Az applikációk jelentenék a választ a 21. század kihívásaira? – Egészségmegőrzés és tudatosság a mindennapokban okos eszközökkel, nem csak női vállalkozóknak

Olvasási idő 7 perc

Napóleonnak állítólag elég volt napi négy óra alvás, míg Einsteinnek tizenkettő kellett. Miközben úgy tűnhet, ma minden rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy egészséges, tudatos életet éljünk, nem könnyű meghatározni, mi egészséges, az meg végképp kérdéses, mikor vagyunk tudatosak. Az okos eszközök minden irányból kopogtatnak, és szép számmal vannak, melyek az egészségünk megőrzésének vagy feljavításának zászlaját lobogtatják. De melyiket engedjük be a mindennapjainkba, és melyiknek mutassunk ajtót? 

Alkalmazás ma már valóban szinte mindenre létezik. Mivel az idő a kisgyerek(ek) mellett is aktívan dolgozó édesanyáknak a legdrágább, Szabó Edit Dittét és Dr. Dura Mónikát arról kérdeztük, milyen applikációkat használnak testi-lelki-szellemi egészségük fenntartása érdekében. 

Dr. Dura Mónika tevékenysége szorosan kötődik az egészségügyhöz. 2011-ben, a második gyermekének a születésekor tapasztalt kórházi körülmények láttán határozta el, hogy segíteni szeretné az eszközhiányban szenvedő intézményeket. Útjára indította a Célirányos elnevezésű kezdeményezést, melynek célja, hogy az adományozók átlátható és követhető módon juttathassák célba azokat az eszközöket, amelyekre egy adott kórházban, szakrendelésen, egészségügyi intézményben szükség van. „Úgy működik, mint egy webshop, az adományozók konkrét eszközöket választhatnak ki egy listából. Akkoriban ez nagy újdonságnak számított, először a János Kórházban kísértem végig a folyamatot. Legutóbb a budai szakrendelő üres, fehér falát alakítottuk vidámmá, gyerekbaráttá a MOME hallgatóinak, illetve szponzoroknak a segítségével. Fontos az adományozásban, hogy hitelesek legyünk. Bizalmat kell építenünk.” 

A kérdésre, hogy milyen applikációkat használ az egészsége megőrzésének érdekében, Mónika a YAZIO-t említi, mely segít ráébredni, mennyi kalóriát vesz fel el egy nap pl. a nassolással. Az ember megtanulja tudatosan tervezni az étrendjét. Ezen kívül Mónika az alvást emeli ki, mint odafigyelést igénylő területet. „Öt gyerek mellet az alvás hangsúlyos téma, alkalmazások segítenek észrevenni, mikor értem el a kritikus szintet: ott jobb visszafordulni. Elég gyakran figyelmeztet az Apple Egészség program. Ezen kívül a férjem a Yoga-Go alkalmazás segítségével nem csak az okostelefonján, hanem az okos óráján és a tévén keresztül is tud jóga leckéket venni, amikor éppen ideje engedi. Kedvelem az alkalmazásokat, mert mindig kéznél vannak. Évekkel ezelőtt még eléggé szkeptikusan viszonyultam az “okos” dolgokhoz, alapvetően a hagyományos eszközöket – pl. a mechanikus órát – preferálom, de amikor már egy komplett céget lehetett irányítani egy okos mobiltelefon segítségével, akkor újraértékeltem az álláspontomat. Ma az okostelefonom az egyik leghasznosabb kiegészítőm. Fontos azonban kihangsúlyoznom, hogy bár nagyon hasznos és nagyon okos, de csak eszköz.” 

