szánták rá magukat a digitális változat elkészítésére. Reményeik szerint a felújított film újra összehozhat generációkat, együtt nézheti akár nagyapa és unoka. „Jelenleg futó Telekom-kampányaink főszereplői épp a kreatív apák – lehet egy apa abban is kreatív, hogy a mai kor igényeihez és lehetőségeihez igazodva avatja be fiát egy sporttörténelmi esemény részleteibe” – mondja Sántha Tamás.

Mindent persze nem lehet a jelenre szabni, hiszen maga a labdarúgás is sokat változott, egész másképp fest ma már a pályán a játék. De épp ettől lesz különleges a közvetítés, hogy a kulisszákat tekintve minden olyan lesz, mintha csak egy aktuális válogatott mérkőzést látnánk, viszont a tartalom természetesen marad a régi. Hiszen a cél, hogy a régi értékeket átörökíthessék a fiatalabb generációkra. Ennek jegyében a szakkommentátoroktól sok olyan információt is megtudhatunk majd, amire eddig talán kevésbé figyeltünk, mint például hogy mit lestek el az angolok a magyaroktól. Azt tudjuk, hogy az Aranycsapat igazán maradandót alkotott és 6:3-as végeredményt produkált, de a sok apró, eddig még nem látott, nem hallott részletnek, és a digitális felújításnak köszönhetően garantáltan maradandó élmény lesz a meccsnézés.

„Hogy miért épp egy focimeccsre esett a választásunk? Nem is annyira a sportág volt a döntő szempont, mint inkább a tény, hogy ez a meccs generációkról generációkra továbbszállt, örökre beírta magát az emlékezetünkbe. Bár kétségtelen, hogy a magyar néplélekben azért valahol benne van a foci szeretete. Emlékezzünk csak arra, hogy amikor legutóbb hosszú idő után újra nemzetközi tornán szerepelhetett a magyar labdarúgó válogatott, elég volt egy csoportmeccsen belüli győzelem ahhoz, hogy a körúton megálljon a villamosközlekedés az ünneplő tömegek miatt” – magyarázza Tamás.

A közvetítés november 25-én, a SuperTv2-n lesz látható, de aki esetleg épp elmulasztaná, még három hónapig elérheti majd a Telekom videótékában.

A LEGENDÁS 6:3, AHOGY MÉG SOSEM LÁTTAD!

Amiről eddig csak a nagyszülők sztorijaiból hallottál, most végre te is átélheted, digitálisan felújítva és kiszínezve. A legendás mérkőzés 2020. november 25-én este a Super TV2-n!

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!

Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
regisztrálj a hírlevelünkre!