A félelméből épített sikeres vállalkozást – Andor Marcsi és a Sír a Zsír története

Olvasási idő 8 perc

Nem akarta magát minden nap injekcióval szurkálni, így inkább a tudatos életmódváltás mellett döntött. Andor Marcsi a kilóktól való megszabadulása során nem csak a saját életminőségét javította radikálisan, hanem sokakat inspirálva felépített egy sikeres vállalkozást is. A Sír a Zsír életmódváltó program során eddig két tonna zsírt sirattak el a résztvevők.  Az Újraterveztem sorozatunk következő cikkében az újraterveztem.hu csapata Andor Marcsi és a Sír a Zsír történetét mutatja be.

Andor Marcsi / Életút

Andor Marcsi ruhaipari szakközépiskolát végzett, majd a divattervezés felé fordult, tanult közgazdászként is nemzetközi logisztikai szakon, végül számos sportszakmai képzést végzett el (testépítő,  személyi edző, spinracing oktató, funkcionális tréner, labor leletek értékelése) és Fitnesz Medical Szakértői végzettséggel is rendelkezik. A Sír a Zsír életmódváltó program megálmodása előtt kezdetben 7 évig volt az AbOriginal kreatív vezetője, majd évekig a Heavy Tools-nál, később egy reklámügynökségnél, majd több éven keresztül a Sugarbirdnél dolgozott grafikus és webshop menedzseri pozícióban. Büszke arra, hogy a kezdetek óta már 10 sírazsíros baba született az életmódváltás segítségével és úgy érzi, hogy azoknak akik hozzá járnak az életminőség javítása mellett éveket ad hozzá az életükhöz. Alapvetően optimista szemléletű és hisz abban, hogy nincs lehetetlen. Tervei közt szerepel egy Sír a Zsír applikáció fejlesztése. Családi kirándulásokkal és a barátaival töltődik.

Jól értjük, hogy a karrierváltásod elsősorban a félelem motiválta?

Ez igaz, közel egy évtizede egy orvosi vizsgálat során derül ki, hogy a prediabétesz állapotában vagyok és az orvos fel is vetette az inzulinhasználat szükségességét. Miután a családomban nagyon sok cukorbeteg van – az édesanyám is ezzel küzd – láttam, hogy ez a betegség milyen súlyos következményekkel jár. Diagnózis után egyrészt megijedtem, másrészt pedig elhatároztam, hogy az inzulin beadása számomra nem járható út. Volt aki azt mondta, hogy ez elkerülhetetlen, én viszont elhatároztam, hogy megmutatom, lehet másképpen is élni.

Andor Marcsi Ujraterveztem 008
Mit csináltál ez után?

Elkezdtem magam képezni a témában, elmentem egy dietetikushoz is, ami után még több kérdésem lett azzal kapcsolatban, hogy milyen lépései vannak egy fenntartható és sikeres életmódváltásnak. Ez fontos felismerés volt, mert sokakhoz hasonlóan kampánydiétákban én is nagyon jó voltam. A húszas-harmincas éveimben én is kipróbáltam mindent a fogyás érdekében.

Nagyon nagy segítséget jelentett az is, hogy jó volt az orvosom, aki megfelelően állította be a gyógyszereim szedését. Ennek pedig megvoltak a látható eredményei, és én szerettem volna ezen az úton maradni. Miután az ismerőseimet nem akartam ezzel traktálni, az életmódváltásom folyamatát – a kilókkal és a sporttal való küzdelmemet – egy külön erre a célra létrehozott Facebook-oldalon mutattam meg. Az oldalnak egy idő után egyre több követője lett és én is egyre több biztatást kaptam, ha mélypontra érkeztem. De nem csak ez jelentett erős motivációt, hanem az a felismerés is, hogy mindezzel én is inspirálok embereket, így nem hagyhattam abba.

Miközben nagyon sok kilótól szabadultam meg, egyre gyakoribbá váltak a sportból eredő sérülések is. Az egyik gyógytornász, manuál terapeuta ismerősöm világított rá: ha harmincöt évig nem csináltam semmit, akkor ne csodálkozzak a sérüléseken sem. Ekkor kezdtem el magam képezni mint edző, igaz, csak a saját egészségem megóvása, és nem egy lehetséges vállalkozás miatt.

Ekkoriban még a divatszakmában voltál, igaz?