A kérdésre, hogy milyen app létrehozását tartja szükségesnek az egészség megőrzése érdekében, Mónika speciálisan egy cukorbeteg gyerekek számára kifejlesztett appot képzel el, mely szerethető dizájnnal és egyszerű használattal motiválná a gyerekeket. „Körbekérdeztem a gyerekorvosokat, hogy ők milyen applikációkat használnak, és kiderült, hogy jellemzően idegenkednek ettől a lehetőségtől, s hogy a szülők sokkal bátrabbak. Az Életmentő appot azonban egyöntetűen dicsérték az orvosok, eddig mintegy százezren töltötték le. Időseknek és gyerekeknek is hasznos, mert gyakorlatilag egyetlen gombot kell megnyomni probléma esetén, lehetőséget biztosítva a mentősöknek a bajba jutott pontos helymeghatározására. További pozitívuma, hogy a kórelőzmény is megtalálható rajta, továbbá ajánlásokat ad a jelenlévő civileknek, hogy mit tegyenek a mentő kiérkezéséig”. 

Szabó Edit Ditte nagyjából 15 éve foglalkozik digitális marketinggel. Egyetemen tanít, konferenciákon tart előadást digitális marketing témakörben, tréningeket vezet és appot fejlesztett kisgyerekes szülők részére. Elfoglalt egyéni vállalkozó és anyuka. „Mivel a munkám miatt a mindennapjaimat az online térben élem, de időközben édesanyai is lettem, számomra a két legkritikusabb terület a mozgás és az alvás” – meséli. Fizikai egészségének a megőrzésére -elsősorban kontrolleszközként – a Withings Health Mate alkalmazást használja. A Withings-szel követni tudja, mennyit sikerült egy adott nap sétálnia, sportolnia a tervezetthez képest. „Ha eltérés mutatkozik, az app figyelmeztetést küld, s én kampányszerűen mozogni kezdek. Az alvásciklus-figyelés pedig azért hasznos, mert szembesít a valósággal, azzal, hogy ténylegesen mennyit alszom”. Az applikációhoz tartozik egy szép okosóra, mely méri a szívritmust, a pulzust, tehát szintén az egészségi állapotra vonatkozó visszajelzéssel szolgál. 

A lelki, szellemi erőnlét fenntartásában számára a Headspace illetve a Calm vált be. “A Headspace-szel az ember közelebb kerül ahhoz a mentalitáshoz (vagy akár meg is tanulja azt), amely a helyes meditációhoz és relaxációhoz szükséges. Módszertant ad, elmagyarázza, mit hogyan kell tennem”. A Calm ezzel szemben „célorientált alkalmazás, a felhasználó beállíthatja, hogy szeretne pl. mélyebben aludni, vagy épp lecsendesedni a nap végén, s az app ez alapján ajánl szöveget/zenét a meditációhoz.” 

A kérdésre, hogy milyen előnyeit illetve hátrányait látja az appoknak, nem lehet-e túlságosan hozzászokni ezekhez az eszközökhöz, a szakember kiemeli, hogy amennyiben tudatosan, a saját igényeink szerint használjuk őket, akkor ideális esetben nem alakul ki függőség. Hátrányként említi, hogy az ember egyre több területen mond le miattuk a közösségi élményről. „Van néhány tevékenység – pl. a testmozgás – amelyet korábban csoportban végeztem, de most egyszerűbb az otthoni gyakorlást választanom”. 

Hogy miért jobb egy app, mint pl. a Youtube? „Személyre szabottabb, saját igényeinknek megfelelően állíthatjuk be és rendszerességre ösztönöz. Ezenkívül a gyártónak érdeke a fejlesztés. Persze, sok olyan dolog van, amivel megpróbálják még inkább magukhoz kötni a felhasználót (pl. reklámokkal, kedvezményekkel), épp ezért nem szabad megadni felesleges adatokat, például ne engedélyezzük, hogy az app a lokációnkat kövesse”. 

A kínálat hatalmas, épp ezért szem előtt kell tartani, hogy az app van értünk, nem mi érte. A már említett alkalmazásokon kívül igyekeztünk további hét olyan alkalmazást kiválasztani, melyek elsősorban egy rendszerezett tudás átadásával, illetve a tudatosságra neveléssel segíthetik a felhasználót. 

