5 jó gondolat, ami segít a karrierváltásban

Olvasási idő 5 perc
Kkv 011 Cikk Ember 1

Túri Márton legutóbb négy évvel ezelőtt tervezte újra az életét. A 30-as évei közepén járt, egy ingatlanfejlesztési cég befektetési üzletágvezető kalapját akasztotta a fogasra, és lett főállásban fotós. Nem sokkal később kereste meg barátja, Kovács Ambrus az ujraterveztem.hu ötletével, amelyet Márton azonnal a magáénak érzett. Azóta ketten több mint 50 interjút készítettek bátor karrierváltókkal. Túri Márton így nemcsak saját tapasztalatait osztotta meg a váltás nehézségeiről, de beszélgettünk vele arról is, hogy mire van leginkább szüksége az újrakezdőknek.

Közgazdász végzettséged vagy, több évig nagy cégeknél tanácsadóként dolgoztál. Téged mi indított el, hogy kilépj a jól felépített, biztonságos közegedből?

Annak idején, amikor bent ültem az irodában, sokszor elgondolkodtam azon, hogy vajon tényleg ez az én helyem, tényleg az én utamat járom-e? Kiégve és céltalannak éreztem magam. A pénzügyi területről kreatív vonalra váltottam, igaz, amit a korábbi munkámban megtanultam, most vállalkozóként egyre jobban tudom kamatoztatni: a fotós tevékenységet tavaly év elején kiegészítettem, mikor megalapítottam a WellYou kreatív ügynökséget. De a szívügyem az továbbra is a fotózás. 

Akkor voltaképpen te is egy Újraterveztem történet vagy?

Igen! Amikor 2017-ben felhívott Kovács Ambrus barátom, már meghoztam a saját döntésemet. A történeteket ezért is abszolút magaménak érzem, és ezáltal szerintem hitelesebbek is lesznek, mert én is a saját bőrömön tapasztaltam meg azokat a nehézségeket, amelyekről az interjúalanyaink mesélnek. A célunk, hogy történeteinkkel inspirációt adjunk azoknak, akik szintén a váltáson gondolkoznak. Nekem nagy öröm, hogy nagyon sok bátor emberrel találkoztam az elmúlt években. Ha az irodámban ültem volna e helyett, akkor ők nem kerültek volna bele az életembe. 

Esetleg kirajzolódott már egy minta a több mint 50 karrierváltó történetből arra vonatkozóan, hogy általában mi indította el az újrakezdést? 

Sokaknál közös volt, hogy nem látták, hogy van-e értelme a munkájuknak. Például sokat dolgoztak egy projekten, de azt végül nem használták fel, vagy csak az érezték, hogy nem tudnak kellő mélységben hatással lenni a folyamatokra. Egyébként ezek nálam is megvoltak. 

1. Jó gondolat Mártontól:

Egyértelmű iránymutatást nehéz adni, hogy mikor kell váltani, mert mindenki, minden történet más, de ha már megfogalmazódott egy igény arra, hogy valaki váltson, akkor először meg kell nézni a saját szituációját, hogy azt hogyan tudná átkeretezni és abban jobban érezni magát. Ha viszont nincs javulás, akkor egy percig sem szabad tovább maradni, mert pszichésen hatalmas terhet rakunk magunkra.

Mi a legnehezebb a váltásban? 

Az egyik nagy nehézsége ennek a történetnek, és ezt most már én is látom, hogy a vállalkozói léttel járó szabadságnak, ára van. Bizonyos fokú biztonságérzet csökkenéssel jár, ha vállalkozásba kezdesz.

2. Jó gondolat Mártontól:

Mindig azt a példát szoktam hozni erre, hogy annak, aki alkalmazotti létből vált olyan ez az elrugaszkodás, mint mikor a főhősnek az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag filmben – mikor már éppen belépne a Szent Grál csarnokába -, egy hatalmas szakadék állja útját, és úgy tűnik, hogy híd nem vezet át a szakadékon. Ilyenkor mégis meg kell tenni azt a kezdő lépést, abban a tudatban, hogy az ember le fog zuhanni. Azért mert, ha oldalról nézed azt a szakadékot, ahogy tette ezt Harrison Ford is, akkor látszik, hogy van ott egy híd, csak nem látszik, mert például olyan mintázatú, mint maga a szakadék. Tehát van ott egy biztos pont! Ilyen egy kicsit a vállalkozásba való beleállás is, bátornak kell lenni.

