Adatbiztonság a laptopokon

Egy munkára használt notebook tele van adatokkal. Ezek sokszor jellemzően csak a felhasználó számára bírnak nagy fontossággal, szerkesztésre váró dokumentumok, megválaszolandó levelek, mindenféle riportok és statisztikák, lényeges belsős iránymutatások minden munkahelyi gépen vannak. De akadnak ennél érzékenyebb adatok is számlázásról, utalásokról, tárgyalásokról és folyamatban levő projektekről, amelyeket már egyáltalán nem szeretnénk illetéktelen kezek közé juttatni. Éppen ezért az adatvédelmi, adatbiztonsági szempontok kiemelten fontosak céges notebookok esetében, ám külön kell kezeljük az érzékenység miatt fontos információk védelmét és a csak számunkra nélkülözhetetlen adatok biztonságát. 

Az adatbiztonság kérdése nem csak szoftveres jellegű, hanem a felhasználónak is érdemes odafigyelnie néhány paraméterre: 

Megbízható hálózaton történő kommunkáció 

Bár szinte már közhely, mégsem lehet elégszer elmondani, hogy ha érzékeny adatok küldéséről és fogadásáról van szó, akkor kiemelten fontos, hogy olyan internetkapcsolatot használjunk, amit ismerünk és amelyben megbízunk. Egy ilyen kapcsolat mögött mindig van egy szolgáltató, de az adatoknak el is kell jutniuk a szolgáltatóig, amelynek egyébként törvényi előírások alapján magas minőségű biztonsági elvárásoknak meg kell felelnie. Ha azonban a közbeiktatott hálózatot nem ismerjük, mert az például egy publikus, nem általunk üzemeltetett WiFi, akkor érdemes más megoldást keresni. Erre praktikus a mobilinternet, hiszen ilyenkor közvetlenül a szolgáltatóhoz kapcsolódik a notebook, kizárva ezzel a közbülső, nem megbízható hálózati elemeket. 

Jelszavas és biometrikus védelem 

Nem véletlen, hogy ma már minden olyan eszköz, amely személyes, vagy céges adatokat tartalmazhat kifejezetten elvárja, hogy valamilyen módon azt le tudjuk zárni. A legősibb megoldás a jelszó, amivel azonban az a probléma, hogy a felhasználó is olyat választ, amit könnyen meg tud jegyezni, tehát aki ki akarja találni, az is ezen az úton indul el. Ennél jóval biztonságosabb a biometrikus azonosítás, ami notebookok esetében általában ujjlenyomat-olvasót jelent. Érdemes több ujjunkat is megjegyeztetni, hogy minden körülmények között mi, és csak mi fel tudjuk oldani a zárolást. Vannak már arcfelismerő megoldások is, itt azonban a 3D-s megoldások jelentenek valódi védelmet, az egyetlen kamerával dolgozó algortimusokat sokszor egy fényképpel is át lehet verni. A biztonsági csúcsot a hardveres kulcs jelenti, amely egy külön berendezés időről-időre újragenerált számsorral, amit csak ez az adott kulcs és csak a notebook ismer. 

VPN 

Az internetkapcsolat biztonságossá tételének egyik legismertebb megoldása a VPN használata (virtuális privát hálózat), amely a küldő és a fogadó oldali adatokat is egy olyan, kifejezetten védett csatornába tereli, amely meggátolja, hogy menet közben ahhoz bárki hozzáférjen. A titkosítás a végpontokon történik, vagyis ez a megoldás például használható nem általunk üzemeltetett WiFi környezetben is, hiszen hiába mennek át az adatok közbülső berendezéseken, azok védve vannak és nem feltörhetők. VPN megoldást maga a cég is üzemeltethet, de számos ismert és megbízható, külsős szerveren futó opció is elérhető, ezek zöme havidíjas szolgáltatás, de azoknak mindenképpen megéri, akik sokat utaznak. 

Biztonsági mentés 

Akivel még nem történt meg, hogy elvesztés, lopás, vagy meghibásodás miatt eltűnt minden adat a gépéről, az nem tudja eléggé átérezni, hogy mennyire fontos, hogy időről-időre a legfontosabb adatokat lementsük valahová. A legkevésbé szofisztikált módszer, hogy ezeket valami külsős adathordozóra írjuk ki, ennél számos ügyesebb és automatizált megoldás létezik, elsősorban felhőszolgáltatásra alapozva. Egy jó biztonsági mentési technológia ismérve, hogy az első, teljes adatszinkront követően csak a változásokat frissíti, észrevétlenül, a háttérben oldja meg akkor a dolgot, amikor egyébként nem terheljük a gépet és könnyen hozzáférhető, mégis védett felületen keresztül ad lehetőséget az adatok visszatöltésére. 

Hitelesített adattörlés 

Minden notebook életciklusának végére érünk egyszer. Lehet, hogy csak kiszolgált és cserére érett, de előfordulhat, hogy meghibásodik. Ilyenkor viszont nagyon fontos, hogy a gépen levő adatok törlése megtörténjen, és az nem lesz elég, hogy bedobáljuk ezeket az oprendszerben levő kukába. Az adattörlésnek véglegesnek és nem visszaállíthatónak kell lennie, ehhez külsős segítséget is igénybe vehetünk, számos cég foglalkozik hitelesített adattörléssel, ilyen a Telekom Instant Laptop szolgáltatáshoz is járó szolgáltatás, amely a művelet után dokumentummal igazolja, hogy a törlés megtörtént. 

Vírusvédelem 

Szinte már alapvetőnek tekintjük, hogy egy notebook rendelkezzen vírusvédelmi megoldással. Ennek sok szintje van a vállalati tűzfaltól kezdve, de magán a gépen is érdemes telepíteni egy megfelelő szoftvert, amely nem csak időről-időre átnézi a komplett belső tárhely tartalmát, de segít kiszűrni az adathalász leveleket és figyelmeztet nem biztonságos kapcsolat használata esetén is. A Telekom a Norton megoldását ajánlja, amely havidíjas konstrukcióban érhető el. 

Bár a fenti lista talán elsőre riasztóan hosszú, ám a legtöbb biztonsági megoldás egyrészt csupán odafigyelés kérdése, másrészt pedig általában csak egyszer kell beállítani a notebookon a használat kezdetekor. A rendszeres biztonsági mentés, a felhasználói zárolás és a VPN konfigurálása is elenyésző időt vesz igénybe, miközben probléma esetén megfizethetetlenül értékes szolgáltatást nyújt. Mindehhez tudatos felhasználói attitűdre van szükség, céges környezetben pedig fontos, hogy az alkalmazottak is tisztában legyenek a kockázatokkal és azok elkerülésének módjával. 

Szerző:
Khell Bogdán – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés 5 / 5. Összes értékelés: 3

Legyél te az első, aki értékeli a cikket!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

   Értesítések engedélyezése OK Köszönöm, nem kérem