1. Igyál vizet 

A megfelelő mennyiségű folyadékfelvétel (elsősorban víz formájában) alapvető fontosságú. Számos alkalmazás létezik, amely segít, hogy akkor se felejtsünk el vizet inni, amikor annyira elfoglaltak vagyunk, hogy szinte a lélegzetvételről is megfeledkezünk. Ezek egyike az ingyenesen letölthető, teljesen egyénre szabható Igyál vizet. Az app segítségével fokozatosan szoktathatjuk hozzá a szervezetünket a számunkra megfelelő mennyiséghez, s idővel talán magunk is képesek leszünk észlelni a folyadék hiányát. 

2. KalóriaBázis 

Az étkezéssel kapcsolatos appok általában a kalóriaszámlálásra épülnek, kiegészítőként gyakran megtalálhatóak bennük az aktivitás- illetve mozgásfigyelők. A hazai fejlesztésű KalóriaBázissal különböző, elérni kívánt célokat tűzhetünk ki magunk elé, az app pedig ennek fényében végez kalóriaszámításokat. Alapelve szerint „akármit is sportolsz, akármit is eszel, akkor fogsz csak lefogyni, ha több kalóriát égetsz el, mint amit megeszel.” 

3. Fitpuli 

Igen, kalóriaszámlálás, és igen, az ülő életmód… Ha nem szeretnénk hatvan évesen jegyet váltani egy méregdrága gerincklinika korántsem derűs gerincműtétjére, akkor mozogni kell a munkahelyen is. A Fitpuli tulajdonképpen egy munkahelyi egészségprogram, melynek alapja az a felismerés, hogy a munkáltatók sokat tehetnek a cégért a dolgozók egészségének a megőrzésével. A Fitpuli által számos funkció – köztük az alvásfigyelés, kalóriaszámlálás, mozgáskövetés – elérhető egy helyen, továbbá a Béres Alexandra nevével fémjelzett munkahelyi mozgásmodul, a Kihívások funkció is része az appnak. A FitPuli csapata különböző csomagokat kínál cégek részére, melyek közt találni olyat, mely egészségbiztosítást, foglalkozás-egészségügyi ellátást is magában foglal. 

4. Györgytea 

A gyógynövények beható ismerete nélkül kockázatos lehet belevágni egy hosszabb kúrába, de a György bácsi éves egészségvédő programját követő alkalmazás a tudás átadásával segít abban, hogy az ember természetes úton tegyen lépéseket az egészségéért. Ezen kívül most már speciális kúrák is elérhetők rajta: ilyen a Babaváró, az immunerősítő, a megfázást leküzdő, és a stresszoldásra kidolgozott program. 

5. Just like Buddha 

Az ismertebb, mindennapi élethelyzetekre (stressz, alvászavar…) reflektáló angol nyelvű meditációs appoktól – Headspace, Calm – a magyar fejlesztés önmeghatározása szerint abban különbözik, hogy mélyebb én-munkát követel meg a felhasználótól, vagyis a meditáció helyes és tudatos gyakorlását szem előtt tartva önismereti eszközként is funkcionál. 

6. Potzak 

Ez egy kifejezetten anyukáknak írt, magyar fejlesztésű alkalmazás, amely mozgásprogramjával, tornasorával a szülés után gyakran jelentkező szétnyílt hasizom problémára jelent megoldást, sok esetben elkerülhetővé téve a műtétet is. 

7. Emymedencefenék-erősítő okos-eszköz 

Szintén a szülés után jelentkező, gyakran tabuként kezelt problémák – vizeletcsepegés, valamint kismedencei szerveket alátámasztó gátizmok – fejlesztésére szolgáló eszköz. Segít, hogy a nők a megfelelő izmok edzésével javítsanak életminőségükön olyankor is, ha egyébként az életritmusuk nem teszi lehetővé, hogy személyesen vegyenek részt az intimtorna-tanfolyamokon. 

Szerző:
Szoboszlai Annamária – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 4

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Termékajánló

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.