A közösségemtől érkező köszönő üzenetek jelentik számomra az igazi mérföldkövet – Plus Size magazin sztorija

Olvasási idő 6 perc

Az a munkája, hogy segítsen a nőknek abban, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben. Ezt az utat maga választotta, de korábbi női magazinoknál végzett divatszerkesztői munkája során szerzett tapasztalatok meghatározták a döntését. Mostanra magyarországi plus size guruként tartják számon – nem véletlenül: ő az alapítója a Plus Size magazinnak, könyveket írt a témában és egy összetartó közösséget épített fel a közösségi médiában. Vállalkozói tapasztalatokról, indulásról, a folyamatos tanulás jelentőségéről, motivációról beszélgettünk Kozma Ritával, a plus-size.hu alapítójával.

Rita művésztanárként kezdte pályáját egy művészeti iskolában, majd újságíróként, szerkesztőként dolgozott. Női magazinok vezető divatszerkesztője lett. De az átlagostól más felfogást képviselt ezen a területen: “Éreztem, hogy nem elégít ki, ha csak egyfajta korosztályú, megjelenésű modellel dolgozhatok a divatanyagokban, tudtam, hogy ez nem elég. Mivel kisiskolás koromtól kezdve művészeti tanulmányokat végeztem, ezért a megannyi rajzolással, művészettörténettel töltött idő alatt korán kinyílt a szemem a sokféle szépségre, és későbbiekben is éreztem, hogy ez az utam.”

Ezen a bizonyos úton Rita 2015-ben indult el, akkor alapította meg a plus-size.hu-t és a Plus Size Magazint, a kimondottan teltebb idomokkal rendelkező hölgyek platformjait. Emellett elkezdett plus size stylistként tevékenykedni. Az inspirációt mindehhez még évekkel korábban nyerte, amikor egy divatanyaghoz az akkor még molettnek számító Tóth Vera énekesnőt öltöztette. Vera értékelte azt a törődést, amit Ritától kapott, sőt, megjegyezte, hogy milyen jó lenne, ha a hozzá hasonló alkatú hölgyekkel is foglalkozna valaki. Később még több ügyfél jelzett hasonló igényt, így Rita megkapta a végső lökést, hogy ő maga legyen a plus size hölgyek divatfelelőse. Ma már vállalkozóként nőknek segít abban, hogy magabiztosabbak legyenek és jobban érezzék magukat a bőrükben.

Nem Csak Egyfele Szepseg Letezik 1
Ha egy üzlet beindul: magazin, könyvek, klubok

“Mottóm: nem csak egyféle szépség létezik. Itt az ideje normalizálni, hogy kortól, alkattól, bőrszíntől függetlenül is lehetünk sikeresek, vonzóak, szerethetőek önmagunk és mások számára is” – vallja Rita. Hogy ezt a gondolatot még jobban eljuttathassa másokhoz, könyvet is írt: saját szerzeménye a Plus Size Biblia, Sirokai Diána plus size modellel közösen pedig a Bókolj magadnak! c. könyvet jegyzik. De ugyanezekre az elvekre épül a Rita által alapított Plus Size magazin, valamint a Knapek Éva klinikai szakpszichológussal közösen létrehozott Elég jó vagyok Klub is.

“Valójában gyerekkorom óta tudom, hogy ez az én világom, már akkor is nyitogattam a szárnyaimat” – meséli Rita arról, hogyan alakult a viszonya a vállalkozói léthez.  “Világ életemben kissé rebellisnek és outsidernek éreztem magam, így mindig bennem volt, hogy a saját utamat járjam, csak nem tudtam, hogyan.” Amikor 2012-ben először szánta rá magát a nagy lépésre, hogy felhagy korábbi főállású munkájával és vállalkozónak áll, rövid próbálkozás után visszatáncolt: úgy vélte, hogy nincs elég tapasztalata, nem rendelkezik vállalkozói ismeretekkel. Három év kellett, hogy Rita úgy érezhesse, felvértezte magát elég tudással, bátran belevághat a saját vállalkozásba. Ahogy mondja, a tanulás, a tudásbővítés azóta is folyamatos.

Az önfejlesztés, az ismeretek bővítése idővel meghozza a sikert

“Nagyjából újszülöttként szívtam magamba a tudást, először ömlesztve, majd tudatosan szétbontva, rendszerezve. Marketing, sales, árazás, kommunikáció, stratégiai látásmód, célorientáltság – ezeket mind-mind elkezdtem tanulni a szakma hazai vezetőitől előbb előadásokon, majd tréningeken, képzéseken, konzultációkon, mentorprogramokon keresztül. Gyakorlatorientált szemléletű vállalkozó vagyok, így amit megtanulok, azt szinte azonnal beépítem az üzletembe és az üzletfejlesztésbe. Tesztelem, hogyan működik, mit kell csiszolnom, változtatnom rajta” – meséli Rita a folyamatos tanulásról.

