8 tipp, hogyan fejleszd magad az interneten

Kkv 011 Cikk Online Tanulas

Nem csak a jó pap, de a jó vállalkozó, vállalatvezető is holtig tanul. Az internetnek hála ma már akár a világ legjobb egyetemeinek a kurzusait is elvégezhetjük, sokszor ingyen, otthonról is. Összeszedtük, milyen magyar és angol nyelvű oldalakat érdemes meglátogatni, ha valami újat szeretnél tanulni, amivel hatékonyabbá teheted vállalatod működését.

Emlékszel még tanulmányaidból arra, hogyan kell összerakni egy hatékony marketingstratégiát, felmérni a piaci igényeket vagy éppen kielemezni az értékesítési adatokat? Vagy nem is tanultál ilyesmit a felsőoktatás során, pedig cégvezetőként, vállalkozóként szükséged lenne ezekre az ismeretekre?

Egy kisvállalkozás vezetőjének jóformán mindenhez (is) kell értenie. Milyen piacokra, milyen ügyfelekre lőjön? Milyen értékesítési csatornákat és milyen marketingeszközöket alkalmazzon? Hogyan vonzza be és tartsa meg a legjobb munkaerőt? Hol és hogyan hirdesse a vállalatot és tevékenységét?

1. Szakmai blogok

Szerencsére az internet ma már lehetővé teszi, hogy ne kelljen hetekre-hónapokra az iskolapadba ülnünk. Ha csak egy-egy tippre lenne szükségünk, vagy adott kérdésre keressük a választ, akkor a szakmai, üzleti blogok vagy éppen weboldalak is gyors segítséget jelenthetnek (ha ezt a cikket olvasod, akkor máris olyan oldalon vagy, ahol számos hasznos tanáccsal, ötlettel gazdagodhatsz…).

2. YouTube oktatóvideók

A YouTube-on is találhatunk oktatóvideókat szinte mindenről – az más kérdés, hogy mennyi idő alatt lelünk rá arra, ami valóban releváns és jó információkkal gazdagít bennünket.

3. Podcast

Szintén a gyors információszerzés eszközei lehetnek az üzleti tematikájú podcastok. Megtalálhatjuk őket a mobilos podcast appok ajánlói között is, de egy rövid kereséssel szó szerint százszámra dobja fel őket a Google (persze elsősorban az angol nyelvűeket). Egy kicsit kilóg ezek sorából, de mindenképpen érdemes megemlíteni az Oxfordi Egyetem podcastjait. Természetesen itt nem csak üzletről hallhatunk előadásokat, de számos podcast-sorozatot találhatunk az üzleti világ jövőjéről, a vállalkozói gondolkodásról, az üzletfejlesztésről vagy éppen a jó ötletek piacra viteléről.

4. Magyar nyelvű online kurzusok

A magyar nyelvű tanfolyamok egyik legjobb összefoglaló oldala a webuni.hu. Az oldalon könnyen böngészhetünk témakörök szerint, különválaszthatjuk az ingyenes és fizetős képzéseket, de külön sorolják a legújabb és legnézettebb kurzusokat is. A sokszínű tematikában számtalan, az üzleti életben hasznos ismeretet nyújtó tanfolyamot találunk kommunikációról, értékesítésről, HR-ről vagy éppen a marketingeszközökről.

A hazai és a környező országok magyar nyelvű egyetemeinek online elérhető tanfolyamait gyűjti össze a Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum (K-MOOC). Itt kisebb a gazdasági jellegű képzések aránya, és elsősorban egyetemi hallgatóknak szól, viszont az elvégzett tanfolyamokért krediteket is lehet kapni.

5. Google

Magyar nyelvű anyagokat találhatunk még a Google online tanfolyamai között is. Ezek többnyire 1-3 órás rövidebb ismertetők, de például a digitális marketing alapjait 40 órában sajátíthatjuk el. Ha van néhány órád és személyes oktatáson vennél részt, látogasd meg a Grow with Google platformot. A képzésen az online eszközök használatát sajátíthatjuk el, iparági szakértőktől kaphatunk tanácsokat, ötleteket cégünk online stratégiájának, marketingjének fejlesztésére, mindezt díjmentesen.

6. Vállalatok online kurzusai

Angol és más idegen nyelvű kurzusokkal nem csak Dunát, hanem akár Mississippit is lehetne rekeszteni. Ezek fejlesztői sok esetben a nagy techvállalatok vagy iparági szervezetek – például a Facebook is számos tanfolyamot kínál, elsősorban persze saját termékei és szolgáltatásai hatékonyabb hasznosítására. (Egy teljesebb lista ezen a címen érhető el.)

7. Egyetemek online kurzusai

Az online kurzusok másik nagy előállítói az egyetemek – az egyik nagy gyűjtőoldal például 941 intézményt szedett össze a saját listájára a világ minden tájáról. Itt persze fontos megkülönböztetést kell tennünk: számos egyetem már a normál képzés keretében is indít online kurzusokat, de azok nem tartoznak a MOOC-ok közé: végig kell járni a felvételi processzust, tandíjat kell fizetni, cserébe viszont hagyományos diplomát lehet szerezni.

8. MOOC online kurzusok

A rövidítés a Massive Open Online Course, vagyis a tömeges, nyílt, online kurzus elnevezést takarja.

Megjelenési formájukat tekintve leginkább videóra felvett előadásokból állnak, amelyeket különféle írásos anyagok, beszélgetős fórumok és esetleg tesztek egészítenek ki. Némelyik bármikor elkezdhető, másokat adott időpontokban (évente általában többször) indítanak. A kurzusok hossza tág határok között változhat, az egy-két óra alatt elvégezhetőtől a több (de általában maximum négy) hónapos tanfolyamig.

A cégek, intézmények és egyetemek többsége nem épít saját oktatási platformot, hanem rendszerint nagy platformszolgáltatókon keresztül teszik elérhetővé tanfolyamaikat. Ezek között talán a legnagyobb a Coursera, de a nevesek között van még a Harvard és az MIT együttműködéséből született edX, a FutureLearn és a Udacity. A kurzusokat legtöbbször ezeken keresztül veszik fel és végzik el a hallgatók, és ezek azok a szervezetek is, amelyek a partnerintézmények által elismert minősítéseket (mint például az edX féle MicroMaster vagy a Udacity által kibocsátott nanodegree) kiadják.

Hogyan kezdd el?

Ha idáig eljutottál az olvasásban, jó sok információval lettél megszórva. Ha nem tudod, hol kezdd az egész online tanulást, ajánljuk a világ legnépszerűbb internetes kurzusát. Ezt a University of California, San Diego indította, a Courserán keresztül érhető el, a címe pedig Tanuljunk meg tanulni!. A kurzus során tudományos alapú technikákat lehet elsajátítani a tanulási képességek fokozására – és eddig közel 2,5 millió hallgató végezte el a tanfolyamot.

Szóval ne késlekedj te sem, heti 3-4 órád neked is van, hogy olyan dolgokat tanulj, amelyeket aztán a vállalkozásod és saját magad javára tudsz fordítani!

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!