Amíg valaki alkalmazott, nyilván pozíciótól és a hivatás jellegétől is függ, de ott a felelősség nem akkora, mint amikor a saját üzletünkért, saját egzisztenciánkért, saját embereink fizetéséért vagyunk felelősek. Ebbe sem könnyű beleszokni. 

Amitől nagyon sokan tartanak, hogy ha egy olyan munkába váltunk, amit a legjobban szeretünk, akkor abban rögtön a legjobbnak kell lennünk. Ezt belénk lett sulykolva, és ez nyilván nem mindig sikerül a váltás elején. 

3. Jó gondolat Mártontól:

Én mindig azt mondom, nem kell a legjobbnak lenni, de törekedni kell rá. 

Sokan felhozták az interjúink során, hogy egyszerre kell sok mindenhez érteni. Egyszerre vagy marketinges, pénzügyes, sales-elned kell a core tevékenység mellett, plusz ki kell igazodnod az adóügyekben, hr-kérdésekben is, miközben te tartod a kapcsolatot az ügyfelekkel is. Megterhelő, hogy mindenhez kell egyszerre érteni, hiszen az elején nem tudunk felvenni ennyi szakértőt.

4. Jó gondolat Mártontól:

 • A három „sz” + „ö”: Szenvedély, szorgalom, szerencse és önismeret. Ha szenvedéllyel, szorgalommal végzed a munkádat, kapsz egy kis szerencsét és az önismereted is rendben van, és akkor jó úton vagy. 
 • Szenvedély alatt nevezhetjük azt a flowt, amibe belekerül az ember munka közben. Amikor utánamegyünk a dolgoknak és beleteszünk extra energiákat. Ez úgy vélem, mindenképp szükséges, és ez a 3 „sz” volt, ami az interjúinkban is mindenhol visszaköszönt, a sütikészítőtől kezdve a bűvészen át: szeretik csinálni az új munkájukat, nem nyűgnek élik meg. 
 • Szorgalom. Szinte minden újratervezőnk azt mesélte, hogy sokkal többet dolgoznak, mint korábban. Ezzel is biztosan számolni kell, amikor új karrierbe kezdünk.
 • Szerencse. Erre nincs recept. Nekem az volt a legnagyobb szerencsém, hogy olyan emberekkel dolgozom együtt, akiket csapatnak hívhatok. Az, hogy Kovács Ambrus megtalált az ötlettel, az is nagy szerencsém volt.
 • Önismeret. Ennek sosincs vége, és ez az amit, biztosan nem lehet megspórolni.

Egy vállalkozás indítása szabadsággal együtt sokszor fel is borítja a korábban megszokott 9-től 6-ig tartó munkarendünket. Mire érdemes odafigyelnie szerinted a karrierváltóknak?

Engem annak idején nagyon megfogott az a történet, hogy az ember életének főbb értékeit, munka-magánélet-egészség-hobbi stb. különböző golyókhoz lehet hasonlítani, és igazából ezekkel a golyókkal folyamatosan zsonglőrködnünk kell, mert az embernek kevés az ideje, az energiája, és így tovább. A zsonglőrködés közben viszont óhatatlanul 1-1 golyó leesik a földre. A golyók jellemzően visszapattannak, mert gumiból vannak, kivétel egyet, az egészséget, mert az üvegből van. Lelki és testi egészségre is figyelni kell, és megfelelően feltöltődni, mert ez egy hosszútávfutás, nem egy 100 méteres sprint.

Mit látsz, mire van leginkább szüksége az újratervezőknek?

Bátorítása. Ez egy nagyon nehéz út… Vannak sikerek, de a napi küzdelem minden nap ott van, és az teljesen más, mint egy alkalmazotti státuszban. Ha tovább bátorítanak, újra és újra, hogy jó úton haladsz, az mindig tud adni egy lökést. 

5. Jó gondolat Mártontól:

Igazából azt mondanám újratervezésnek, amikor valami már kellőképpen fáj és áldozattal jár. Ez mikor nehéz, jó, ha eszünkbe jut. Nagyon fontosnak tartom még, hogy az embernek legyen hite, és ez most lehet bármilyen hit. Egy olyan dolog, ami megtartja, ami ad neki elhatározást, célt, ami viszi előbbre. Segítsen, mikor kell, abban is, hogy saját értékeink szerint tudjuk élni az életünket és értéket tudjunk teremteni.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.