Korábban sokévig a divatszakmában dolgoztam, de ezekben az években volt 3 év kitérő amikor egy reklámcégnél dolgoztam art director pozícióban. A cég megszűnése után viszont visszatértem a divat világába.

Meg tudod határozni azt a pontot, amikor a tényleges váltás mellett döntöttél?

Két éven keresztül csináltam azt, hogy reggel elmentem dolgozni, majd késő délután és este megtartottam az óráimat, végül este tíz órakor hazaértem. Közben többek között készültem az Ultrabalatonra is. Aztán 2018 novemberében a Garda tónál egy félmaraton közben pánikrohamot kaptam, ami ugyan rövid idő alatt elmúlt, de nagyon elgondolkodtatott, hogy talán sok egyszerre, amit csinálok, és ideje határt húzni. Egy hónappal később ekcémás lett a bőröm, így egyértelmű volt, hogy változtatnom kell. Ekkor döntöttem úgy, hogy belevágok.

A váltás során volt valamilyen kockázat, amit előzetesen mérlegelned kellett?

Nem féltem változtatni, mert tudtam, hogy az eredeti szakmámban mindig lesz helyem valahol, ha nem tervezőként, akkor grafikusként. Az édesanyám persze féltett, hogy „otthagyom a biztosat a bizonytalanért”. Korábban alkalmazottként jobb volt a fizetésem, mint az induláskor, a Sír a Zsírral viszont két hónap alatt megháromszoroztam a bevételem. Érdekes helyzet volt, hogy miután főleg délután és este dolgoztam, nem tudtam mit kezdeni a napközben szabadidőmmel. Hiába volt sikeres a vállalkozás, mégis haszontalannak éreztem magam, így elkezdtem tanfolyamokra és képzésekre járni.

Andor Marcsi Ujraterveztem 002 1
Az életmódipar itthon is pezseg, tele van a piac edzőkkel, tanácsadókkal. Téged mi emelt ki ebből a zajból, mi hitelesített?

Szerintem a hitelességemnek több tényezője is van. Egyik, hogy szakmailag folyamatosan képzem magam, és ez a programba való beiratkozás napján óriási löketet és biztonságérzetet ad a jelentkezők számára. Specializálódtam, és egy olyan területtel foglalkozom, amit magam is átéltem. Nem fogok testépítőkkel, vagy élsportolókkal foglalkozni. Senkitől sem várom el a sajtreszelőszerű hasfalat, ezért itt senki sem érzi magát kényelmetlenül. Sőt, felvállalom, hogy én is emberből vagyok, olykor feljön néhány kiló és nem követek szélsőséges diétákat. Lehet hibázni és újrakezdeni, ha pedig valaki nagyon szétcsúszik, akkor közösen megkeressük nem csak az okokat, hanem a megoldásokat is. A program résztvevőivel emberként foglalkozom, nem a „darab-darab” és a számok elve szerint dolgozom, és ezt érzik is. És nem szégyellek hirdetni – mert azzal ellentétben, ahogyan sok kockás hasú edző gondolja – nem elég csak jól kinézni és kiposztolni az ebédünket vagy a versenyek eredményeit. A potenciális ügyfelekhez el is kell jutni.

Jógás posztoknál például gyakran látni a hirdetésekben az „átlagos” emberek számára irreális pozíciókat, amelyek talán éppen az ellenkező hatást váltják ki. A sikerességed része az emberi lépték, az azonosulás lehetősége?

Biztos vagyok abban, hogy ez is benne van. Edzőként nem várok többet el senkitől annál, mint amit az adott ember reális célként ki tud tűzni önmaga számára.

Kik járnak hozzád?

Miután már magam is egy középkorú nő vagyok, elsősorban ennek a korosztálynak a tagjai vesznek részt a Sír a Zsír programjában. Ők már tudják, hogy mit akarnak, nem a szépségideálokat kergetik, hanem az egészségükért akarnak tudatosan tenni.

Neked milyen elvárásaid, reális céljaid voltak vállalkozóként?

