Egészségügy, influenszerek, QR-kód – erről fog szólni 2020? Jövőbeni tervek a sikeres vállalkozóktól

Olvasási idő 5 perc
Kkv 011 Cikk Allstars 2019

Az év vége mindig a visszapillantás, de egyben az előretekintés ideje is. Nincs ez másként nálunk sem. Idei legsikeresebb cikkeink alanyait idézzük vissza egy „All star” válogatás erejéig, amelyben 2020-as terveikről, a jelenleg általuk érzékelt piaci trendekről és a további inspiráció forrásairól kérdeztük őket. Mindenkinek ugyanazt a három kérdést tettük fel, a válaszok pedig merőben különbözőek és nagyon elgondolkodtatóak lettek.

1. Milyen üzleti célt szeretne megvalósítani 2020-ban?

Wolf Gábor

Van most egy nagy tervünk, amelyről azt gondoljuk, hogy komoly igény van rá, és támogatják is az ügyfeleink. Egy marketinges sulival fogunk elindulni 2020-ban. Az látjuk, hogy valóban komoly igény van arra, hogy a kis- és középvállalkozások körében bevethető marketingesek legyenek a mainál sokkal nagyobb számban. Ilyen szakemberből ma kevés van a piacon, az egyetemek pedig gyakorta nem felkészült, nem piacképes tudással felvértezett végzősöket engednek ki. Az induló iskolával erre az igényre szeretnénk választ illetve megoldást adni. Nagy fába vágtuk a fejszénket, ezt belátjuk, de már elkezdtük az alapok lefektetését.

Németh Franciska

A vállalkozással kapcsolatos és a személyes célom egybevág. Különleges lesz a 2020-as év, mert a WHO által a következő esztendő az ápolók évének lett nyilvánítva, hogy ezzel is ráirányítsák a figyelmet arra a tevékenységre, amelyet végzünk. Ez az én vállalkozásom jövő évét is nagyban meghatározza. Alapvetően szeretnénk az ápolást újrapozicionálni, és ez illeszkedik az ápolók évéhez is. Cél az, hogy megmutassuk, milyen érdekes és nagy feladat az ápolás, hiszen ez egy kemény, de szép munka. Erre a tematikus év kapcsán sok kommunikációs lehetőség adódik, ezeket szeretnénk kihasználni a jövő évben a mindennapokban. Ráadásul egy nagyon nagyívű tematikus rendezvény is lesz az ápolók éve kapcsán jövőre, amelynek Katalin hercegnő a fővédnöke. Erről azonban többet most nem mondhatok.

Tari Péter

A jövő évi célunk az, hogy éves szinten elérjük az egymillió dolláros árbevételt. Ezt a célt három éve tűztük ki magunk elé, de mindeddig nem sikerült elérnünk, jóllehet minden évben növekedtünk. Jövőre jó esély nyílik arra, hogy ezt a lélektani, szimbolikus határt átlépjük, de addig még sokat kell dolgoznunk. Jelenleg 40-50 ezer dollár körül mozog a havi forgalmunk, vagyis éves szinten az egymilliótól még jócskán el vagyunk maradva. Elég jó év volt eddig az idei is, természetesen az utolsó három hónap és különösen a december nagyon erős az e-kereskedelemben, amellyel kapcsolatban pozitív várakozásaink vannak, de nehéz előre megmondani, hogy milyen eredményt hoz majd. Mivel az online kereskedelem gyorsabban skálázható, és a jövő évvel kapcsolatban kedvező várakozásaink vannak, ezért az sem kizárt, hogy nem csak elérjük, hanem meg is haladjuk az egymillió dolláros forgalmat.

Márkus Zsolt

A már ismert paradicsomtermesztés mellett több másik vállalkozásom is van, ezeknek a fejlesztései jelentik majd 2020-ban a fő feladatot. A Dymex Supply ipari alkatrészekkel foglalkozik globális piacon itt üzletfejlesztési feladatok vannak, a másik, szeptemberben vásárolt cég pedig kozmetikai termékek és tisztítószerek gyártásával itt technolológiai fejlesztések és az integráció van hátra. Ez utóbbi, a Powerpak jelenti majd 2020-ban számomra a fő fókuszt, hiszen a majd 2,5 milliárdos árbevétellel rendelkező cég üzemméretét és komplexitását tekintve már nem egyszerű feladat.

