4 bombabiztos SEO tipp, amivel előrébb kerülhetsz a keresőben – letölthető Yoast SEO útmutatóval

Olvasási idő 5 perc

Milyen praktikákat érdemes használni, ahhoz, hogy weboldalunkkal minél előrébb kerüljünk az organikus találatok között? Cikkünkben olyan keresőoptimalizálási tippeket gyűjtöttünk össze, amik betartásával nem csak jobb helyezéseket érhetsz el a keresőkben, hanem egy gyorsabb weboldalhoz és olvashatóbb tartalomhoz is hozzásegítenek.

A vásárlók 70%-a online gyűjt információt vásárlás előtt (ImpactBND). Az online információgyűjtés alatt pedig legtöbbször online keresést értünk. Mivel Magyarországon a felhasználók több, mint 95%-a részesíti előnyben a Google-t (Statcounter), így a keresőmarketing továbbra is az egyik leghatékonyabb online marketing csatorna. A fizetett hirdetések mellett érdemes kellő hangsúlyt fektetni a SEO-ra is, amivel hosszú távon is elérhetjük a releváns érdeklődőket.

1. Indexálható és gyors weboldal

Feltérképezés és indexálás

A Google keresőrobotjai az internet pásztázása során feltérképezik a weboldalunkat és ideális esetben indexálják oldalainkat, tehát a keresési találatok között láthatóvá teszik azokat. Van azonban számos olyan módszer, amivel megakadályozhatjuk, hogy weboldalunk bekerüljön a Google indexébe.

Ilyen például a noindex tag használata, ami azt az üzenetet küldi a Google felé, hogy nem szeretnénk, hogy az adott oldal megjelenjen a keresési találatok között. Bár ez néhány esetben indokolt, a legtöbb esetben tévedés folytán kerülnek letiltásra oldalaink, például ha a honlap élesítése után nem távolítjuk el a noindex tageket.

Mit tehetünk a hasonló hibák ellen?

Érdemes egy olyan bővítményt telepíteni honlapunkra, ami képes kezelni a noindex tageket. Oldalunk feltérképezését segíti még, ha elérhetővé teszünk egy oldaltérképet, ami segíti a keresőrobotok munkáját.

WordPress oldalaknál mindkét funkciót képes ellátni a Yoast SEO bővítmény, de a legtöbb népszerű tartalomkezelő rendszernél is találunk használható megoldást.

Gyors weboldal

Bár kevés olyan rangsorolási faktorról tudunk, amelyet biztosan figyelembe vesz a Google a találati listák kialakítás során, az oldal betöltési sebessége biztosan egy közülük.

A gyors weboldal, azonban nem csak SEO szempontból fontos. A lassú weboldalaknak magasabb a lemorzsolódási aránya, továbbá a gyorsabb oldalak jobban konvertálnak, így több látogató válik vásárlóvá.

Hogyan javíthatod oldalad betöltési sebességét?

A weboldal sebességét érdemes egy olyan online eszközzel tesztelni, amely nem csupán számokkal, hanem konkrét javaslatokkal is ellát. Ilyen eszköz például a GTmetrix, a Pingdom tools vagy a Google Lighthouse.

Az eredmények birtokában sok esetben fejlesztői segítség nélkül is gyorsabbá teheted weboldaladat.

A CSS vagy Javascript fájlok optimalizálását javasolja az eszköz? Telepítsd WordPress oldaladnál az Autoptimize bővítményt, ami tömöríti fájljaid.

Nincs bekapcsolva a gyorsítótárazás? A W3 Total Cache ingyenes bővítmény megoldást kínál erre.

Érdemes azonban minimalizálni a bővítmények használatát, mivel külső fejlesztések lévén biztonsági kockázatot jelenthetnek.

2. Megfelelő felbontású és tömörített képek

Tapasztalataink szerint az egyik legnagyobb negatív hatással bíró, mégis figyelmen kívül hagyott elemei egy weboldalnak, a képek. Nem gondolnánk elsőre, hogy a minőségi arculat megtervezése, egyedi grafikák beillesztése után lenne még teendőnk a képekkel, pedig ha nem figyelünk oda, talán pont az optimalizálatlan képek miatt nem tudunk előrelépni a keresési találatok között.

Felbontás és tömörítés

Sok weboldalnál gyakori az 5000×8000 pixel méretű képek átméretezés nélküli feltöltése, majd 200×300-as miniatűrként való megjelenítése az oldalon. A probléma ezzel a gyakorlattal csupán annyi, hogy a megfelelő technikai beállítások nélkül az oldal az akár több Megabyte-ot kóstáló nagy felbontású képet fogja betölteni.

