Az első edzésvideójukat 3 nap múlva már kiküldték a hírlevélben

A járvány berobbanásakor, de még az első lezárás előtt fogott neki az első online edzésvideó elkészítésébe a FunctionalFit csapata. Nulla videós tapasztalattal, de hatalmas lelkesedéssel, és mindenki más előtt. A két hét előnyről hamar kiderült, hogy a vetélytársakkal szemben komoly piaci előnyt jelent. Az online edzések a lazítások után sem maradtak abba: van vendégük, aki a mai napig ebben a formában választja őket. A cikkben a fitneszcsapat elmeséli, hogy a kezdő szintről hogyan lettek rutinos – már-már profi – videósok, és mit tanácsolnak azoknak, akik szintén oktatási videók gyártását fontolgatják.

A FunctionalFit egészségközpontot Balogh-Tóth Boglárka és férje Balogh Dávid, jóbarátjukkal Szilágyi Dániellel közösen alapították. Először egy stúdiójuk volt Újbudán, ma már Sasadon is megtalálhatók. Edzőkkel, gyógytornászokkal és masszőrökkel dolgoznak együtt – egyébként Boglárka és Dávid is évtizedes edzői tapasztalattal rendelkeznek. Közösségük erejét mutatja, hogy tavaly tavasszal társadalmi felelősségvállalásból a kötelező bezárás előtt már nem fogadtak vendégeket, de abban is egyetértettek, hogy a mozogni vágyóknak nem engedhetik el a kezét. Sőt, talán az embereknek a négy fal közé rekedve, napi 8 órában egy konyhaasztal fölé görnyedve (mert sokakat az iroda után a home office-ben nem egy ergonomikus íróasztal várt) még sokkal fontosabbá lett a mozgás.

„Összehívtuk a csapatot, és ezerrel elkezdtünk felvenni edzős, gyógytorna videókat. Nem értettünk hozzá, mindössze egy telefonállványunk volt” – meséli Boglárka, hogy honnan indultak. Ez viszont nem jelentett akadályt nekik, a szombaton felvett anyagokat a kedden elindult hírlevélbe már belinkelték. „A legnagyobb kihívás – a technikain túl – az volt számunkra, hogy úgy adjuk át a feladatokat, hogy senkiben ne tegyünk kárt, ne okozzunk sérülést, de azoknak se legyünk unalmas, akik már régóta járnak hozzánk” – teszi hozzá. „Igen, arra mindenképp figyelni kell, hogy az élő és az online oktatás egészen más” – magyarázza Lévai Richárd közösségi média szakértő is. „Ha valaki egy offline-t emel át online-ba, akkor azt nem ugyanabban a stílusban, tálalásban, részletezésben kell megoldania. Nem egy teremben van a vásárlóival, nem tud reagálni arckifejezésekre, egy felvont szemöldökre, ezért másfajta visszajelzést kell kérnie. A lényeg tehát, hogy a kezdetektől fogva az online platformhoz igazítsa a tananyagot, a ritmust, a mennyiséget, és minden egyebet – mondja a szakértő.

A videókat nagyon jól fogadták, hamar több száz fősre duzzadt a hírlevelükre feliratkozottak száma, és olyanok is regisztráltak rá, akik korábban nem is jártak náluk az egészségközpontban. „Ez volt az egyik legjobb visszajelzés” – mondja Boglárka, „de azt is öröm látni, hogy aki rákapott egy hírlevélben megosztott videóra, az a mai napig visszanézi”. Reagáltak a vendégeik aktuális igényeire is. Például készítettek családi edzésprogramot, hogy a szintén otthon ragadt kamaszok is kicsit átmozgassák magukat, de nagy népszerűségnek örvendtek a gyógytorna közvetítések is. Technikailag is elkezdtek fejlődni, beruháztak egy új laptopra, majd jött egy jobb mikrofon, mikroport, jobb kamera, de a legnagyobb lökést az adta, hogy elkezdtek egy videózásban jártas barátjukkal, Schnellbach Dáviddal együtt dolgozni. Ő azóta oszlopos tagja lett a csapatnak, a felvételtől a vágásig mindent rábíznak, sőt nemsokára technikai részről egy online konferencia lebonyolítása is az ő vállán nyugszik majd. A technikai feltételekről Lévai Richárd is úgy véli, hogy sokkal alacsonyabb, mint amiben a legtöbben gondolkodnak. „Ha valakinek van már egy jobb okostelefonja, akkor már csak egy állvány, egy mikrofon (ami lehet a telefonhoz kapott fülhallgatós is) meg fény kell. Figyeljünk, arra, hogy a háttér és a környezet is rendben legyen” – mondja Richárd. „Nem érdemes azonnal a legprofibb szintet megcélozni, hiszen üzletileg nem tudhatjuk ekkor még, hogy megéri-e. Elég egy erős alapszinten indulni, és utána pedig lehet felskálázni” – teszi hozzá.