Mivel az elvárásaim nem voltak túlságosan magasak, ezért kudarcélményeim sem voltak. Az volt a célom, hogy önállóan olyan munkát végezzek amit szeretek csinálni, feltölt és hogy a bevételeim legalább akkorák legyenek, mintha alkalmazott lennék egy munkahelyen. Az az igazság, hogy miközben arra számítottam, hogy a pandémia majd csődbe visz, éppen az ellenkezője történt. Hatvan fővel vittem a online csoportjaimat. Természetesen a személyes kapcsolódások elmaradása miatt ez egy nehezített pálya, ezért kirándulásokat is szerveztem.

A személyiségedhez a korábbi munkáid vagy a vállalkozói lét passzol jobban?

Szerintem ezt így nem lehet összehasonlítani. A divattervezésből már kiöregedtem, már a divatszakmában is a tapasztalatomat az online kereskedelem és webshop menedzseri pozícióban kamatoztattam, most pedig emberekkel foglalkozom. Szerettem az előző munkáimat is, de a Sír a Zsír azért áll hozzám közelebb, mert fizikailag is van lehetőség a közös munkára, az emberekkel való foglalkozásra. A privát edzőtermet is a személyes találkozások fontossága miatt indítottam el.

Andor Marcsi Ujraterveztem 006
A kislányod a közelmúltban született, így igencsak aktuális kérdés: az anyaságod hogyan változtatta meg az életed vállalkozóként?

A lányom születése előtt egy hónappal még vezényeltem online órákat. Aztán azt tapasztaltam, hogy a tagok számára hiába érhető el több mint háromszáz videóanyag, erősen igénylik a jelenlétemet, ezért a szülés után egy hónappal már újra dolgoztam. Nem szerettem volna, ha széthullik a közösség. Anna ebbe nő bele, az edzőteremben is ott van velem, de az ő változó igényeire is feltétlen a figyelem, ezért csak annyit vállalok, ami még neki is élvezhető.

Az nem jelent a vállalkozásod számára nagy kitettséget, hogy a működése ennyire erősen kötődik a személyes jelenlétedhez? Hogyan tudsz így elmenni úgy szabadságra, hogy ne kelljen mégis közben dolgozni?

Ez valóban egy fontos kérdés, éppen ezért aktívan keresem is a megoldásokat, és ennek érdekében hamarosan alkotói szabadságra megyek. A célom az, hogy egy olyan applikációt fejlesszek, amely nem csak a videókat tartalmazza, hanem egyfajta kommunikációs és közösségi platformként működve a közösséget is összetartsa motivációs szövegekkel és rendszeres live beszélgetésekkel.

Hogyan fogalmaznád meg a Sír a Zsír lényegét?

Egy olyan életmódváltó program, ami inkább hasonlít egy tanfolyamra, mint edzések sokaságára. A résztvevők azonos élethelyzetben vannak és olyan vezetőjük van, aki maga is végigment az életmódváltás útján. Az első három hónap egyfajta alapozásról szól, a résztvevők ebben az időszakban sajátítják el a szükséges rutinokat a mozgás és az étkezés terén, bár ekkor a hangsúlyt még az előbbire helyezzük. A következő negyedév pedig már a rutinos működés és a tudatosság időszaka, hiszen a program résztvevői már nem csak a napi rutint ismerik és alkalmazzák, de azzal is tisztában vannak, hogy adott esetben hol akadtak el, és ezekre az elakadásokra milyen megoldások vannak. A legnagyobb fogyások negyven kiló körül alakulnak és eddig két tonna zsírt sirattunk el, a programban pedig már többszázan részt vettek.

Te mennyi idő alatt és hány kilót adtál le?

Az első nagy fogyási időszakom két évig tartott, ekkor negyven kilót adtam le, majd ezt követően még tíz kilót, de az már nem volt egy egészséges fogyás, hiszen nagyon kevés kalóriabevitel mellett sportoltam nagyon sokat.

Mit javasolnál azoknak, akik valamilyen ok miatt már nem érzik jól magukat a munkahelyükön, és hivatás- vagy karrierváltásban gondolkodnak?

Szerintem nem szabad benne maradni egy mérgező környezetben, mert az az élet összes területére kihatással van. Persze azt is tudom, hogy mindenkinek megvannak a maga félelmei is. Nagyon sok embernek van nagyon sok jó ötlete – mi magyarok egyébként is nagyon kreatívok vagyunk – ezért csak azt tudom mondani, hogy „csinálni kell”.

Szerző:
újraterveztem.hu csapata

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Átlag értékelés / 5. Összes értékelés:

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.