Több ilyen képpel könnyen elérhetjük, hogy akár fél percet is kénytelen várakozni egy látogató mielőtt teljesen betölt oldalunk. A megoldás a reszponzív képek használata, amit fejlesztői segítséggel vagy bővítményekkel (Just Responsive Images, Autoptimize) építhetünk be weboldalunkba. Persze nulladik lépésként nem árt átméretezni feltöltés előtt az indokolatlanul nagy felbontású képeket.

A megfelelő méretű képek feltöltése mellett lehetséges minőségromlás mellett tömöríteni képeinket. Ezt a TinyPNG asztali alkalmazásával vagy annak bővítményével is megoldhatjuk.

Helyettesítő szöveg

Érdemes a célzott kulcsszót és a kapcsolódó kulcsszavakat oldalunkon elhelyezett képek helyettesítő szövegeként (alt text) használni. Amellett, hogy így megjelenünk a képkeresések között, a szöveges találati listán is előrébb kerülhetünk a kitöltött helyettesítő szövegekkel.

Az alt text további előnye, hogy probléma (például 404-es hiba) esetén ez a szöveg lesz látható a látogatók számára. Nem érdemes továbbá megfeledkezni arról sem, hogy helyettesítő szövegek segítségével akadálymentessé válik honlapunk.

3. On-Page SEO tanácsok

Miután megtaláltad a célzott kifejezést, a szövegírás során érdemes az alapvető On-Page SEO elveket is figyelembe venni.

 • Szerepel a fókusz kulcsszó az oldalcímben, URL címben és a címsorokban?
 • Tagolod H1, H2 esetleg H3 címsorokkal szövegedet?
 • Használsz kulcsszavakat és kapcsolódó kifejezéseket címsoraidban?
 • Megfelelő hosszúságú a meta leírás? Említed a fókusz kulcsszót abban az 50–160 karakterben?

Ha nem szeretnéd a leírt tippeknél jóval több elemet tartalmazó On-Page SEO csekklistán átrágni magad minden egyes alkalommal, akkor érdemes egy SEO bővítményt telepítened, ami többek között On-Page SEO tanácsokkal is ellát.

4. Telepíts egy SEO bővítményt!

A legtöbb tartalomkezelő rendszer felületén elérhető olyan SEO bővítmény, ami megkönnyíti egy SEO barát weboldal létrehozását. A honlapoknak világszerte több, mint 30%-a használ WordPresst (BuiltWith), így a WP a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer.

Több minőségi SEO bővítmény elérhető a WordPressre, mint például a Yoast SEO, Rank Math vagy az All in One SEO Pack.

SEO praktikák összefoglalása

Ugyan nem tértünk ki a keresőoptimalizálás minden területére, de ha a cikkben felsorolt tanácsokat megfogadod, akkor nagyobb eséllyel érhetsz el jó helyezéseket a Google találati listáján.

A SEO praktikák tehát a következők:

 1. Legyen indexálható az oldalad!
 2. Keresd és távolítsd el a szükségtelen noindex tageket!
 3. Gyorsítsd oldalad betöltési sebességét bővítményekkel!
 4. Használj reszponzív képeket, azokat tömörítve töltsd fel!
 5. Töltsd ki a képek helyettesítő szövegét kulcsszógazdag leírással!
 6. Foglald oldalad URL címébe, oldalcímébe, meta leírásába és címsoraiba a cikk fókusz kulcsszavát!
 7. Telepíts egy SEO bővítményt és használd aktívan!

A leggyakrabban telepített és funkcionalitását tekintve is az egyik legjobb kezdőbarát bővítmény a Yoast SEO.

Kattints a letölthető tartalomért, amiben összeszedtük a Yoast SEO bővítmény legfontosabb funkcióit és lépésről lépésre segítünk az eszköz használatában!

A cikket a BP Digital SEO ügynökség szakértői írták, Híres Norbert és Szesztay Péter közreműködésével.

Mondd el véleményedet a cikkről

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

Írd le, mi meghallgatjuk!

Oszd meg a cikket!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


  Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.

  Ha szeretnél ehhez hasonló tartalmakról értesítést kapni, akkor
  regisztrálj a hírlevelünkre!

   Hírek, események, új termékek és még sok más vár rád hírlevelünkön!


   Kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi Szabályzatot.