A befektetett energia pedig meghozta a gyümölcsét: Ritát a Glamour plus size gurunak nevezte, a Forbes úgy írt róla, mint a plus size istennőjéről, a Joy pedig a testpozitivizmus úttörőjeként hivatkozott rá. A Marie Claire magazin Rita könyvéről, a Plus Size Stílusbibliáról fogalmazott úgy, hogy világviszonylatban egyedülálló. Mindezek arra motiválták, hogy újabb ötleteket valósítson meg. Mérföldkőként tekint a Plus Size Queen szépségversenyre, a Plus Size Stílusakadémiára és a KRS – Stylistképzésre. De legalább ilyen fontos a PLUSZ Klub is: “Ez egy testpozitív szemléletű online tér olyan nőknek, akik nemcsak a megjelenésükkel foglalkoznak, hanem a tudásuk által is szeretnének előrébb jutni az életükben. Ezért ez egy részben vállalkozói szemléletű, részben önmegismerés, önelfogadás szemléletű zárt közösség, amelynek tagjai között többen modellkednek is, és örömmel szerepelnek a body positive kampányaimban, mint például a Nem csak egyféle szépség létezik, a Nem csak egy test vagyok, vagy épp Az én bőröm az én szexepilem kampányokban, amelyeket a magyar sajtó mellett nemzetközi oldalak, magazinok is megosztanak már.”

Nem csoda, hogy Rita is helyet kapott az idén nőnapon megjelent Telekom x POKET által életre hívott Üzeneted érkezett c. könyvecskében, amelyben 31 inspiráló, példaértékű nő adja át saját üzenetét a jövendő generációnak.

Untitled 355
A közösségnek adni – a közösségtől kapni

Az egyik legjelentősebb mérföldkőnek Rita mégis azt tartja, hogy az írásait olvasók, az előadásait megtekintők, a videóit követők, a vásárlói egyre inkább úgy érzik: mellette biztonságban vannak. “Ez egy közösség, ahol egymást támogató, okos és nyitott emberek vannak, akik hálásak egymásnak és nekem is ezért. A szinte nap mint nap érkező köszönő, hálát adó levelek, üzenetek jelentik az igazi mérföldkövet nem is elsősorban a vállalkozásomban, hanem az életemben” – mondja Rita.

Ezt a bizonyos közösséget Rita nagyrészt a közösségi médiában építette fel – főleg a Facebookon és az Instagramon kommunikál velük leggyakrabban videók, cikkek formájában. De fontos pillére a célközönséggel való kapcsolattartásnak a Plus Size Magazin is, ahol motiváló és inspiráló tartalmat kaphatnak az olvasók.

“Megtapasztaltam, hogy a vállalkozásban rendkívül fontos a tudatosság, ami tőlem nem is áll távol. Szeretem kitűzni a célokat, megtervezni a stratégiát. Természetesen előfordul, hogy valami változik, alakul, másképp ér célba, mint ahogy azt terveztem, de ezeket a változásokat is igyekszem tudatosan feldolgozni és beépíteni a vállalkozásomba és a kommunikációmba” – meséli Rita arról, mennyire okoz számára nehézséget az online térben való jelenlét.

Nincs megállás, Ritát további megvalósításra váró tervek hajtják: a követői, a közössége, az ügyfelei nyomására szeretne létrehozni egy saját ruhamárkát. Emellett szeretne könyveket, edukáló kiadványokat írni és illusztrálni – még 2022-ben várható egy új kötet. Ami pedig a vállalkozásfejlesztést illeti, erre is nagyobb hangsúlyt akar fektetni, és például a feladatok delegálásával többet foglalkozni. Pontosan látja jövőbeni önmagát is: “Öt év múlva főképp írással, tanítással, alkotással foglalkozó művészként látom magam, akinek a vállalkozása és a projektjei javarészt önjáróak.”

Rita 5 tanácsa kezdő vállalkozóknak:

1. Csakis azzal foglalkozzunk, amit igazán szeretünk!

Olyan területet, munkát érdemes választanunk, amit akkor is csinálnánk, ha nem fizetnének érte – hiszen meglehet, hogy az első években nem lesz olyan profit, mint amilyet szeretnénk.

2. Tűzzünk ki célokat, terveket!

Kövessük ezeket a célokat kitartóan, még akkor is, ha kudarcélmények érnek minket. A kudarcokat is érdemes analizálni, segíthet fejlődni, tanulni.

3. Fogadjuk el: a fejlődéshez idő-, energia- és pénzinvesztíció kell.

Aki vállalkozónak áll, annak gyakran megszűnnek az ünnepnapok, szabadságok – legalábbis egy időre. És mindenképpen érdemes felhagyni a felesleges költekezéssel.

4. Áldozzunk inkább tanulásra, fejlődésre!

Azt a pénzt, amit megspórolunk, mert nem költünk felesleges dolgokra, fektessünk tanulásba, önfejlesztésbe. Sokszorosan megtérül.

5. Amit elméletben megtanultunk, alkalmazzuk a gyakorlatban is!

Sajnos könnyen abba a csapdába is eshetünk, hogy képezzük, fejlesztjük magunkat és nem visszük át a gyakorlatba a szerzett tudást. Pedig enélkül fabatkát sem ér az egész.

Szerző:
Ganzler Orsolya – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.