Boglárka tanácsai kezdő oktatási videósoknak:
 • Légy kitartó és rugalmas! Ha az egyik videós app nem válik be, cseréld le, keress másikat. Akkor is, ha már előfizettél rá.
 • Figyeld a visszajelzéseket! Látszódj jól a képen, a hang legyen tiszta. Boglárkáéknak például az edzések rögzítését a jó kameraállások megtalálása nehezítette, időbe telt, míg belejöttek.
 • Gondold át, hogy melyik csatornán éred el legjobban a közönséged! Facebook Live? Zoom vagy Microsoft Teams, ahol te is látod magadat, és hangban is vissza tudnak jelezni? Privát videó a YouTube-on?
 • A sötétebb videókat kevesebben nézik meg – tapasztalta meg a FunctionalFit csapata. Törekedj a jó fényekre, vagy dolgozz inkább nappal szabadban, ha nincs még jó lámpád.
 • Készülj fel alaposan a felvezető szövegre! Ha nagyon amatőr, „bénácska” az eleje a videónak, akkor lehet bármilyen jó a szakmai része, nem fogják annyian végignézni.
 • Kommunikálj sokat és részletesen a videóban! Fejben válaszolj minden felmerülő kérdésre, így a „műsor” egésze alatt mindenki biztonságban érzi majd magát.

Arra, hogy jelenjen meg a videónk, nagyon sok lehetőség közül választhatunk. Az említett hírleveles megoldás mellett, „csinálhatunk egy Facebook zárt csoportot, felhasználva annak videós tárhelyét, de ugyanilyen egyszerűen lehet oktatási portálokra is regisztrálni” – ajánlja Lévai Richárd. Ezeknek a platformoknak a nagy előnye, hogy teszteket, segédanyagokat, leiratokat, prezentációkat is feltölthetünk, és nem kell foglalkoznunk a szolgáltatás üzemeltetésével, elég a tartalomfejlesztésre fókuszálnunk. Aki pedig igazán komolyan gondolja, fejleszthet saját rendszert is, akár nyiltforráskódú oktatás menedzsment platformok használatával is (pl. Moodle).

Offline x online: hogyan hatott a videózás a mindennapi működésre?

Boglárkáék maguk is meglepődtek, hogy a kényszerűségből, hogy lett új, kedvelt szolgáltatása a FunctionalFitnek. Egyes online órák (pl. jóga) a mai napig követhetők online is, illetve személyi edzést is lehet online kérni. Árban nem is tettek különbséget a két megoldás között, mert úgy vélik, hogy minőségben már nincs különbség, online is profi szintet hoznak. Érdekesség, hogy van vendégük, aki mixeli az élő és az online órákat, attól függően, hogy mennyire ér rá, mihez van kedve. Boglárka továbbra is hisz a személyes jelenlétben, állapotfelmérést most is elősorban „offline” csinálnak, de azt is látja, hogy a videós edzésekben még van mit kiaknázniuk. Tervezik, hogy csomagokban, előfizetéses rendszerben is elérhetővé teszik az edzéseiket, de erre szeretnének nagyon alaposan felkészülni. „Rendkívül megszaporodtak az ilyen csomagok a neten, és én azt látom, hogy sok közülük szakmailag nem elég nívós, emiatt sokan csalódtak már az ilyen edzésekben. Mi olyan minőségi terméket szeretnénk csinálni, ahol mindenki testileg és lelkileg feltöltődve, elégedetten fejezi be az edzést” – mondja Boglárka zárásként.  Jó hír a dobozos videós termékben gondolkodóknak, hogy „nálunk is abszolút nyitottak a fogyasztók erre a megoldásra, sőt a nyelvi korlátok miatt kifejezetten keresik a magyar szolgáltatásokat e téren. Legyen az főzőtanfolyam, borkóstoló vagy matematika oktatás” – tudjuk meg még Lévai Richárdtól.

Szerző:
Kandó Eszter – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Termékajánló

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.