Beindul az élet: Mozogj a gép előtt!

Olvasási idő 4 perc
Kkv 023 1080x610px 02a

Az elmúlt hónapok arról szóltak, hogy ki hogyan tudja átvészelni a koronavírus és a karantén idejét. Aki rugalmasan tudott reagálni, talpon maradt. Most viszont, amikor a korlátozások feloldásával újraindul az élet szinte minden szegmense, azok lesznek sikeresek, akik a legtöbbet tudják hasznosítani az utóbbi időszak tapasztalataiból.

Alaposan felforgatta mindenki életét a koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó korlátozások. Nem kevés kreativitást bevetve a legtöbben találtak valami megoldást, hogy folytatni tudják munkájukat, vállalkozásukat. Most, hogy már hivatalosan is vége a vészhelyzetnek, az élet lassan visszatérhet a rendes kerékvágásba. Abban azonban szinte mindenki egyetért, hogy ez már nem a régi kerékvágás lesz. Óriási kár lenne veszni hagyni mindazokat az ötleteket, módszereket, amelyeket a karantén alatt dolgoztak ki és alkalmaztak a vállalkozások. Cikksorozatunkban három példát mutatunk be arra, hogy ki hogyan vészelte át a nehéz hónapokat, milyen tanulságokat vont le és hogyan tervezi a folytatást.

Az edző- és konditermek az elsők között zártak be márciusban, elszakítva egymástól a mozogni vágyókat és az őket edzőket. Ebben a helyzetben találta magát Németh Dorottya gödöllői rehabilitációs tréner is, aki egyéni és kiscsoportos foglalkozások keretében igyekszik segíteni a rossz tartásból eredő mozgásszervi problémák leküzdésében, illetve az alakformálásban.

„Ha már személyesen nem lehetett találkozni, akkor egyértelmű volt, hogy áttérünk az internetre. Különböző megoldásokat dolgoztam ki a csoportos edzésekre és az egyéni foglalkozásokra. Az utóbbira elég volt a Messenger vagy a Viber videóhívás, a csoportoknál pedig a Zoom vált be. Mindenki a saját nappalijában, a számítógépe, tabletje előtt dolgozott. A kamerát bekapcsolva hagyták, hogy szemmel tarthassam őket, de a hangot levették, hogy az általam közvetített kép legyen a főképernyőn, és így jól lássák, hogyan kell csinálni a gyakorlatokat. A Zoom ingyenes verziója ugyan 40 perc után megszakítja az adást, de könnyen újra lehetett indítani, a vendégek pedig sokszor még örültek is a szusszanásnyi pihenőnek…”, mondja a tréner.

A videós foglalkozások fényesen beváltak. A vendégek – még az idősebbek is – hamar megbirkóztak a technikai nehézségekkel, és jól tudták követni a gyakorlatokat. Az edző számára annyi volt a kompromisszum, hogy szokásával ellentétben nem tudta személyesen is javítani a tartást, a mozgást, legfeljebb szóban tudott instrukciókat, bátorítást adni. „Nagy különbség volt még, hogy nekem is végig csinálnom kellett a gyakorlatokat, ami napi két-három csoport esetében már elég megterhelő tud lenni”, mesél arról, hogy az online óra az edző számára sem fenékig tejfel.

Németh Dorottya korábban is foglalkozott videós edzéstervek összeállításával, most ezek nagyobb teret kaptak. Volt, amikor felvette saját mozgását a közös videós edzés során, ezt összevágta egy rövidebb, 8-10 perces videóba, majd elküldte az ügyfélnek, aki ez alapján később maga is végre tudta hajtani a feladatsort. Ha rehabilitációra volt szükség, online átbeszélték, elemezték a mozgásmintákat, hogy mi fáj, mi nem mozog úgy, ahogy kell. Ezek alapján készített egy terápiás tervet, amit online közösen begyakoroltak, majd megint csak videóra rögzítette a gyakorlatokat, és úgy küldte át a személyre szabott rehabilitációs mozgásprogramot. Mindehhez beruházott egy 4K-képes, másodpercenként 60 képkockát rögzíteni képes GoPro kamerába és egy videoszerkesztő szoftverbe („ha már csináljuk, legyen szép a végeredmény”).

„A legtöbb vendégemnek bejött a videós edzés. Sok esetben örültek, hogy nem kell kimozdulniuk, hanem az otthon kényelmében tudják elvégezni az edzést. Én is rengeteg időt spóroltam azzal, hogy nem kellett kijárnom a házakhoz vagy az edzőterembe, a felszabaduló időt pedig például a videók elkészítésére fordíthattam. Az online módszernek az is előnye, hogy távolabbról is elérek embereket: volt, hogy Németországból, Kanadából vagy Szingapúrból tornáztak velem. Egy erőnléti edzéseket végző férfi vendégemmel a karantén előtt, másfél hónapig szabadtéri órát tartottunk; ilyet is biztosan csinálunk még, mert nagyon jól sikerült, teljesen más impulzust ad.

Biztosan továbbra is lesznek videóra rögzített egyéni rehabilitációs edzéstervek, legfeljebb az első felmérést és begyakorlást csináljuk majd személyesen. Minden bizonnyal maradnak csoportos Zoom-os órák is, különösen olyan edzésekhez, amelyekhez nem kellenek tornaszerek. Nagy reményeket fűzök a Facebook azon szolgáltatásához, amely lehetővé teszi, hogy kisvállalkozások is áruljanak szolgáltatásokat. Egy zárt platformra fel tudnám tölteni a megvágott edzésvideókat, és azokat kisebb összegért elérthető tudnám tenni a vendégeknek”, sorolja a tréner, milyen lehetőségeket kínál az edzés terén is a digitális technológia.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!