2. Ha most keresne projektet, milyen technológiában, trendben, iparágban lát potenciát és miért?

Wolf Gábor

Nehéz kérdés, hogy mibe fognék most, ha vállalkozni kezdenék, hiszen ma igazán rengeteg lehetőség van, számos jó választ lehetne mondani. Ha egyet kellene kiemelni, akkor különösen tetszik az, hogy kezd divattá válni az egészség, ezen a téren egyre tudatosabbak az emberek Magyarországon is. Sokáig idehaza elnézéssel, vagy humorral kezeltük, ha elhízottak voltunk, vagy egészségtelenül éltünk, manapság ez változóban van. A vállalkozói, döntéshozói körben egyre inkább ki lehet szúrni azokat, akik odafigyelnek az egészségükre, jól táplálkoznak, minőségi élelmiszert vásárolnak és mozognak. Ennek az egészségtudatosságnak ma évről évre növekszik a piaca, ezért valami ilyen téren kezdeményeznék vállalkozást. Egy eleve növekvő piacon könnyebb elindulni, hiszen sokat segít a kapaszkodásban az, ha egy hullám hátára ülünk.

Németh Franciska

Kis túlzással azt mondhatnám, hogy csőlátású egészségügyis vagyok, nehezen látok ki más ágazatokra és nem tudok könnyen elszakadni a területemtől, ahol még nagyon sok kommunikációs feladat lenne. Az a fontos, hogy ezen a téren újabb és újabb lépcsőfokokat tudjunk teljesíteni. A jövő évben egy felnőtt ügyeletkeresőt indítanék el a már jól működő gyermek ügyeletkereső mintájára.

Tari Péter

Ami jelenleg jó trend, az az influenszerek világa, az, hogy bárkiből lehet olyan szereplő, aki hatással van másokra és akikre odafigyelnek. Ebbe fogunk belevágni. Az influenszerek változatos felületeken jelenhetnek meg, és valós kereskedelmi igény is mutatkozik a működésükre. Segítségükkel kiválóan lehet különféle termékeket promótálni, de a nagyobb influenszerek a saját márkáikat is építhetik.

Márkus Zsolt

Egy nagyon érdekes projektbe vágtunk bele néhány hónappal ezelőtt. Ez a Veggie, egy start-up fejlesztés, amelynek a lényege, hogy egy QR-kód segítségével a vásárlók valós információkat kapnak egy-egy zöldség beltartalmi értékeiről. Erről ma egyáltalán nincsenek információi a fogyasztóknak, jóllehet nagyon fontos kérdésről van szó és nagy eltérések vannak az egyes termékek és termesztési technológiák között.

Milyen könyvet ajánlana inspirálódásra a karácsonyi időszakra?

Wolf Gábor

Azokat a könyveket tartom igazán inspirálónak, amelyekből úgy tanulunk, hogy jobban megértjük saját magunkat, az embereket vagy az emberiséget. Éppen ezért Yuval Harari ismert könyvét, a Sapienst ajánlanám mindenkinek. Nagyon szeretem az olyan tudományos igényű munkákat, amelyek szórakoztatva írnak egy-egy nehezebb témáról is. Éppen ezért szerettem korábban Stephen Hawking munkáit is.

Németh Franciska

Talán másoknak némileg meglepő, nekem viszont nem az, hogy a leginspirálóbb olvasmányként a Bibliát ajánlanám mindenkinek. Visszanyúl az alapokhoz és szinte kimeríthetetlen forrása a bölcsességeknek, a magvas gondolatoknak. Egészen újszerű élmény olvasni mindig, és a benne rejlő tartalom sokat tud adni egy vállalkozásnak is. Bevallom, egy kicsit „kockalány” vagyok, ugyanis most nem könyvben, hanem egy mobilapplikáción keresztül olvasom.

Tari Péter

Barabási Albert-László könyvét, a Képlet című művet ajánlanám, mint gondolatébresztő, inspiratív munkát. Ezen felül kifejezetten hasznos lehet a Netflix dokumentumfilmje Donald Trumpról, aki ugyan kétségkívül ellentmondásos figura, de ugyanakkor érdekes személyiség. Az amerikai elnök persze sok kritika tárgya, de életútjából sokat tanulhat egy vállalkozó. Végül pedig az angol nyelven olvasóknak Tilman Fertitta Shut up and listen! című könyvét ajánlanám.

Márkus Zsolt

Dr. György László Egyensúlyteremtés című könyvét szívesen ajánlom az olvasóknak.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!